rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagybányáról idén Barcsy Lajos részesült Ezüstfenyő-díjban

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Az országos RMDSZ idén 15. alkalommal díjazza azok munkáját, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a Szövetség programjának megvalósításában. Az Ezüstfenyő-díjat először 2002-ben adták át. Kelemen Hunor szövetségi elnök 29 személyt és egy intézményt díjazott 2017. január 28-án, Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt.


A Nagybánya Központú Területi RMDSZ Barcsy Lajost a nagybányai Teleki Blanka Nyugdíjas Klub vezetőjét jelölte a díj átvételére.

BARCSY LAJOS

Több mint huszonöt éve lelkes tagja a nagybányai magyar közösségnek, 1996 óta a nagybányai Teleki Blanka Nyugdíjas Klub vezetője. A kezdetektől aktív tagja az RMDSZ-nek, mindig odaadással vett részt a szervezet tevékenységeiben.

1933-ban született, iskoláit Nagybányán végezte, majd 1965-ben bányamérnöki diplomát szerzett a petrozsényi egyetemen. Az általa vezetett nyugdíjas klub és egyesület célkitűzései közé sorolható Nagybánya, Máramaros megye, nemzetünk történetének és kultúránk nagyjainak megismerése, hagyományaink ápolása, a névadó, Teleki Blanka emlékének megőrzése, népszerűsítése, emlékhelyeink látogatása.

Az egyesület tíz éven át (2001–2010) volt szervezője a Petőfi Sándor - Szépkorúak Nemzetközi Vers- és Prózamondó Találkozónak, emellett fennállása tizenötödik évfordulójára emlékfüzet formájában adták ki addigi tevékenységük összefoglalóját. 2006-ban, Teleki Blanka születésének 200. évfordulóján a koltói Petőfi Sándor Múzeumban emlékszobát létesítettek a grófnő tiszteletére, halálának 150. évfordulóján pedig Hírlap címmel emléklapot adtak ki, amelynek eddig öt évfolyama látott napvilágot.

2016-ban emlékstafétát szerveztek a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziummal közösen Kővárhosszúfalutól egészen Székesfehérvárig. Az egyesület élén több kiállítást is rendeztek, hazai és magyarországi galériákban egyaránt nagy sikerrel. 

 

„Egy kisebbségi közösség fennmaradásának feltétele azoknak a személyeknek a létéhez köthető, akik az általuk kiválasztott területen tudásukat a közvetlen környezetükben élők, a helyi közösségek szolgálatába állítják. Akik hétköznapi hősökként arra a feladatra vállalkoznak, hogy kultúránk őrei, értékeink ápolói legyenek. Az elkobzott anyagi javak visszaszerzésétől szellemi örökségünk gazdagításán át önzetlenül harcolnak a magyar ügyért, a magyarok tiszteletének kivívásáért. Olyan példaképek, akik összekapcsolják a múltat a jövővel. Akik tudják, hogy 2017-ben közösségünk legnagyobb ellensége a közöny, a széthúzás, s akik arra figyelmeztetnek, hogy csakis a gyarapodás lehet járható út számunkra, de a jövő nemzedék, a fiatal generáció számára is. Létük nélkülözhetetlen, hiszen követendő példák, hősök hiányában mindaz, amit 27 év alatt kivívott a romániai magyar közösség, visszafordítható, egy tollvonással áthúzható. Elengedhetetlen tehát, hogy köszönettel illessük őket, hogy időről időre kimondjuk és feljegyezzük nevüket” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök a szombati ünnepélyes díjátadón. 

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Ambrus István 2017.01.31 16:29:48
Kedves Barcsy Lajos úr! Gratulálok az életművi elismerésedhez. Kívánok jó egészséget, további sikeres tevékenységet.


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek