rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagybánya és környéke

| Vélemények 4 | Nyomtatom | A+ | A-

Januárban megjelenik a harmadik, bővített kiadás!


Nagybánya – ha e nevet halljuk, leghamarabb a hajdani festőiskola jut eszünkbe, amelynek annyi neves, vagy kevésbé ismert tagja örökítette meg hegyeinket, a Virághegy alatt meghúzódó bányásztelepülés utcáit, épületeit, nyüzsgő piacát, az itt élő-munkálkodó embereket, s vitte messzire hírét a nagybányai tájnak, ennek a nagyon is provinciális, mégis oly otthonos, vendégszerető kisvárosnak. Pedig mennyi látnivaló van még itt, ami a város és a környék múltjáról mesél! Mennyi épület, utca, völgy, emlékhely, hány itt született, vagy itt élt tudós, író, költő, művészember, akiket talán a véletlen sors szeszélye sodort e tájra, de akiknek életét meghatározta, megihlette e föld, a környező hegyek-völgyek, a nagybányai kék ég, a Bányavidék sajátos történelme, világa, társadalma!

Kötetünk 2005-ben jelent meg először az 1990-es években népszerű „EMKE Füzetek” anyaga alapján. 2007-ben újra megjelentettük az eddig összesen kétezer példányban elkelt kiadványt, amelyet 2015 januárjában aktualizálva és újabb adatokkal kiegészítve, gazdag fehér-fekete és színes képanyaggal, számos szövegközti rajzzal, kihajtható térképekkel teszünk le az olvasók asztalára.

A TARTALOMBÓL: Nagybánya és vidéke természeti leírása * Nagybánya rövid története * Adatok a bányavidéki turizmus történetéhez * Séta Nagybánya utcáin * Séták Nagybánya körül * Túralehetőségek a Rozsály-Gutin hegységben * Emberek, várak, templomok, emlékházak (Szinérváralja, Misztótfalu, Koltó, Sárosmagyarberkesz, Kővár, Nagysomkút, Kővárhosszúfalu, Pribékfalva, Magyarlápos, Domokos, Erzsébetbánya, Kohóvölgy, Giródtótfalu, Felsőbánya, Kapnikbánya).

Ajánljuk mindenkinek, aki szeretné jobban megismerni múltunkat és jelenünket, s szeretne hiteles tájékoztatást kapni anyagi és szellemi örökségünkről, a Bányavidék történelmi, művészeti és művelődési hagyományairól!

forrás: facebook

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Tenfóji Haizsy 2015.03.06 01:16:26
A híres löszfal, a Sánc-hegy városa, az Erőmű támogatásával szintén követhetné a nagybányai ötletet.
Tömbös Tas 2015.03.06 01:13:25
Örülni lehet, és sok hasonló város is követhetné példájukat Magyarországon is.
2015.02.04 17:38:36
Ez egy nagyszerű hír, nagyon sok embernek fog örömet okozni! Várjuk a megjelenést!
varga gábor 2015.01.07 09:05:57
egy ilyen könyvnek csak örülni lehet, gratula!


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek