rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Orbán Viktor: Máshonnan nézzük a világot, ezért máshogy is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Máshonnan nézzük a világot, ezért máshogy is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Angela Merkellel közös sajtótájékoztatón. Német újságírók kérdésére Angela Merkel elismerte, hogy Magyarországról nagyon kevés migráns érkezik Németországba, mivel a migránsok Görögországban lépnek be az unióba. Magyarország álláspontja változatlan, a migránsok nem itt lépnek be az EU-ba, ezért nem ide, hanem Görögországba kell őket visszaküldeni - mondta Orbán Viktor.


Intenzív politikai vitát folytattunk, voltak közös megközelítések és eltérő álláspontok is - mondta Angela Merkel és Orbán Viktor is a tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

Angela Merkel azt mondta, hogy bár a két ország elképzelései jelentősen eltérnek, jó az együttműködés a Frontex és a migránsokat kibocsátó országokban folytatott segélyezés tekintetében. Ha véleményeink különbözőek is, fontos, hogy a párbeszéd megmaradjon – mondta a kancellár.

A hangvétel baráti volt - mondta Orbán Viktor. A migrációval kapcsolatban azt mondta: világossá vált, amit eddig is tudtunk.Németország és Magyarország máshonnan nézi a világot, így máshogy is látja, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal. Biztosítottam a kancellár asszonyt, hogy a magyar határ védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek sem Németországba, sem máshova- 

mondta a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor megköszönte, hogy az uniós csúcson előtérbe került az európai határok védelme.

Kérdésre válszolva Angela Merkel elismerte, hogy Magyarországról nagyon kevés migráns érkezik Németországba, mivel a migránsok Görögországban lépnek be az unióba.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország azért épített kerítést a déli határaira, hogy visszanyerje az ellenőrzését saját országának területe fölött.A németek biztosak lehetnek abban, hogy Magyarország végvári kapitány módjára védi Németországot is -

mondta a miniszterelnök.

Magyarország stratégiai célja, hogy megvédje Európát, és a schengeni övezet működjön.

Jogi vita van a migránsok regisztrációjáról - mondta Orbán Viktor. Magyarország álláspontja változatlan, az Európai Unió területére nem tudnak Magyarországon keresztül migránsok érkezni, mert vagy Görögországban vagy Bulgáriában tudnak belépni.

A németeknek a migránsokat Görögországba kell visszaküldeni- mondta Orbán Viktor.

Angela Merkel arról beszélt, hogy humánusan kell kezelni a migráció kérdését, mert emberekről van szó. A határok védelme nem azt jelenti, hogy le kell zárni az országokat - mondta a német kancellár.

A kérdés az, hogyan segíthetünk humánusan - mondta erről Orbán Viktor. Ha azt mondjuk, hogy jöhetnek a migránsok, jönni is fognak.

A segítséget helyben, Afrikában és a Közel-Keleten kell megadni - tette hozzá a miniszterelnök.

A miniszterelnök egy német újságíró kérdésére válaszolva visszautasította, hogy Magyarország ne lenne szolidáris a migrációs válságban. Napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének. Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről - fűzte hozzá.

Óriási terhet veszünk le Németország válláról azzal, hogy megakadályozzuk, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére-  

- mondta a miniszterelnök.

Szoros gazdasági kapcsolatok vannak

Kitűnő a német-magyar gazdasági együttműködés, és Magyarország vonzó befektetési helyszín- mondta Angela Merkel.

A kancellár kiemelte, hogy az együttműködést az európai gazdaság előtt álló legnagyobb kihívásokat jelentő ügyekben, a digitalizáció, az alternatív gépjármű-meghajtási technológiák és a mesterséges intelligencia területén is tovább kell erősíteni.

Németország és Magyarország a protekcionista gazdaságpolitika elutasításában is egyetért - tette hozzá. Angela Merkel kiemelte, hogy a két ország kereskedelmének nagyságrendje 50 milliárd euró.

Orbán Viktor pedig elmondta, hogy a V4-ek és Németország kereskedelme 50 százalékkal haladja meg Németország és Franciaország kereskedelmének szintjét.

Magyarország munkaalapú gazdaságot épít, melynek célja a teljes foglalkoztatottság.Ennek építésében pedig óriási a szerepe a két ország közti gazdasági kapcsolatoknak, és ennek folytatása pedig az innováció, valamint a technológia kapcsán érhető el. Mindketten kiemelték az autóipari együttműködést.

Erre lenne szükség Közép-Európában

Kérdésre Orbán Viktor közölte: szükség lenne egy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokságra, ezt Németország mentorálasával akarják kialakítani, és több országgal is tárgyalnak erről. A magyar hadsereg korszerűsítése érdekében pedig német cégekkel keretszerződéseket írtak alá, így folyamatos lesz az együttműködés a két ország között - mondta.

A miniszterelnök megjegyezte: Magyarország az egyetlen olyan ország a nem német nyelvű világban, ahol az óvodától az egyetemig németül tanulhat egy gyermek, számos német nemzetiségi óvoda, iskola van Magyarországon, továbbá német nyelvű egyetem is. Az egyetem súlyát és tevékenységét meg kell növelni - vélekedett.

Orbán Viktor megköszönte Németországnak az együttműködést és a barátságot, amit az elmúlt évtizedekben tapasztaltak, s ami most is töretlen. Harminc év nagy idő, és jó, hogy volt egy pillanat, amikor Magyarország és Németország egész Európa érdekében fontos és jó dologért szövetséget kötött, és megindult a kontinens újraegyesítése -utalt a rendszerváltozás eseményeire a kormányfő.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek