k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagybánya 2022 - FRISSÍTVE

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hamarosan kiderül, hogy Nagybánya bekerül-e a 2022-es Európa Ifjúsági Fővárosa cím döntősei közé.


FRISSÍTÉS: Nagybánya bekerült a döntőbe, a 2022-es Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésért folyó versenyben!

Nagybánya 2022-es Európa Ifjúsági Fővárosa pályázatáról és az “Urban Youth Circle” koncepcióról

MI AZ EURÓPA IFJÚSÁGI FŐVÁROSA CÍM?

Az Európa Ifjúsági Fővárosa címet egy-egy európai város viseli egy éven keresztül, amely időszak alatt lehetőségük nyílik bemutatni az ifjúsággal kapcsolatos gazdasági, kulturális, társadalmi és politikai fejlesztéseket, sokoldalú program segítségével. Az Európa Ifjúsági Fővárosa kezdeményezés a fiatalok aktivizálásával kapcsolatos új ötletek, innovatív projektek életbe léptetését szorgalmazza, ugyanakkor mintát nyújt az ifjúságpolitikák folyamatos fejlesztéséhez más európai városokban.

Az eddigi Európa Ifjúsági Fővárosa címet viselő városok:

  • 2009, Rotterdam, Hollandia 2010, Torinó, Olaszország 2011, Antwerpen, Belgium 2012, Brága, Portugália 2013, Maribor, Szlovénia 2014, Thesszaloniki, Görögország 2015, Kolozsvár, Románia 2016, Ganja, Azerbajdzsán 2017, Várna, Bulgária 2018, Cascais, Portugália 2019, Újvidék, Szerbia 2020, Amiens, Franciaország 2021, Klaipeda, Litvánia 2022, 12 pályázó

KI ÍTÉLI ODA AZ EURÓPA IFJÚSÁGI FŐVÁROSA CÍMET? MI AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI FÓRUM?

Az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum – YFJ) az Európa Ifjúsági Fővárosa projekt koordinátora, népszerűsítője, illetve segíti a zsűri munkáját a kiválasztási folyamatban. Ide tartozik a felhívás megfogalmazása, a kiválasztási folyamat tevékenységeinek megszervezése és a civil társadalom, intézményes partnerek, sajtó, kutatás és ifjúsági szervezetek képviselőiből álló zsűri összeállítása. Az Európai Ifjúsági Fórum az ifjúság európai szintű képviselőjeként az Európai Unió intézményeiben és az Európai Tanácsban képviseli a fiatalság érdekeit Az Európai Ifjúsági Fórum jelenleg több mint 100 tagszervezettel rendelkezik. A Romániai Ifjúsági Tanács 2014 óta tagja az Európai Ifjúsági Fórumnak.

PÁLYÁZATI ALAPFELTÉTELEK

A pályázatot hivatalosan egy önkormányzat nyújtja be, azonban szükséges egy már meglévő vagy erre a célra megalakult ifjúsági ernyőszervezet támogatása is. Az első fordulóban 300 eurós pályázati díjat kell fizetni, a döntőbe jutás esetén további 700 eurót.

A pályázatot már az első fordulóban össze kell állítani egy koncepció mentén, egy sor kérdés és melléklet alapján.

MELYEK A 2022-ES CÍMÉRT FOLYÓ VERSENY SZAKASZAI, ÉS KIK A PÁLYÁZÓK?

A pályázó városok a következők:

  • Nagybánya, Románia Bilbao, Spanyolország Gdynia, Lengyelország Kazan, Oroszország Leiden, Hollandia Lviv, Ukrajna Poznan, Lengyelország Ribeira Grande, Portugália Tirana, Albánia Ulyanovsk, Oroszország Varasd (Varazdin), Horvátország Veszprém, Magyarország

A verseny az alábbi ütemterv szerint zajlik:

  • MÁR LEJÁRT 2019. január 13., pályázat benyújtása, első forduló
  • KÖVETKEZIK 2019. március 11., Az öt döntős város rövidlistájának kihirdetése 2019. május 26., pályázat benyújtása, második forduló 2019. augusztus 7., a zsűri visszajelzése a második fordulóról* 2019. szeptember 22., pályázat benyújtása, utolsó forduló 2019. november 8., A pályázat személyes bemutatása a zsűri panel előtt (Brüsszel) 2019. november 14., a nyertes kihirdetése (Amiens, Franciaország)

(*ebben a szakaszban nem esnek ki a városok)

MIÉRT PÁLYÁZIK NAGYBÁNYA?

Az önkormányzat legfontosabb ütőkártyája, hogy jelentős fejlesztések történtek Nagybányán a fiatalbarát város irányába. Nagybánya jelenleg a Románia Ifjúsági Fővárosa címet viseli. Befektetett a fiatalokba, bevonja őket, így egy egyéves ifjúsági programnak máris társmenedzserei és résztvevői. Az eddigi eredmények – amelyeket egy hatástanulmány segítségével állapítottunk meg – arra utalnak, hogy bátran bizakodhatunk a cím elnyerésében.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím megpályázása ezeknek a fejlesztéseknek a természetes következménye, az országos program egyik eredménye. Az Euróa Ifjúsági Fővárosa cím azt a környezetet teremti meg, amelyben az eddigi eredmények európai dimenziókat nyernek.

URBAN YOUTH CIRCLE (VÁROSI IFJÚSÁGI KÖR) NAGYBÁNYA PÁLYÁZATI KONCEPCIÓJA

Az általunk megfogalmazott koncepció a„The Urban Youth Circle”, azaz a Városi Ifjúsági Kör címet viseli. Eredeti és innovatív program, amely városi és regionális kontextusban foglalkozik a fenntarthatóság témájával, a fiatalok részvételére összpontosítva. A fenntarthatóság önmagában összetett fogalom, több szempontot kell figyelembe venni, különösen a városok esetében - a város működési képességéről, a források hatékony felhasználásáról, a lakosság életminőségéről, a társadalmi inklúzió szintjéről és számos másról szól.

A program ugyanakkor a Fenntartható Fejlődési Célok kontextusában foglalkozik innovációval és fenntarthatósággal, a fiatalok részvételével és jelenlétével a középpontban.

A Városi Ifjúsági Kör három főbb prioritásra épít: EMBERNEK LENNI, EMBEREK KÖZÖTT, mindeközben továbbfejleszteni az EMBER-TERMÉSZET kapcsolatot. A Városi Ifjúsági Kör EMBERI IDŐben(2018-tól 2025-ig, nagyobb hangsúlyt fektetve 2022-re) EMBERI TÉRben történik (Nagybányán, mint az Európa Ifjúsági Fővárosában, ugyanakkor más helyszíneken is, mint például a történelmi Máramaros, illetve más európai városok és régiók, mindez a virtuális térrel kiegészülve. Mindezt a fiatalok valósítják meg intézmények és szervezetek közötti nagyszabású együttműködés segítségével, amelynek eredménye a HÁLÓZAT AZ EMBEREKÉRT.

Azt szeretnénk, hogy a Városi Ifjúsági Kör Európa-szintű találkozási pont legyen, egy középpont, ami segít az új ötletek átgondolásában, továbbfejlesztésében, tesztelésében, hogy a városok újjászülessenek a fiatalok által és társadalmi szempontból tartósan fenntarthatóvá váljanak.

MELYEK A PÁLYÁZAT ELŐNYEI?

A pályázat önmagában reális lehetőséget nyújt mind a város európai szintű láthatóságának és európai jellegének növelésére, mint az ifjúsági ökoszisztéma megerősítésére, amely egy város hosszú távú fejlődési folyamatát alapozza meg. Nem utolsó sorban lehetőség nyílik az önkormányzatok és az ifjúság közötti kapcsolatok fejlesztésére.

A Városi Ifjúsági Kör újradefiniálja azt, hogy regionális, országos és európai szinten hogyan tekintenek Nagybányára. Ezzel a koncepcióval megmutatjuk, hogy a kisebb városok is jelentősek, van bennük fejlődési potenciál, és néha hatékonyabban oldanak meg dolgokat, mint a nagyobb városok.

Meglátásunk szerint ez a változás a fiatalokon keresztül tud bekövetkezni, az ő részvételük és megerősítésük által. A Nagybánya Románia Ifjúsági Fővárosa cím máris elindított egy rendkívül egészséges folyamatot. Fiatalok ezrei vettek részt különféle projektekben és több száz fiatal vett részt életében először önkéntességben, illetve ők maguk szerveztek olyan projekteket, amelyekre szükségük volt, a számok pedig egyre csak nőnek.

Ennek a folyamatnak fenntartható módon kell folytatódnia, erre kínál lehetőséget a Városi Ifjúsági Kör. Az ifjúság potenciáljának kiaknázásával Nagybánya példaértékűvé válhat más európai városok számára, nem csak ifjúsági területeken, hanem általában véve is. A program egy sor olyan intézkedést javasol, amelyek hozzásegítenek a város életszínvonalának fejlődéséhez, ökológiai és társadalmi szinten egyaránt.

Ez a program nem csak a mi akaratunkból született meg. A fiatalok is ugyanígy támogatják az ötletet, ezért támogatnunk kell őket, hogy legyen elég önbizalmuk megtenni az első lépéseket. Szeretnénk kihozni belőlük a legjobbat, hogy eredményes változások mehessenek végbe.

KI ÁLLÍTOTTA ÖSSZE AZ ELSŐ FORDULÓS PÁLYÁZATOT?

A pályázatot a Nagybánya, Románia Ifjúsági Fővárosa programmenedzsmentjében érintettek, valamint a PONT Csoport szakértői és munkatársai állították össze.

· A FONTMM (www.fontmm.org) az az ifjúsági szervezet, amely Nagybánya Önkormányzatával közösen menedzseli a „Nagybánya – Románia Ifjúsági Fővárosa” programot. A föderáció célja az ifjúsági szervezetek érdekképviselete Máramaros megyében.

· A PONT Csoport (www.pontgroup.org) az a szervezet, amely 2012-be koordinálta Kolozsvár pályázatát ugyanezért a címért, aminek eredményeként 2015-ben első alkalommal szerezte meg romániai város az Európai Ifjúsági Főváros címet.

A PÁLYÁZATOT TÁMOGATÓ PARTNEREK

Nagybánya önkormányzata és fenti két szervezet mellett az alábbi entitások támogatták a pályázatot:

  1. Máramaros Megye Tanácsa
  2. Románia Ifjúsági és Sportminisztériuma
  3. Románia Ifjúsági Tanácsa
  4. Máramaros Megye Ifjúsági és Sportigazgatósága
  5. Nagybánya középiskolái
  6. Kolozsvári Műszaki Egyetem – Nagybányai Északi Egyetemi Központ
  7. Román Kereskedelmi Bank - BCR
  8. Kolozsvári Fiatalok Föderációja
  9. ECYC - European Confederation of Youth Clubs
  10. A Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány – FDSC
  11. YMCA Romania
  12. YMCA Europe
  13. Hope and Homes for Children Románia
  14. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România - ANOSR
  15. Országos Diáktanács
  16. Social Doers
  17. ASSOC
  18. Somaschi Önkéntes Alapítvány
  19. DEIS Egyesület
  20. YMCA Nagybánya
  21. Máramarosi Középiskolások Egyesülete
  22. Liga Studenților Pintea Viteazul
  23. Maramureș Students Association
  24. Reinvent Egyesület

IDŐKÖZI EREDMÉNY ÉS FOLYAMAT: VÁROSI IFJÚSÁGI KÖR PROJEKT – AZ ERASMUS + (EURÓPAI UNIÓ) TÁMOGATÁSÁVAL

A pályázat összeállításával egyidőben a PONT Csoport és a FONTMM egy Erasmus+ pályázat keretében is támogatást nyert az Európai Uniótól egy nagybányai hosszútávú ifjúsági koncepció és egy középtávú ifjúsági stratégia kidolgozására. A projekt 2019 február-szeptember időszakban zajlik.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek