rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Óriási gyűrűrendszert fedeztek fel egy bolygó körül

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Csillagászok a Szaturnusz gyűrűinél kétszázszor hatalmasabb gyűrűrendszert fedeztek fel egy, a Naprendszeren kívüli bolygó körül. A bolygó a J1407b nevet kapta. A kutatók szerint a rendszer 30, egymástól elkülönülő gyűrűsáv együttese, összesen több tízmillió kilométeres átmérővel. A sávok közti szünetek elemzése alapján a csillagászok szerint könnyen lehet, hogy a gyűrűt alkotó kőzet egy része már egy vagy több holddá is összeállt.


„Ez tulajdonképpen egy szuper-Szaturnusz” – mondta Eric Mamajek, a Rochester Egyetem csillagásza. A gyűrűket a SuperWASP obszervatórium adatait elemezve találták meg. A SuperWASP egyike az exobolygókra vadászó távcsöveknek, ami a távoli csillagok előtt elvonuló bolygók által okozott fényerőváltozás alapján dolgozik. Az adatokban egy 56 napon át tartó, de hirtelen felfényesedésekkel járó átvonulási időszakot találtak, ami egy hatalmas gyűrűrendszerre utal: a sávok kitakarják a fényt, a sávok közti szünetek pedig átengedik azt, így jön létre az adatokból is kitűnő villogás.

A tanulmány egyik társszerzője, Matthew Kenworthy szerint volt olyan, hogy a J1407 jelű csillag fénye egy órán belül 30-40 százalékot változott.

Hogy érzékeltessék, milyen hatalmas gyűrűkről is van szó, a csillagászok elmondták: ha a J1407b gyűrűit a Szaturnusz köré raknánk, azt a Földről is láthatnánk, akár szabad szemmel is, mert a telihold méretének többszörösét tennék ki. A csillagászok szerint a J1407b valószínűleg a Jupiterhez vagy a Szaturnuszhoz hasonló gázóriás, de a Jupiternél legalább tízszer, legfeljebb negyvenszer nagyobb. A megfigyelése azért is fontos lehet, mert így többet tudhatunk meg a Naprendszer hasonló bolygóinak kialakulásáról.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek