k rmdsz
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ötvenhat napig tartott Falus szánalmas politikai pályafutása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Önkormányzat 2014. Főpolgármester-jelölt nélkül maradtak a szocialisták. – Kósa Lajos szerint Bokros Lajos olyan, mint Bogoly Berti Mindenízű drazséja


Miután az érintettek többször cáfolták, tegnap biztossá vált: a baloldali pártok kihátráltak közös budapesti főpolgármester-jelöltjük, Falus Ferenc mögül, s bejelentették, Bokros Lajost, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjét támogatják. A tájékoztatón Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc DK-vezér jelent meg a baloldali „összefogás” pártjai közül, sem az MSZP, sem a PM, sem a Fodor Gábor vezette Liberálisok nem képviseltették magukat. 

Fodor pártja később közölte, kitartanak saját jelöltjük, Bodnár Zoltán mellett, majd a Falust korábban jelölő Együtt-PM egyik fele, a Párbeszéd Magyarország is úgy döntött, nem támogatják Bokros jelöltségét. A megszorító csomagjáról elhíresült egykori pénzügyminiszter javára Falus azért lépett vissza, mert – mint mondta – „ma szélesebb koalíciót megtestesítő jelöltre van szükség”, hiszen a Fidesz szándéka az, hogy megsemmisítse az önkormányzatokat. Ám vélhetően ehhez köze lehetett a népszerűségi mutatóknak is.

Szigetvári megerősítette, ő kezdeményezte a titkos tárgyalásokat Gyurcsánnyal, Bokrossal, Magyar Györggyel és másokkal. „Tisztességes emberek tisztességes célért fognak össze, hogy leváltsák Tarlós Istvánt” – fogalmazott. Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő arról beszélt, ha az önkény emberei és demokrata pártok küzdenek, már nem fontosak azok a különbségek, amelyek elválasztják egymástól a liberálisokat, a konzervatívokat és a baloldaliakat.

Ezt követően lépett elő Bokros, aki aztán az Indexnek nyilatkozva a „tudás, tapasztalat, teljesítmény mesterhármasa mellett a bátorságot, a becsületet és a kikezdhetetlenséget” jelölte meg olyan tulajdonságnak, ami miatt rá esett a választás. Falussal szemben, aki a lovat jelölte meg, a majmot nevezte kedvenc állatának, mondván, „majdnem olyan okos, mint az ember”. Bokros szólt arról is, tartani kell attól, hogy az önkormányzati választás bár szabad lesz, „nem lesz tiszta.” Kifejtette, támaszkodni kell a civilekre, a vállalkozókra, sőt az egyházakra és mindenkire, aki a társadalmat védi az utálatossággal szemben, amit „úgy hívunk, Fidesz-rendszer”.

Az LMP-s Schiffer András nevetségesnek nevezte a történteket, hozzátéve, szánalmas és dilettáns, amit hónapok óta folytatnak az érintettek. „Azt már tudni, ezek az erők mit képesek felmutatni ármánykodásban, árulásban, hatalomtechnikában, de arról keveset árultak el, mit kívánnak tenni Budapesttel” – mutatott rá.
A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke, Schmuck Andor arra biztatta a balos szavazókat, adjanak le érvénytelen voksot, jelezve ezzel, hogy nem kérnek a „hatalomtechnikai manipuláción alapuló hazug politikából”.

Reklam

Bárándy: Kétszer bukott a szövetség
A baloldali főpolgármester-jelölt cseréjének bejelentésétől távol maradó szocialisták etikai bizottságának elnöke szerint az „MSZP nem állhat be Bokros mögé”. Bárándy Gergely, érkezőben a párt fővárosi és országos elnökségének a Falus bejelentését követő ülésére, kijelentette, a szocialistáknak nincs főpolgármester-jelöltjük, mivel „hitelesen nem tudnak támogatni egy magát jobboldalinak valló politikust”. 
A történtek után – tette hozzá – mindazoknak le kell vonniuk a politikai következtetést, akik úgy gondolták, nem kívánják támogatni a szocialisták tapasztalt politikusát, Horváth Csabát. Úgy fogalmazott, hogy be kell látni, 2014-ben a szövetségi politika kétszer bukott meg.

Reklam

Egy 2014-es szappanopera rövid krónikája
08. 04. Először jelentik be a baloldali megállapodást, Falus Ferenc lesz Tarlós István kihívója
08. 08. Az MSZP több ponton átírja a paktumot
08. 15.  Másodszor is bejelentik a megegyezést 
08. 25. Kikerül a netre Falus elhíresült vödrös videója
09. 05. Falus bemutatja budapesti programját
09. 19.  A Nézőpont Intézet szerint a népszerűségi versenyben még Bokros Lajos is megelőzi Falust
09. 22. Falus tagadja, hogy tárgyalások folynának arról, Bokros visszalép az ő javára, ám úgy nyilatkozik, hogy ezt elvárná tőle
09. 29. Bejelentik: Falus visszalép Bokros javára

Reklam

Követhetetlen, hogy mi folyik az ellenzéknél

Ez a történet már nem Falus Ferencről és Bokros Lajosról szól, hanem arról, hogy a baloldal összeomlott – jelentette ki a tegnapi fejlemények kapcsán Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Lapunknak nyilatkozva hozzátette, ezt mindenki a választás utánra várta, ám még előtte bekövetkezett. Szerinte a baloldali választók számára immár teljesen követhetetlenné, áttekinthetetlenné vált, mi folyik pártjaikban, és ezen az sem segít, hogy Bokros népszerűbb pár százalékkal Falusnál. Az elemző úgy látja, jelzésértékű, hogy a bejelentésen a szocialisták nem képviseltették magukat, de ők már Falus mellett sem álltak ki. Miután jelöltjüket, Horváth Csabát „megpuccsolták”, kiszálltak a főpolgármesteri versenyből, és ezt az utat követik továbbra is.

„Nem hiszem, hogy be fognak állni Bokros mögé” – mondta Lánczi, feltéve a kérdést: miért is tennének ilyet? Hiszen az MSZP még mindig a legnagyobb támogatottságú baloldali párt, komoly politikai hiba lenne a részükről, ha beállnának egy nem jegyzett párt jelöltje mögé – fogalmazott. Lánczi szerint Bokros a baloldal elmúlt húsz évének „kvintesszenciája”. Karrierje az MSZMP-ben indult, a Horn-kormány minisztereként egy súlyos és brutális megszorító csomag fűződik a nevéhez, majd igazi politikai kalandorrá vált, feltűnt az MDF-ben, nemrég pedig az Európai Parlamentben szélsőjobboldali képviselők közé ült. Teljesen hiteltelenné vált, nehéz lenne megmondani, kit és mit képvisel – hangsúlyozta Lánczi. 

Az elemző megjegyezte, hogy a főpolgármesteri tisztség kérdése már hetekkel ezelőtt eldőlt, Falus Ferenc látványos „vergődése” és a mostani bejelentés már nem sokat változtat ezen. A tegnapi esemény arra is rámutat, mennyire nincsenek hiteles személyek a baloldalon, a kerületekben is csak a régi, jól ismert arcok tűnnek fel, miközben mindenhol belháború folyik. 

Reklam

Megőrizte a Fidesza bizalmat

„Merte-e volna bárki 2010-ben azt gondolni, hogy lehetséges elszámoltatni a bankokat, hogy lehetséges a devizahiteleseket kimenteni a szinte reménytelennek tűnő adósrabszolgaságból, vagy jutott-e bárkinek eszébe az, hogy a rezsit nem csak emelni, hanem csökkenteni is lehet?” – tette fel a kérdést tegnap Orbán Viktor Bicskén, a megújult városközpont avatóünnepségén. 

A miniszterelnök kijelentette, a magyar felfogás szerint a lehetetlen nem tény, hanem vélemény, és ha az emberek hisznek saját erejükben, van bizalom a választók és a megválasztott vezetők között, akkor Magyarország olyan teljesítményre képes, amit „mi sem gondolunk saját magunkról”. 

Emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz-KDNP 2010-ben kétharmaddal nyerte az országgyűlési választást, majd 2014-ben megismételte eredményét. „A dolgok úgy állnak, hogy a kiérdemelt bizalmat megtartottuk, majd az EP-választáson ismét megszavazták nekünk, és arra kérem önöket, harmadszor is tüntessenek ki bennünket bizalmukkal” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök az összefogást nevezte az elmúlt években Magyarországon megszületett legnagyobb értéknek, de emlékeztetett arra is, hogy az utóbbi két évtizedben a magyarok megfizették a tanulópénzt. „Voltunk betegek és minden gyógymódot kipróbáltunk, de egyik sem vált be”, a gyógyulás pedig csak akkor jött, „amikor elhittük, hogy magunkban bízhatunk, mi leszünk képesek jó orvosként saját bajunkra megtalálni a jó orvosságot”. 

Orbán Viktor rámutatott, a kormány az elmúlt években elvitt Bicskéről 2,3 milliárd forint adósságot és hozott helyette nyolcmilliárd forintnyi fejlesztési forrást. Kiemelte, az általuk meghirdetett teljes foglalkoztatás programját még nem sikerült teljesíteni, mert Magyarországon még nem mindenki dolgozik, de már sokkal több a foglalkoztatott, mint korábban. 

Reklam

Pártok a teljes megsemmisülés felé vezető úton

Felháborítónak tartja Kósa Lajos, amit a főpolgármester-jelöltség körül művelnek a „baloldali kispártok”. A Fidesz ügyvezető alelnöke tegnap, mi­után Falus Ferenc visszalépett a poszttól kijelentette, a „baloldali kutyakomédia” Budapest semmibevétele. Rendes csapatjáték esetén ilyenkor komolytalan játék miatt a komplett csapatot leküldik a pályáról – mondta a politikus, szerinte az, hogy a fővárosban nincs baloldali főpolgármester-jelölt, a „teljes megsemmisülés felé vezető utat” jelenti a baloldalnak. 

Úgy fogalmazott, Falus Ferenc egy „szánandó paprikajancsi, marionettfigura szerepét töltötte be” és látszik, hogy a háttérben Gyurcsány Ferenc DK-elnök politikája érvényesül, hiszen „ők akarják a baloldalt Bokros Lajos mögé beállítani”. 

A Modern Magyarország Mozgalom (Moma) főpolgármester-jelöltjéről annyit mondott, az ingatlanadó, a lakásadó, a fizetős egészségügy, a fizetős oktatás apostola Magyarországon, az egykori pénzügyminiszter pártjáról pedig úgy fogalmazott: „az MTK B-közép egy mindent elsöprő népfelkelés a Momához képest a számosságát illetően is”. 

„Bokros olyan, mint Bogoly Berti Mindenízű drazséja a Harry Potterben. Kiveszi az ember, de még nem tudja, hogy éppen záptojás ízű, eperízű vagy büdössajt ízű lesz. Majd csak akkor derül ki, hogyha megeszi” – fogalmazott az ügyvezető alelnök. Hozzáfűzte, a kormánypártok változatlan intenzitással folytatják önkormányzati választási kampányukat.

Falus Ferenc visszalépését a KDNP is kommentálta, szerintük mindez azt bizonyítja, hogy a baloldal nem képes elfogadható jelöltet állítani, Bokros Lajosról pedig a magyarok még nem felejtették el, hogy a Horn-kormány egykori minisztere milyen, családokat megnyomorító gazdaságpolitikai szemléletet képviselt, és emlékeznek még a nevéhez fűződő megszorí­tásokra is.

magyarhírlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek