k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nagyon magas az istenhívők aránya Romániában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A románok többsége hisz Istenben, a mennyországban és a pokolban, tiszteli a szenteket, és vallásosnak tartja magát - derül ki egy felmérésből, amelynek eredményeit kedden hozták nyilvánosságra.


Az Inscop kutatóintézetnek az Adevărul megrendelésére készített közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek közül - akiknek túlnyomó többsége ortodox keresztény - 96,5 százalék azt mondta, hogy hisz Istenben, és 84,4 százalékuk tiszteli a szenteket. 54,4 százalékuk általában a túlvilág létét is elfogadja, ezen belül 59,6 százalékuk hisz a mennyország, 57,5 százalékuk pedig a pokol létezésében. 

A megkérdezettek 83,9 százaléka vallásosnak tartja magát, 10,3 százalékuk nem vallásos, de csupán 1,1 százalékot tesz ki a meggyőződéses ateisták aránya. 

A magukat vallásosnak nevezők 37,8 százaléka csak a nagy ünnepeken megy templomba, egynegyedük hetente egyszer, főként vasárnap. Csaknem egyötödük havonta egyszer keresi fel a templomot, 10 százalékuk pedig évente egyszer vagy még ritkábban. 3,4 százalékuk soha nem jár templomba, 2,7 százalék viszont hetente többször is, és 1 százalék alatt van azok aránya, akik mindennap elmennek templomi szertartásra. 

A megkérdezettek 83 százaléka állította, hogy tiszteletben tartja a vasár- és ünnepnapok vallási jellegét, 74,6 százalék imádkozik, ha elmegy egy templom előtt, mintegy kétharmaduk rendszeresen imádkozik, 60 százalékuk megszentelteti a pappal fontosabb személyes tárgyait, és 53,6 százalékuk rendszeresen támogatja anyagi hozzájárulással az egyházat. 

A felmérés szerint a románok csaknem 40 százaléka paphoz fordul, ha bajba jut. Mintegy 35 százalékuk időszakonként gyón, és csaknem 30 százalékuk rendszeresen böjtöl. 

A románok mintegy 45 százaléka bízik a papokban, 42 százalékuk hisz a csodákban. A felmérés szerint babonásak is: egyharmaduk hisz a megigézésben, egynegyedük az átkok erejében, 24 százalékuk a horoszkópban, 15,6 százalék a földön kívüli lények létezésében és 15 százalékuk a varázslókban. 

A felmérés július 9-14. között készült 1075 személyből álló reprezentatív mintán. (mti, transindex)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek