k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Munkaszüneti napok 2018-ban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

2018-ban rendes szabadságuk mellett tizennégy munkaszüneti nap jár az alkalmazottaknak, de egy törvénytervezet szabadnappá nyilvánítaná a nagypénteket is. Az erről szóló határozatot egy 42 honatyából álló, politikailag vegyes csoport nyújtotta be a szenátushoz.


A Munkatörvénykönyvet módosító javaslat értelmében a nagypéntek is munkaszüneti nappá válna. A kezdeményezők indoklása szerint a nagypéntek az Európai Unió tizenhat tagállamában munkaszüneti nap. Romániában csak tizennégy hivatalos ünnepnapot ír elő a Munkatörvénykönyv, míg például Belgiumban, Litvániában vagy Cipruson 16–17 munkaszüneti nap van évente. A nagypéntek az egyik legfontosabb hitéleti esemény, ezért munkaszüneti nappá kellene nyilvánítani – érvelnek az indítvány megfogalmazói az Agerpres beszámolója szerint. A jelenleg hatályos Munkatörvénykönyv szerint egyelőre biztosan tizennégy munkaszüneti napunk van 2018-ban, ebből már kettő le is járt, ugyanis szabadnap az újév első két napja.

Legközelebb január 24-én szabadságolhatunk Moldva és Havasalföld egyesülésének apropóján, ez idén szerdára esik, majd húsvét első- és másodnapja következik, nálunk április 1-jén és 2-án lesz húsvét, míg az ortodox húsvét egy héttel későbbre, április 8–9-re esik. Aztán a munka ünnepén nem dolgozunk legközelebb, május 1-je idén keddre esik. Nem kizárt, hogy hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítja a kormány április 30-át is, hogy az alkalmazottak összeköthessék a hétvégét a május 1-jei, keddi munkaszüneti nappal. Májusban még a pünkösd apropóján pihenhetünk, 20–21-én lesz a magyar történelmi egyházak szerinti pünkösd, míg 27–28-án az ortodox.

Egyik legfiatalabb munkaszüneti napunk a gyermekek nemzetközi napja, június 1-je idén péntekre esik, így ez hozhat majd egy hosszú hétvégét. Az augusztus 15-ei Nagyboldogasszony-napi szabadnap szerdára esik, de a november 30-ai Szent András, Románia védőszentjének napja hozhat majd egy újabb minivakációt, ugyanis péntekre esik, rögtön utána van Románia nemzeti ünnepe december 1-jén, vagyis szombaton. A karácsony, december 25-e és 26-a keddre és szerdára esik 2018-ban. A három vallási ünnep helyett más (nem keresztény) közösségek tagjai háromszor két szabadnapot kaphatnak saját hitéletük ünnepei szerint.

(szekelyhon.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek