no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nem engednek át több ezer menekültet a szlovén határon

| Vélemények 5 | Nyomtatom | A+ | A-

Több ezer menekült várakozik hajnal óta az esőben és hidegben a szlovén-horvát határon, miután éjszaka a szlovénok kordonokat emeltek Drávamagyaródnál.


 

  • A szlovénok azt mondják, Ausztria éjjel jelezte, hogy nem fogad több menekültet, ezért egyelőre ők sem engedik át az érkezőket.
  • Az osztrákok viszont azt állítják, csak azt mondták, hogy az eddiginél több menekültet nem tudnak fogadni naponta, de 1500-an továbbra is átmehetnek. Hajnalban nyugodt volt a helyzet az osztrák-szlovén határon, mindenkit átengedtek.
  • A szlovén-horvát határon viszont azért is feltorlódhatnak a menekültek, mert a horvátok napi 5000 embert küldenének Szlovénia felé, ott viszont csak annyit akarnak fogadni, amennyien utána tovább tudnak menni Ausztriába.

Sok menekült torlódott fel az esőben és a hidegben a szlovén-horvát határon Drávamagyaródról, miután nem engedték át őket. A menekültek egy csoportja az M1 szerint a horvát oldalról dobálni kezdte a szlovén oldalon a rohamrendőröket, de azóta csillapodott a helyzet.

Éjfél után a szerb-horvát határtól vonattal érkezett 1800 migráns, de egyelőre nem mehettek tovább, ezért alakult ki a patthelyzet. Az Index.hr horvát hírportál azt írja, hogy a szlovén hatóságok jelezték a horvátoknak, hogy nem tudják fogadni ezt az 1800 menekültet, de a horvátok ennek ellenére a határhoz küldték a vonatot, ami hajnali negyed három körül érkezett meg.

Az M1 szerint Szlovénia éjjel kordont is felhúzott bejelentés nélkül, de reggelre már a horvát oldalon is korlátokkal zárták le a határt, sokan ragadtak a kettő között. A szlovénok az Index.hr szerint drótakadályt is felállítottak, sok a kutyás rendőr.

Az Index.hr szerint a várakozók közül többen megpróbáltak átjutni az akadályokon, amire a hivatalos átkelőhöz küldték őket, de ott sem mehettek tovább. Állítólag olyan is volt, aki megpróbált átúszni a határon. Reggel aztán több mint száz nőt és gyereket beengedtek a szlovénok.

Egy másik átkelőnél, Lendva közelében buszokkal át tudtak vinni másik háromszáz menekültet Horvátországból Szlovéniába.

Az Index.hr szerint hétfőn további 2100 menekült érkezhet vonattal a határhoz közeli Csáktornyára Horvátországban, de az M1 szerint a szlovén döntés miatt a horvátok lelassították a menekültek átszállítását a szerb határról is, ezért ott is többen várakozhatnak, mint korábban.

A szlovénok az osztrákokra mutogatnak

A szlovénok szerint addig nem tudnak több menekültet fogadni, amíg Ausztriával nem tisztázódik, hogy ők mennyi menekültet engednek át. Hajnalban azt jelentette be a szlovén belügyminisztérium, hogy Ausztria arról értesítette Szlovéniát, hogy egyelőre nem tud fogadni több menekültet, a szlovén hatóságok szerint ők ezért korlátozták a belépést a horvát oldalon.

Osztrák részről viszont azt jelezték, hogy az eddigi helyzet nem változik, és azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta. Ezt azért nem akarták elfogadni, hogy a határon ellenőrizhető maradjon az átlépők mozgása. Annyi biztos, hogy Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter telefonon beszélt szlovén kollégájával, Vesna Györkös Znidarral.

Szlovénia néhány órával korábban már korlátozta a Horvátországon át érkező menekültek fogadását arra hivatkozva, hogy nem képes naponta 2500-nál több menekültet ellátni, miután Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. 

A horvátok naponta 5000 menekültet küldenének Szlovéniába, ott viszont jelezték, hogy csak annyit tudnak átvenni, amennyit Ausztria is fogadni tud, különben tíz napon belül 35 ezer menekült torlódhatna fel az országban. Szlovénia korábban jelezte, hogy ha a németek, vagy az osztrákok lezárják a határukat, akkor ők is ennek megfelelően fognak lépni.

A stájerországi tartományi rendőrség egyik illetékese viszont hajnalban azt mondta, hogy az osztrák-szlovén határon nagyon nyugodt a helyzet, és ha valaki át akar lépni, egyelőre átengedik osztrák területre.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Shimalis 2015.12.19 21:26:24
Det r dock lite m rkligt is fall att hans tyska r med en mer eller mdnire svensk brytning. Funderar p ifall han kanske r fransman som r uppvuxen i Sverige eller n got s nt? ven finskan l ter v ldigt svensk i mina ron, men det kan ju vara jag som tror mig kunna mer n jag kan. http://tcwuah.com [url=http://zhevrtlwq.com]zhevrtlwq[/url] [link=http://ltycpdbiba.com]ltycpdbiba[/link]
Nurul 2015.12.19 10:58:46
Stockholmsk flickve4n?Jag giadsse att han var norrman p grundval av hur de f rsta sekunderna av det svenska avsnittet l ter. Men det kan f rst s lika g rna tolkas som att han inte klarar av att skilja svenska och norska hundraprocentigt. Hursomhelst r det skickligt. Och om han inte har varit i Sverige s har han nog haft en flickv n fr n Stockholmstrakten.
Kamily 2015.12.18 11:09:43
Ett indicium tillBortsett fr n att nikcet l t franskt fick jag ocks intrycket att hans franska 'text' var av lite annan karakt r n hans 'texter' p de andra av hans spr k som jag kan n gorlunda. Gissningsvis r det v ldigt sv rt att producera fejk-L1, b de spontant och med manus.Om jag som icke-fransos skulle producera fejk-franska skulle jag exemplevis ha med fler och l ngre 'tvek-euh' n vad han har. http://lrdqzhgtk.com [url=http://tnbymugbte.com]tnbymugbte[/url] [link=http://anlzuibnz.com]anlzuibnz[/link]
Morad 2015.12.14 23:31:48
Vilken tunga. Incroyable.Jag tror att ni har helt r tt. Hans franska uttal och proosdi r vad jag som frankofil kan utr na compl tement parfaits. Dessutom l ter det inte det minsta verdrivet, vilket l tt blir fallet n r man f rs ker sig p den rotv lskan ( eller ocks s r jag bara avundsjuk p att n gon kan l ra sig en s pass perfekt accent medan jag i all evig framtid kommer att bryta p germanska).Sedan st mmer det att nicket l ter franskt s att det f rsl r, splouf, pouf, douf. et imaginez k'il y a des gens ki dise ke les c frans ne sav parler ke la langue de Moli re voil , il y en a ki sont super-dou s pour les langues, c s r.
Treasure 2015.12.14 14:37:54
Jag var sj lv inne p att han faktiskt var sevnsk. Sje-ljudet f r han till briljant, ven om hans sevnska l ter lite norskig i b rjan.Eftersom han verdriver stockholmskan t nkte jag att han kanske var sk ning eller s . Men just sevnsktalande f rnekar han uttryckligen att han r.Samtidigt r allts modersm let ett av de tolv han parodierar. I sina svar p folks gissningar s ger han att det inte r r sig om ett germanskt spr k. Bort g r allts engelska, danska, nederl ndska, norska, tyska och sevnska. Han f rnekar ven explicit arabiska och finska.Kvar r d spanska, portugisiska, franska och italienska.Inget av dessa kommenterar han som spr k, men d remot f rnekar han ett par nationella ursprung: Han s ger sig vara v steurop , men inte portugis, spanjor, italienare eller schweizare. Det utesluter inte helt och h llet spanska, portugisiska eller italienska, men g r dem ganska osannolika.Kvar r d rmed bara franska. Han r allts inte schweizare, men inte heller belgare. Ergo: det r r sig om en fransktalande fr n Frankrike. Och jag tror tammetusan det r det enda som ingen av Youtube-kommenterarna gissade p .Och du sj lv?


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek