rmdsz 1
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Miről szól majd az Európai Unió Tanácsának román elnöksége 2019-ben?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Brüsszelben mutatta be Románia EU-nagykövete, mitől lesz történelmi az ország első soros elnöksége.


Kedden, március 6-án első alkalommal tartották meg a brüsszeli Román Állandó Képviseleten a kommunikációs- és európai szakértők találkozóját a román EU elnökség előkészítőjeként. Románia 2019 január és júniusa között első alkalommal veszi át az Európai Unió Tanácsának rotációs elnökségét.

Luminita Odobescu, Románia EU-nagykövete bemutatta az előkészületek mostani szakaszát, a brüsszeli diplomáciai személyzete átköltözik egy másik épületbe, egy nagyobb térbe, abba az épületbe, ahol a szlovákok irányították annak idején az elnökséget. Heteken belül több mint 100 új román diplomata érkezik meg Romániából a szakminisztériumok képviseletében, már készülnek a listák az elnökségi munkacsoportok elnökeivel és alelnökeivel, elkezdődtek a személyzeti felkészítők és képzések, ezek folyamatosan zajlanak amint újabb személyek érkeznek.

A román elnökség prioritásai két szinten vázolhatók, “olyan, mint egy műkorcsolya verseny, lesznek a kötelező, technikai részei és lesz a saját, mondhatni művészi teljesítmény” mondta a nagykövet. Az elnökségi prioritások az az alapdokumentum, mely tartalmazza mindazokat az irányelveket, amelyeket hat hónap alatt követ az éppen soros elnökséget levezető tagország. Minden elnökségnek saját prioritásai vannak, minden tagállam arra törekszik, hogy a helyi adottságokat, értékeket európai dimenzióban prezentálja. A prioritások dokumentuma már az elnökség indulása előtt elkészül, publikálják és eljut minden EU-s intézménybe és a tagországok minisztériumaihoz. 

A román elnökség prioritásainak technikai része (illetve amit már most tudunk, mert időközben adódhatnak más témák is):

- A kiszabott jogalkotási dossziék, amelyeket az előttünk zajló osztrák elnökségtől veszünk át.

- Az egyik legnagyobb téma a Brexit lesz, a román elnökség ideje alatt véglegesül az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból, különböző forgatókönyveket készítünk elő, egy nagyon ügyes és felkszült csapat van már a román állandó képviseleten, akik ezzel a témával foglalkoznak.

- A nagyszebeni államfők és miniszterelnökök csúcstalákozója, ez lesz az első alakalom, amikor 27-es formátumban találkoznak az uniós tagállomok vezetői, ez egy új szakasz lesz a EU történelmében. A nagyszebeni EU csúcs mindenképpen egy történelmi esemény lesz, ott lesznek meghatározva az Unió új prioritásai, akkor fog valósságá válni a “létezik élet a Brexit után is” kijelentés. A #RoadtoSibiu már most egy forró téma a Bizottság és a többi intézmény folyosóján, és ez egyre fokozódni fog – mondja a nagykövet asszony.

- Szintén napirenden lesz a 2020 utáni időszakra való tervezés és az unió költségvetése a következő tervezési szakaszra, jelenleg még nincs meg a politikai döntés, hogy folyatódnak a hét éves szakaszok vagy inkább egy kétszer öt éves tervezési szakaszt fognak bevezetni 2020 után.

Ami a nemzeti prioritásokat illeti: meghirdették és nagyjából lezajlott a közmeghallgatás, a bukaresti minisztériumok nagyok sok ötletet és kérést küldtek be, körvonalazódik az a négy általános téma, amelyek a román elnökség prioritásainak alappillérei lesznek, természetesen ezen belül le lesznek osztva és jobban definiálva a konkrét lépések: a konvergencia, a biztonságpolitika, az EU külpolitikája (különösen a szomszédsági politika, Romániának két prioritása van ezen belül: a balkáni térség stabilizációja és a Moldovai Köztársaság EU-s felzárkózása) és az európai értékek.

Az elnökség végleges és nyilvános munkanaptárát csak az Európai Parlamenti választások időpontjának meghatározása után lehet véglegesíteni.

“Egy korrekt elnökséget szeretnénk lebonyolítani, végezzük el azt a munkát, amit elvárnak tőlünk, legyünk egy semleges lebonyolító bróker, tartsuk be a szabályokat, legyünk pragmatikusak és realisták. Az elvárások nagyok, Európa szeme rajtunk lesz, első alkalommal fogjuk levezetni az EU elnökséget, és nem lesz egy könnyű elnökség: EP-választások lesznek közben, nagyon nagy lesz a politikai nyomás, hogy minél több jogalkotási dossziét zárjunk majd le még a választások előtt. Ugyanakkor ott lesz a Brexit végső lépése és a nagyszebeni csúcstalálkozó, ami minden szempontból, politikai és logisztikai szempontból is egy kihívás lesz. Történelmi pillanat lesz az EU szempontjából az, ami Szebenben történni fog, és erre megfelelőképpen fel kell készülnünk” – mondta zárógondolatként Luminita Odobescu Románia EU-nagykövete.

A román elnökség előkészítésére elindult egy online platform, ahol naprakészen lehet követni az előkészületeket. Ugyanakkor független szakértői szervezetek is készítettek munkaanyagokat és ajánlásokat a román elnökségről, például ezt.

Általános információk a soros elnölségekől a Tanács honlapján.

Az éppen aktuális bolgár elnökség honlapja: eu2018bg.bg.

A cikk a transidex.ro portálon jelent meg, szerzője Kovács Richárd. 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek