rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Románia teljesítette célkitűzéseit a brüsszeli NATO-csúcstalálkozón

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Románia teljesítette célkitűzéseit a NATO-tagállamok állam- és kormányfőinek Brüsszelben tartott csúcstalálkozóján - nyilatkozta csütörtök este Klaus Iohannis államfő. "Elmondhatom, hogy Románia teljesítette célkitűzéseit ezen a csúcstalálkozón. Meggyőződésem, hogy ez a találkozó hozzájárult Románia védelmének biztosításához, illetve ahhoz, hogy hangsúlyos szerepet kapjon az ország régiónk és az euroatlanti térség biztonságának megőrzésében" - fogalmazott az államfő.


Iohannis hangsúlyozta, üdvözölte, hogy Donald Trump elnök megerősítette az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO, illetve a keleti szárny közös védelme és megerősítése mellett, többek között azzal a közelmúltbeli ajánlattal, amelynek értelmében 2018-ban 3,4 milliárd dollárról 4,8 milliárd dollárra növelik az Európai Viszontbiztosítási Kezdeményezés elnevezésű programra szánt finanszírozást. 

"Hangsúlyoztam az erős transzatlanti kapcsolatok fontosságát. E tekintetben a tagállamok egyik fontos döntése az igazságosabb tehermegosztást szorgalmazza" — mutatott rá Iohannis, hozzátéve, hogy a tagországok vezetői cselekvési tervet fogadtak el a védelemre szánt kiadások növeléséről. 

Románia szövetségesei értékelik azt, hogy az ország védelmi célra szánja a bruttó hazai termék két százalékát, ugyanakkor azonban hangsúlyozták, hogy ezt az összeget a célnak megfelelően kell elkölteni, ami a kormány felelőssége — mondta az államfő. 

Az elnök szerint abban is megállapodtak a tagállamok állam—és kormányfői, hogy a NATO aktívabban kiveszi a részét a terrorizmus elleni küzdelemből. Döntés született arról, hogy az észak-atlanti szövetség is csatlakozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz, és nagyobb mértékben hozzájárul ennek támogatásához. 

A csúcstalálkozón Iohannis hangsúlyozta, Románia teljesítette a NATO keretében tett vállalásait, kiemelve az ország területén létesített többnemzetiségű dandárral kapcsolatos fejleményeket, utalva az összhaderőnemi, kiemelt kiképzési kezdeményezésre (Combined Joint Enhanced Training), a Románia területén zajló hadgyakorlatokra, illetve a haditengerészeti jelenlét megerősítésére a Fekete-tengeren. 

agerpres.ro/magyar

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek