rmdsz 1
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagybánya, az erdélyi művészet „alfája”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lezárult a Nagybánya Tájképfestõ Telep 20. Alkotótábora Felsõbányán a hét végén. Az augusztus 31-én kezdõdött táborban 19 képzõmûvész vett részt a Nagybánya melletti kisvárosban Erdélybõl, Magyarországról, Németországból és Angliából.


A Nagybányai Mûvésztelep 100. és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) megalakításának 75. évfordulóján, 1996 júliusában Tõkés László püspök kezdeményezésére Magyarláposon nyári alkotótelepet szervezett Vésõ Ágoston festõmûvész és néhai Lugosi Mihály helybéli lelkipásztor. Olyan kulturális missziót vállaltak ezzel, amely biztosította a magyar képzmûvészet egyik legnagyobb teljesítményének, a világhírû nagybányai festészet hagyományainak ápolását és továbbéltetését, valamint a Kárpát-medence magyar és más nemzetiségû mûvészeivel való kapcsolattartást.

Szombaton, szeptember 12-én az idei tábor zárásaként táborzárást megelõzõ napon az impozáns felsõbányai római katolikus templomban ökumenikus hálaadó istentiszteletet tartottak. Tõkés László, a KREK elõzõ püspöke többek között az egyház és a mûvészet szoros kapcsolatáról szólt. Egyfelõl az alkotómûvészetet mint szakrális szolgálatot hangsúlyozta ki, másfelõl az egyház és a hitélet mûvészeteket megtermékenyítõ, jótékony hatását húzta alá.

Az ökumenikus istentisztelet után a felsõbányai RMDSz székházában nyitották meg az alkotótáborban készült munkákból rendezett tárlatot. Az anyagot válogató és méltató mûvészettörténész, Vécsi Nagy Zoltán el is mondta: e szerény hajléknál méltóbb környezetet érdemelnének a színvonalas alkotások. Ennek mentén Vésõ Ágoston – miközben röviden visszatekintett az alkotótábor két évtizedére – a szervezési nehézségekrõl is szólt, valamint azokról a körülményekrõl és viszonyulásokról, amelyek miatt ez a rangos partiumi mûvészeti intézmény, a Nagybánya Festõtelep még mindig nem nyerte el az õt megilletõ figyelmet.

Takács Péter kolozsvári konzul a magyar kultúra fontos helyszínének nevezte Felsõbányát, egyetértve Vécsi Nagy Zoltánnal, aki a Nagybánya-jelenséget az erdélyi mûvészet alfájának nevezte, amely mindmáig nem nyerte el méltó helyét az egyetemes és a magyar mûvészettörténetben. Vésõ Ágoston megköszönte minden eddigi és mai munka- és alkotótársának – külön is a román partnereknek – az elmúlt húsz esztendõt, elmondva: 13 országból 140 mûvész vett részt és mintegy 300 alkotás készült az általa vezetett táborokban az évek során, legtöbbjük vissza-visszatérõ, néhányan sajnos már csak alkotásaik révén lehetnek velünk, dicsérte a kitartókat és üdvözölte a fiatalabbakat.

A táborvezetõt Szakács Imre festõmûvész, a Szentendrei Régi Mûvésztelep vezetõje, az Európai Mûvésztelepek Szövetségének alelnöke köszöntötte és méltatta baráti meghatódással. (kronika.ro)

Az egy hétig tartó felsõbányai kiállítás után az idei alkotások szeptember 21-én Nagybányán, a „Partner” galériában kerültek bemutatásra szépszámú mûvészetkedvelõ közönség elõtt.

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek