rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Minden idők 100 legjobb metálalbumát rangsorolta a Rolling Stone

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az élmezőnyben a legnagyobb klasszikusok, az Iron Maiden, a Metallica vagy a Black Sabbath kaptak helyet, de a Slipknot, a Korn vagy a System of a Down is ott van egy-egy lemezzel a százas listán.


Rolling Stone magazin zenei listái mindig izgalmasak, a "minden idők 500 legjobb albuma" talán máig a legkeresettebb és legtöbbet hivatkozott rangsor. Most azonban egy kicsit szűkebb körben vizsgálódtak, és a zenetörténet legjobb metálalbumait gyűjtötték egybe egy százas listán.

A kritérium közé sorolták, hogy a műfaj nagy elődei (Led Zeppelin, Cream, Deep Purple) még nem számítanak igazi metálnak, ahogy a későbbi keményebb produkciók (AC/DC, Guns N' Roses) sem. Visszamenőlegesen is korrigálták magukat: míg a magazin annak idején metálként írta le a Kiss vagy Alice Cooper zenéjét, most már inkább hard rocknak tűnnek, ezért ők sem kerülhettek fel a listára.

Nem kizárólag a lap újságírói szavaztak, megkérdeztek a műfaj négy nagy alakját, Ozzy Osbourne-t, Rob Halfordot, Lars Ulrichot és Corey Taylort is. A jól ismert klasszikusok mellé olyan közönségkedvenc zenekarok lemezei is bekerültek, mint a Slipknot, a Korn, a System of a Down vagy a Nightwish, de különböző határműfajok közül is válogattak, így az alapvetően grunge-zenekarokként ismert Alice in Chains és Soundgarden is szerepel a listán, ahogy a black metal képviselője, a Mayhem is.

A legújabb lemez a száz között a Sunn O))) nevű experimentális metálzenekar (profiknak: avantgárd drone doom) 2009-es albuma, a Monoliths & Dimensions, amelynek legrövidebb, 9 perc 43 másodperces számának címe: Big Church [Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért]. A lemezen Csihar Attila is vendégeskedett.

A teljes listát itt lehet végigböngészni, a top 10 pedig a következőképp alakult:

  1. Black Sabbath: Paranoid (1970)
  2. Metallica: Master of Puppets (1986)
  3. Judas Priest: British Steel (1980)
  4. Iron Maiden: The Number of the Beast (1982)
  5. Black Sabbath: Black Sabbath (1970)
  6. Slayer: Reign in Blood (1986)
  7. Motörhead: No Remorse (1984)
  8. Megadeth: Peace Sells... But Who's Buying? (1986)
  9. Ozzy Osbourne: Blizzard of Ozz (1980)
  10. Pantera: Vulgar Display of Power (1992)

Az élmezőny két győztese tehát Ozzy Osbourne, aki szólóban egy, a Black Sabbathtal pedig két lemezzel is bekerült a tízbe, illetve az 1986-os év, ahonnan szintén három albumot választottak a legjobb tíz közé.

Íme, a nyertes:

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek