no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Orbán és Macron együtt törheti össze Weber álmát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltjének esélyeit gyengíti, hogy különböző hangsúllyal, de egyre többen kérdőjelezik meg a csúcsjelölti rendszert. Orbán álláspontját viszont most épp Macron francia elnök és Tusk erősíti.


Úgy tűnik, Orbán Viktor jól időzített, amikor hétfőn bejelentette: a Fidesz nem támogatja Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét, aki mellett Helsinkiben tavaly novemberben ő is letette a voksot, de a bajor politikus “vérig sértette a magyarokat”, amikor azt mondta: ha csak a fideszes voksokkal lehetne Juncker utóda, akkor inkább nem is szeretne. Tegyük hozzá: Weber hetekkel ezelőtt tette ezt a megjegyzést, Orbán Viktor valamiért most látta jónak, hogy megvonja tőle a bizalmát.

Merkel változatlanul támogatja Webert, és Kurz kancellár is, de magának a csúcsjelölti rendszernek a megkérdőjelezése miatt egyre gyengül a bajor politikus esélye, hogy Juncker utódja legyen.

Macron francia elnök - aki nem szeretne “junior partner” lenni egy másik uniós pártcsaládban, így mozgalmával várhatóan új európai pártcsaládot alakít - favoritja a francia Michael Barnier, az EU Brexit ügyi főtárgyalója lehet. Arról, hogy Weber helyett Barnier esélyei nőnek hétfőn itt irtunk.

Macron a nagyszebeni találkozó után megerősítette: minden tekintetben támogatja Tusk ötletét, az Európai Tanács lengyel elnöke már az uniós csúcs előtt jelezte aggályait a csúcsjelölti rendszerrel szemben. “Ha kell, szavazunk” – erősítette meg Tusk, aki szerint nem csak a politikai erőviszonyokat kell figyelembe venni az új Európai Bizottság megválasztásánál, hanem az unió földrajzi és demográfiai szempontjait is. A legközelebbi EU-csúcs május 28-án lesz, két nappal az EP-választás után. Azaz, ha nem lesz konszenzus, akkor szavaznak az európai tanácsi ülésen Juncker utódjáról - így nem lesz automatizmus, hogy a május 26-ai EP-választáson legjobb eredményt elérő pártcsalád csúcsjelöltjét választják meg az Európai Bizottság elnökének.

Macron emellett még azt is megjegyezte: ha erős Európát akarunk építeni, nem érhetjük be “egy gyenge jelölttel”. Manfred Weber az, akiről Brüsszelben még a Néppártban is úgy vélik: súlytalanabb a kelleténél, semmilyen kormányzati tapasztalata sincs.

A csúcsjelölti rendszert sem a luxemburgiak, sem litvánok nem támogatják.

2014-ben Juncker jelölését David Cameron és Orbán Viktornak nem támogatta.

(atv.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek