Mivel vádolják pontosan Liviu Dragneát?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Amint arról beszámoltunk, a DNA Liviu Dragnea alsóházi elnök ellen bűnözői csoport létrehozása, hivatali visszaélés és csalás gyanújával indult bűnvádi eljárás - jelentette be hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).


A vádhatóság szerint a bűncselekményeket Liviu Dragnea Teleorman megyei tanácselnöki minőségében követte volna el a "Tel Drum" ügyben. A DNA közleménye szerint Dragnea ellen, aki a tettek elkövetésének idején a Teleorman megyei tanácselnöki tisztséget töltötte be, bűnözői csoport létrehozása, kétrendbeli hamis, pontatlan vagy nem teljes nyilatkozat rosszhiszemű bemutatása európai alapok megszerzésének céljával és kétrendbeli hivatali visszaélés gyanújával indult bűnvádi eljárás. Az ügyben további nyolc személy ellen indult eljárás, hasonló bűncselekmények gyanújával.

Az eljárást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2016. október 30-án tett feljelentése alapján indították, amelyben a hivatal jelezte: felmerül annak gyanúja, hogy hamis dokumentumok alapján hívtak le európai alapokat megyei utak felújítására. "Liviu Dragnea gyanúsított, a Teleorman megyei tanács elnöke, közigazgatási alkalmazottakból és üzletemberekből álló bűnözői csoportot hozott létre azzal a céllal, hogy törvénytelen módon, országos és európai alapokból, hivatali visszaélés, csalás, adócsalás, pénzmosás, és nem nyilvánosságnak szánt adatok felhasználása, vagy ezek jogosulatlan személyek rendelkezésére bocsátása bűntettének elkövetésével nagy összegű támogatásokat hívjanak le" - állítják az ügyészek.

Ugyanazon források szerint a bűnözői csoportot eredetileg a következő személyek alkották: Liviu Dragnea, Marian Fişcuci (aki formailag a Tel Drum Rt. főrészvényese lett, és aki Dragnea közvetítőjeként is működött a vállalkozás irányításában), Mugur Băţăuş és Victor Piperea, a Teleorman megyei tanács alkalmazottai (akik eredetileg a Tel Drum privatizációját intézték, majd utólag azon voltak, hogy a Tel Drum pályázatokból szerzett pénzből működjön) és Neda Florea (a Tel Drum korábbi vezetőségi tagja, majd részvényese, igazgatója, most aligazgatója, aki a vállalkozást irányította és gondoskodott arról, hogy a cég része legyen azon bűncselekmények elkövetésének, amelyek céljából a bűnözői csoportot megalakították).

Az ügyészek szerint az első lépés a Tel Drum privatizálása volt és a cég átjátszása a megyei tanács tulajdonából olyan személyek ellenőrzésébe, akik Dragnea befolyása és ellenőrzése alatt álltak. Ezt követően a Teleorman megyei tanács saját alapokból, illetve bankkölcsönből egy nagyon nagy, 30 milliárd régi lej értékű berendezést vásárolt, amit előbb bérbe adtak a Tel Drumnak, majd - a privatizáció után - elidegenítettek a cégnek. A vádhatóság szerint a Tel Drum 2002 és 2005 között több megyei út javítására kapott közvetlen, licit nélküli megrendelést és létrehoztak nagyszámú vállalkozást, amellyel egy olyan kereskedelmi körfogást valósítottak meg, amely biztosította, hogy az anyagi haszon a csoport tagjainak jusson.

Más vádpontok többek között arra vonatkoznak, hogy a csoport tagjai felhasználták tisztségükből adódó befolyásukat arra, hogy az európai uniós pályázatok esetében bizalmas információkat szivárogtassanak ki, és hogy bizonyos korlátozó feltételeket iktassanak be a tenderfüzetekbe, valamint, hogy Liviu Dragnea révén preferenciális módon, csalással pályázzanak kormánypénzekre és törvénytelen módon, hamis és pontatlan dokumentációval hívjanak le európai alapokat. A vádhatóság szerint a csoport tagjai központi közigazgatási funkciókba segítettek bizonyos személyeket és támogatáshoz juttatták Liviu Dragnea pártját a csoport tagjaitól és az általuk ellenőrzött vállalkozásoktól származó adományok révén.

Liviu Dragnea befolyása révén, a csoport tagjai bizalmas információkhoz jutottak. A törvénytelenül megszerzett anyagi hasznot különböző üzleti fogásokkal (bér és osztalék kifizetések, látszólagos üzleti tevékenységek, szolgáltatói szerződések kötése) megpróbálták jogszerűnek beállítani - írja a közleményben. Az ügyészek szerint a csoport tagjai között kézenfekvő volt a kapcsolattartás, amelyet jól leplezett az, hogy Mugur Băţăuş és Victor Piperea Dragnea beosztottjai voltak, a magánszférában pedig megkötött szerződések voltak a cégek között. A nyomozati anyag szerint az idők folyamán a bűnözői csoporthoz újabb tagok csatlakoztak, mint Petre Pitiş gyanúsított, volt megyei tanácsos, a Tel Drum későbbi igazgatója, Daniel Neagoe gyanusított, aki közreműködött, hogy a haszon eljusson a csoport tagjaihoz, valamint Ion Florian gyanúsított, aki egy másik céget vont be a közpénzek megszerzésébe.

A vádhatóság szerint a csoport 2008-ban 114 263 011 lejes szerződéshez jutott, amelyből 55 kilométer megyei utat kellett volna megjavítani. Az összegből 13 772 603 euró uniós alapokból származott. A csoport tagjai meghamisították az egyik tervező aláírását és olyan feltételeket szabtak a kivitelezésre, amely biztosította a Tel Drumnak, hogy megnyerje a licitet. Ugyanazon források szerint, Mugur Băţăus olyan bizalmas információkat szivárogtatott ki a Tel Drum képviselőinek, amelyeket nem szántak a nyilvánosságnak. Ugyancsak ebben az esetben (DJ 701-es út javítása) Liviu Dragnea törvénytelen módon kezdte el a közbeszerzési eljárást és nevezte ki az elbíráló bizottság tagjait. "Liviu Dragnea és Mugur Băţăus elérték, hogy megszegve az egyenlő elbánás elvét, a tenderfüzetbe olyan feltételek kerültek, amelyek nyomán a Tel Drum kapta a szerződést.

Ezáltal a költségvetés 25 600 927 lejes kárt szenvedett (ennyi volt a különbség a Tel Drum és a legalacsonyabb árat kínáló cég ajánlata között)" - írja a nyomozati anyagban. Az ügyészek szerint 2009-ben a Tel Drum egy másik, 62 millió lejes licitet is megnyert, amelyből 6 930 138 euró uniós alapokból származott, a DJ 506-os megyei út 50 kilométeres szakaszának megjavítására Cervenia - Vităneşti - Băbăiţa között. Itt, a megyei tanácsot képviselő Liviu Dragnea, Mugur Băţăuş és Marin Predescu segítségével meghamisította és behelyettesítette a pályázati dokumentáció egy részét úgy, hogy a versenytárgyalást a Tel Drum nyerje. A DNA szerint meghamisították és behelyettesítették a műszaki terv egyes részeit és olyan feltételeket iktattak be, amelyek biztosították, hogy a Tel Drum kapja a szerződést. Ugyanakkor a költségirányzat értékét mesterségesen 14 132 923 lejre növelték, hogy a Tel Drum több közpénzhez jusson. A vádhatóság szerint ebben az esetben 5 742 872 lejes kár érte a költségvetést, ami a valós és a módosított költségirányzatok közötti különbség.

Az ügyészek szerint Petre Pitiş a Tel Drum képviselőjeként fantomcégek fele eszközölt fiktív elszámolásokkal 774 790 lej értékben nem fizetett be áfát a kincstárba. A bűnözői csoport tagjai tevékenységük ideje alatt többször jutottak nem a nyilvánosságnak szánt információkhoz és ezek egy részét megtalálták a házkutatások során. Ugyanakkor olyan dokumentumokat is lefoglaltak, amelyekből az derül ki, hogy a bűnözői csoport hozzá közelálló személyeket juttatott vezető tisztségekbe - állítják az ügyészek. A vádhatóság szerint a bűnözői csoport tagjai közvetett vagy közvetlen haszonhoz jutottak a csoport tevékenységének nyomán (tisztségek, bérek, osztalékok, ingó és ingatlan javak, amiket használtak, de a cégek tulajdonát képezik). "Liviu Dragnea személyesen, illetve a fia és felesége révén részesült különböző javakban: pénzben, ingó és ingatlan javakban, szolgáltatásokban saját vagy pártja részére, illetve adományokban a csoport tagjai és cégei részéről (2009-ben kb. 2,5 millió lej értékben), továbbá részvények átírásában a fia nevére, osztalékokban és bérekben a fia részére, bérleti díjakban személyesen Liviu Dragnea és felesége részére a csoport egyik cégének részéről, túlértékelt javak értékesítéséből származó bevételekben, valamint a cég gépkocsijának, illetve ingatlanjának használatában a Dragnea fia által" - írja a közleményben. - a Transindex.ro portálról

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6599 RON
1 dollár = 4.1469 RON
100 forint = 144.38 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Acélszerkezetek szereléséhez keresünk munkavállalókat Magyarországi munkavégzésre keresünk azonnali munkakezdéssel, hosszútávú és állandó (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh