rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Pál herceg visszaigényli az aranyosmeggyesi Lónyai-kastélyt

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Visszaszolgáltatási per akadályozza az aranyosmeggyesi önkormányzatot abban, hogy uniós forrásokat pályázzon meg a Szatmár megyei községben levő Lónyai-várkastély romjának rendbetételére.


Helyi lapértesülések szerint Silviu Zetea polgármester prioritásként kezelné a felújítását, azonban a jogszabályok miatt egyelőre meg van kötve a keze, a romjaiban is gyönyörű kastély állaga pedig rohamosan romlik. A kastélyt Pál herceg (Paul-Philippe Hohenzollern), II. Károly román király törvénytelen unokája igényelte vissza.

A balkézről született utódok, Paul-Philippe és testvére, Alexander öröklési jogát a Lisszaboni Törvényszék állapította meg, amit a román Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék 2012-ben érvényesített, ezt követően kezdte el az unoka az ősi vagyon visszaigénylését.

A Lónyai-várkastélyt egyébként első alkalommal 1278-ban említették okiratok, az évszázadok során pedig többször átalakították, de arra is volt példa, hogy lerombolták vagy felgyújtották. Az ingatlan a 20. század elejéig a Teleki családé volt, majd Mária román királyné birtokába került, aki egy jelképes összegért eladta Károly román királynak, így az államosításkor a román királyi család birtokát képezte a kastély.

A polgármester szerint nincs más lehetőségük, mint megvárni a döntést, hisz a tulajdonjogot mindenképp tisztázni kell, mielőtt bárki bármiféle munkálatba kezdene. Mint megtudtuk, Pál herceg nem ragaszkodik feltétlenül a Lónyai- kastélyhoz – félmillió dollár ellenében hajlandó lemondani az épülettel kapcsolatos jogairól.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Sógor András 2015.04.28 23:40:50
Mág szép, hogy nem ragaszkodik. Hülye lenne ragaszkodni ahoz ami még csak nem is az ővé.


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek