k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nehéz helyzetben a kórházak: vizsgálat indul Temesváron, lemondott a vezetőség Déván

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nincsenek könnyű helyzetben az erdélyi kórházak a járvány idején: tíz újszülött fertőződött meg az új típusú koronavírussal a temesvári szülészeten, Déván pedig lemondott a karanténba helyezett megyei sürgősségi kórház vezetősége.


Nehéz helyzetbe hozza a kórházakat az új típusú koronavírus okozta járvány, Temesváron, ahol az elsők között ütötte fel a fejét a Kínából érkezett vírus, tíz újszülött is megfertőződött. A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) hétfőn késő este jelentette be, hogy a csecsemőknél kimutatták a koronavírus jelenlétét, és bár a tesztet valamennyiük édesanyjánál is elvégezték, a kismamák teszteredményei negatívak lettek.

Az Agerpres szerint a temesvári szülészeten április 1-jén 49 kismamától és ugyanennyi újszülöttől vettek mintát. A teszteket április 5-én és 6-án dolgozták fel és tíz csecsemőnél pozitív eredményt kaptak, míg a kismamák eredménye negatív volt. A pozitívnak bizonyult tíz kisbabából kilencet időközben hazaengedtek a kórházból, valamennyien tünetmentesek. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter sürgős epidemiológiai vizsgálatot rendelt el, és az újszülöttek, családjaik és a szülészet személyzetének újratesztelését kérte. A tárcavezető a Digi24-nek úgy nyilatkozott, hogy a temesvári helyzet a megyei egészségügyi igazgatóság (DSP) és a kórház vezetősége közötti rossz kommunikáció eredménye, és menesztette a DSP vezetőjét. Elmondta, belső vizsgálatot is elrendelt, hogy kiderüljön, miért érkezett meg csak 5-6 nap múlva a kórház személyzetén és az újszülött osztályra beutaltakon végzett tesztek eredménye. A miniszter szerint az időközben hazaengedett kismamák otthoni karanténba kerülnek, és mindenkit újabb tesztelésnek vetnek alá.

„Nem volt más lehetőségünk” Olimpia Oprea, a temesvári városi kórház menedzsere azt állítja, hogy a kórház személyzetét és a szülészetre beutalt kismamákat a polgármesteri hivatal engedélyével tesztelték, ugyanis ha a megyei egészségügyi igazgatóságon múlott volna, senkiről nem derült volna ki, hogy fertőzött. Elmondta, amint megtudta, hogy a szülészet több egészségügyi asszisztense is elkapta a kórt, a DSP segítségét kérte, de nem kapta meg. A kórházmenedzser szerint épp a megyei egészségügyi igazgató volt az, aki a munka felvételére kötelezte a személyzetet, mielőtt megérkezett volna a tesztek eredménye. Oprea szerint az orvosok nem akarták hazaengedni a kismamákat – négynek lett pozitív az eredménye –, de eleget kellett tenniük a felsőbb utasításnak, a DSP-igazgató ugyanis munkahelyi engedetlenséggel vádolta őket. „Nem volt más lehetőségünk. Hazamentek otthonaikba és elterjesztették a vírust” – mondta a menedzser. Hozzátette, a szülészetet fertőtlenítették, és a kismamákat is újabb tesztelésnek vetik alá. A csecsemők esetében is újravégzik a teszteket, ugyanis az orvosok szerint nagy a valószínűsége, hogy hamis eredményről van szó. Ugyanis olyan babáknál is kimutatták a vírust, akik egy nappal a tesztelés előtt születtek, és kicsi a valószínűsége, hogy ilyen hamar megfertőződtek volna.

Hasonlóan vélekedik Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke is. A Digi24-nek elmondta: ellenőrizni kell a mintavételt, ugyanis a csecsemőknél túl rövid a lappangási időszak ahhoz, hogy kimutatható legyen a vírus jelenléte.

Patthelyzet a dévai kórházban

A karanténba helyezett dévai megyei sürgősségi kórházban sincs nyugalom: tegnap lemondott az intézmény teljes vezetősége, Silviu Didilescu kórházmenedzserrel és Claudiu Antal orvosigazgatóval az élen. Az Agerpres hírügynökség szerint ezek azután döntöttek a távozás mellett, hogy a kórház szakszervezete „visszaéléssel” vádolta őket a koronavírus-járvány leküzdése érdekében foganatosított korlátozó intézkedések miatt. A szakszervezet vezetői az egészségügyi és a munkaügyi miniszternek írt levelükben kifogásolták, hogy miután március 29-én a kórház karanténba került, a vezetőség megtiltotta a személyzetnek, hogy elhagyja az intézményt, azok sem mehettek haza, akiknek teszteredményei negatívak voltak.

Vasilică Potecă Hunyad megyei prefektus a helyzet kapcsán a Digi24-nek elmondta: Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral folytatott tanácskozás után azt tartják a járható útnak, hogy találjanak egy, az intézmény vezetésére alkalmas személyt, akinek van egy életképes terve a helyzetre és az alkalmazottakat is képes meggyőzni erről. Informális beszélgetésen az is szóba került, hogy a kórház vezetését a suceavai helyzethez hasonlóan katonai orvosok vegyék át, de a végleges döntést a minisztérium hozza meg az ügyben. A csak koronavírusos betegeket kezelő dévai kórházban 105 pácienst ápolnak, közülük 26-ot hétfőn utaltak be. A kormánymegbízott szerint ha ebben az ütemben halad a beutalás, az egészségügyi intézmény túlzsúfolttá válik, és nem lesz képes tartani a frontot. Pedig a védőfelszerelés biztosított, csupán a gyógyszerellátás terén vannak még problémák. A kórházban eddig hat orvos fertőződött meg az új típusú koronavírussal, hármat helyben, hármat pedig Temesváron kezelnek, állapotuk jó.

A dévai helyzet kapcsán Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a helyi hatóságoknak kell vezetőséget javasolniuk a kórház élére, ellenkező esetben máshonnan hoznak menedzsmentet. A tárcavezető elmondta, a következő időszakban minden 100, illetve 200 igazolt koronavírusos esettel rendelkező megyébe ellátogat, hogy személyesen győződjön meg a helyzetről.

Alkatrészhiány gátolja a tesztelést Szatmáron

Nehézséget okoz az új koronavírussal való fertőzést kimutató tesztek elkészítése a szatmárnémeti megyei sürgősségi kórházban, ugyanis hiányzik az erre alkalmas készülék egyik alkatrésze, számolt be a Szabad Európa Rádió. A szatmári orvosok egy hete várják, enélkül nem tudják használni a Real Time PCR készüléket. „Itt állunk az összesen és nézzük a készüléket, miközben az emberek megbetegszenek és meghalnak” – mondta a rádiónak a kórház egyik neve elhallgatását kérő alkalmazottja. Kiderült, a gépezetet a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságtól kapta a kórház, ám bizonyos alkatrészeket még rendelni kellett hozzá. Vlad Coza, a kórház beszerzési osztályának vezetője elmondta: a beszállító cég Franciaországból tévedésből Londonba küldte az alkatrészt, ennek az ígéretek szerint hétfőn kellett volna megérkeznie. Addig a szatmári mintákat a kolozsvári laboratóriumokba küldték feldolgozásra, ahol hosszú a várakozási idő.

(kronikaonline.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek