no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Mundruczó Kornél filmje is esélyes az Európai Filmdíjra

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje is felkerült arra a válogatáslistára, amelyről a következő hetekben az Európai Filmakadémia (EFA) tagsága kiválasztja a 27. Európai Filmdíj jelöltjeit.


A listán 31 ország ötven filmje kapott helyet. Az a húsz ország, amely a legtöbb akadémiai taggal rendelkezik, közvetlenül juttathatott egy-egy filmet a válogatásba. A fennmaradt helyeket egy szelekciós bizottság döntése nyomán töltötték fel. A bizottság munkájában EFA igazgatósági tagok és meghívott nemzetközi szakértők vettek részt - közölte kedden Rigában a filmakadémia.

A válogatásban a májusi cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájának fődíjával jutalmazott Fehér isten című, magyar-német-svéd koprodukcióban készült alkotás mellett olyan filmek szerepelnek, mint Andrzej Wajdától a Walesa - A remény embere, a belga Dardenne testvérektől a Két nap, egy éjszaka, a lengyel Pawel Pawlikowskitól az Ida, a brit Mike Leightől a Mr. Turner, Lars von Trier nagy port kavart kétrészes játékfilmje, A nimfomániás vagy az izlandi Lovak és emberek, amelynek rendezőjét, Benedikt Erlingsont különdíjjal jutalmazta áprilisban a budapesti Titanic Filmfesztivál zsűrije.

Az Európai Filmakadémia háromezer tagjának szavazatai alapján november 8-án, a hagyományoknak megfelelően a Sevillai Európai Filmfesztiválon jelentik be az Európai Filmdíj jelöltjeit. A tagság a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriákban szavaz a jelöltlistáról. Az operatőr, vágó, jelmeztervező, zeneszerző, hangmérnök és látványtervező kategória legjobbjairól egy héttagú zsűri dönt.

Szabó Simon A fal című rendezése a Tamperei Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjazottjaként már korábban automatikusan jelölést kapott az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjára, ugyanis a rövidfilmes mezőny 15 európai filmfesztivál nyerteseiből áll össze, ezek közül szavaz majd a legjobbra a filmakadémia tagsága.

Két éve két magyar alkotás, Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című filmje is szerepelt a jelölésre esélyes válogatásban.

A 27. Európai Filmdíjakat december 13-án adják át Rigában. Tavaly Berlinben A nagy szépség című olasz-francia alkotás kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat.

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek