rmdsz 1
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Parlament vagy börtön vár a lázadó katalán politikusra

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Indul a spanyol kormány által kíirt előrehozott katalóniai választásokon a térség leváltott elnöke, Carles Puigdemont, aki Brüsszelbe menekült tisztségéből történt eltávolítása után - jelentette az El Punt-Avui katalán televízió. A spanyol állami főügyész többek között lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. Puigdemont, ha elítélik, akár 30 év börtönt is kaphat.


Puigdemont közölte, hogy jelölteket válogat, akikkel a december 21-re kiírt választásokon indulna Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) név alatt. A jelöltlistán pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) tagjai és független, politikai háttérrel nem bíró személyek fognak szerepelni - mondta a menesztett katalán elnök.

A PDeCAT közölte: jóváhagyta Puigdemont kérését, hogy külön jelöltlistát állíthasson. A szakadár katalán elnök Brüsszelből tervez kampányolni. A Belgiumban tartózkodó

Puigdemont és volt kabinetjének négy tagja ellen a spanyol hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, de egy belga bíró feltételes szabadlábra helyezte őket, miután a katalán politikusok feladták magukat.

Az illetékes bíróság viszont még nem zárta le az ügyet, nem hozott döntést arról, hogy kiadják-e a szökött szakadár vezetőket Spanyolországnak. Az öt katalán engedély nélkül nem hagyhatja Belgiumot, és pénteken meg kell jelenniük a bíróságon. Megfigyelők szerint még ha a törvényszék engedélyezi is kiadásukat, annak folyamata hónapokig is elhúzódhat.

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.

Puigdemontot és volt kormányának 13 tagját (köztük a Belgiumban tartózkodó 4 kabinettagot)

Spanyolországban akár 30 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.Azt a 9 politikus, aki Spanyolországban maradt, előzetes letartóztatásba helyezték.

A belga fővárosban sokan arra számítottak, hogy politikai menedékjogot fog kérni a volt katalán elnök, miután Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. A leváltott elnök akkor azonban azt közölte: nem kér politikai menedéket, viszont nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem kap "világos biztosítékokat" a spanyol hatóságoktól a tisztességes eljárásra.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást, amelyen a résztvevőknek, a választásra jogosultak 42,3 százalékának mintegy 90 százaléka szavazott az elszakadásra Spanyolországtól. Madrid a szavazást alkotmányellenesnek minősítette.
A katalán parlament október 27-én kiáltotta ki a függetlenséget, Mariano Rajoy spanyol kormányfő még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek