no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Piros legyen, avagy barna?

| Vélemények 11 | Nyomtatom | A+ | A-

Egyre nagyobb hullámokat vet városunkban a református templomtorony – pontosabban a toronysisak – tervezett átfestésének, újrafestésének kérdése. Milyen színű legyen? – feszegeti a kérdés súlyosságában a hamletti határokat.


 

A piros szín pártolói a Festőiskola nagyjainak megannyi csodálatos alkotásával, tehát a hagyománnyal érvelnek úton-útfélen, utcasarkon.

A barna színt támogatók praktikus építészeti, épület-történeti szempontokat sorjáznak komoly gyűléseken. 

– A torony mindenhol pirosként szerepel a nagybányai festők művein – ábrándoznak a romantikusok.

– De vajon piros volt-e a piros egyáltalán? Vagy csak a vörösréz színét láttatták annak művészeink? – kérdeznek vissza szúrós tekintettel a szigorú és szkeptikus szakemberek.

A maga nemében valószínűleg mindkét félnek igaza van. De mert a tornyot csak egyféle színre lehet festeni, kérdés is csak egy lehet: melyikük érvelését kell most már elfogadnunk? Hogyan tehetünk köztük igazságot: húzzunk sorsot, vessünk kockát, hányjunk cigánykereket?

Komolyabbra fordítva a szót, a megközelítéssel van baj. Mert nem az a kérdés, hogy milyen volt, hanem hogy milyennek KELL lennie.

Egy dolog biztosan kijelenthető: a Hollósy-tanítványok négy évtizedes kalandja maradandóan rányomta bélyegét a mai Nagybányára. A hajdan hatalmas gazdagságú bányaváros 1896 után egyből ismét a világ figyelmének középpontjába került, s az „ásító torony” – amely korábban „mindössze” a nagybányai református gyülekezet akármivel is fedett szerény hajléka volt –, néhány évtized alatt a magyar műveltség és kulturális örökség egyik megdönthetetlen IKONJÁVÁ változott. Ja, és persze: egyértelműen pirosra (cinóbervörösre) festve…

Pirosként emlékezünk rá ha messzire utazunk, pirosként kutatja tekintetünk a régi és a kortárs nagybányai festményeken, még az egyház is piros kupolás nagybányai festményt rendel ha tombolára gyűjt, és bizony-bizony piros kupolás toronyként keresik ma is a református templomot, a régi festőváros emlékeinek nyomában messziről idelátogató idegenek…

Ne feszegessük tehát a múltat – és hagyjuk a szakértelmet, s a romantikát. Azt viszont döntsük el sürgősen és minél határozottabban, hogy mit akarunk kezdeni ezzel a reánk örökített csodálatos városképpel, az öreg város még kezünkön maradt épületeivel. S azt is, hogy milyen példát kívánunk mutatni a nagyvilágnak, és milyen példát a többség felé – amely még csak nem is sejti, hogy micsoda hatalmas kincseket zúdított ölébe a könnyelmű sors és a változó történelem.

Hollósy, Ferenczy, Réti, Thorma, Ziffer és társaik néhány évtized alatt hatalmassá tették Nagybánya nevét – és világszerte ismertté református templomát. Apró, kicsi, szerény gesztus lenne feléjük, csak olyan mint egy csendesen elrebegett „köszönöm”: hagyjuk meg pirosnak azt, amit ők annak láttak, amit annak szerettek megálmodni… (Dávid Lajos)

 

survey software

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

sopir 2014.12.11 18:27:41
ha hagyomany akkor ami a hagyomany szine volt
Marga 2014.12.11 17:53:35
szerintem a piros jol nez ki
Mumu 2014.12.06 23:02:15
Piros ! es kesz ! :)
Én 2014.12.06 15:21:19
Piros torony, sárga templom, kék ég??
Robert 2014.12.06 10:46:14
Piros
bugnes 2014.12.04 15:04:50
Piros
babi 2014.12.04 13:56:36
piros maradjon !!!
hentes antonia 2014.12.04 13:20:05
Piros legyen
zolli 2014.12.04 10:45:31
ami nem derul ki, az az hogy ki akarja lefesteni? ha a varos, akkor ertheto miert akar barnat, de ha az egyhaz a festo, akkor erthetetlen, hogy miert akarjuk pont mi 'torolni' a multat, erteket...
piro 2014.12.04 10:40:55
piros legyen....
piros 2014.12.04 09:54:15
Nem is tudom kinek juthat eszébe, hogy más színű legyen, mint piros. A piros sisakos református templom Nagybánya legerősebb festői szimbóluma. Remélem piros marad, azaz pirosra festik újra, ezúttal időtálló festékkel.


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek