no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Orbán Viktor: Emelt szintű készültég van a magyar kórházakban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását – jelentette ki a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.


A kormányfő, aki az operatív törzs üléséről érkezett a stúdióba, a többi között a koronavírus friss számairól is beszélt. Elmondta: 4668 új fertőzött, és 123 beteg halt meg. 451 ember van lélegeztetőgépen, és 5027 ember van kórházban. „A helyzet drámaian romlik” – tette hozzá. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „az nem kérdés, hogy a vírus nyomása nőni fog, a kérdés hogy a kórházak bírják-e majd ezt a terhelést”.

Ismételten azt kell nézni, hogy mekkora kórházi kapacitás van jelenleg – mondta. Ezt kifejtve elmondta: szabad ágy 15 831, és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy van.

A miniszterelnök kifejtette: az operatív törzs ma reggeli ülésén emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban. Kifejtette, hogy a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ismét át kell nézni a vezénylési listákat. „Újra azt a régi készültségi állapotot kell visszahoznunk, ami április környékén, illetve november közepén jellemzett bennünket” – jelentette ki.

Orbán: A baloldal oltásellenes

A baloldal oltásellenes, folyamatosan álhíreket gyártanak, és bizonytalanságot szítanak – mondta a kormányfő hangsúlyozva, hogy „csak az oltás jelentheti a megmenekülést”.

„Lekötésben már nagyon jók vagyunk, de vakcinalekötéssel nem lehet oltani” – jelentette ki Orbán Viktor a brüsszeli vakcinabeszerzésre utalva. A kormányfő kifejtette, hogy 17 millió vakcina van lekötve, de ezek egy jelentős része nem érkezik.

„Ha nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, akkor nagy bajban lennénk”

– hangsúlyozta. Orbán Viktor közölte azt is, hogy jövő héten beolthatják.

Húsvétra minden regisztráltat beoltanak

2,5 millió ember regisztrált eddig, és húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását. Orbán Viktor elmondta, hogy egyrészt mivel van vakcina, ezért lehet gondolkozni a nyitásról, de közben átmenetileg egy felfutó szakaszba is beléptünk. „Nagyon fegyelmezetten fenn kell tartani a korlátozásokat. Vannak javaslatok, miszerint lehetnek még szigorítások”– mondta a kormányfő. A határokon mindenképpen szigorítani kell, így nagyon szigorú utazási szabályok kellenek. „Az Európán kívüli üzleti utazásokat radikálisan csökkenteni kell” – tette hozzá. 

Az uniós csúcsról beszélve a kormányfő kifejtette: sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt. „Olyan nagy a baj az unióban, hogy az egymás felelősségre vonásának nincs itt az ideje” – mondta. A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az árú és a tőke szabad áramlását. Ezzel kapcsolatban korábban a kamionosok tesztelése okozott problémát – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy a bizottság jól tárgyalt, de ezzel időt vesztett, mert olcsóbbá akarták tenni a vakcinákat. A bizottság tegye a dolgát, de ne álljon egy lábon az unió sem. A miniszterelnök szerint az unió számára kínos a brit példa. „Zavaró, hogy eddig azt mondtuk, hogy az unión kívül nincsen élet, most pedig a vakcinák területén a britek jobban teljesítenek, mint az unió” – mondta a kormányfő.

A nyitást követően is megmaradnak a támogatási programok

A harmadik hullám sok tízezer ember munkáját veszélyezteti, nagyon sokan bizonytalan helyzetben vannak – mondta el a minsizterelnök, hozzátéve, hogy „megvannak az eszközök arra, hogy akiknek támogatást adtunk, azokat előre ki tudjuk fizetni”.

„Ezeket a támogatásokat az újranyitást követő egy hónapban is fenn fogjuk tartani” 

– mutatott rá Orbán Viktor.

Orbán Viktor elmondta, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. Ezt a következő hónapokban nullára, vagy ahhoz közeli értékre kell vinni. 

(mandiner.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek