rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Romokban van, ám megmenekült a Notre-Dame - de most jön a neheze

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy tragikus tűz kellett ahhoz, hogy a franciák, a hívők és a Párizsba látogató turisták számára is világossá váljon, mennyire rossz állapotban van a világ egyik legismertebb temploma, a párizsi Notre-Dame. Azt azonban egyelőre felbecsülni sem lehet, mennyi pénzt és időt emészt majd fel az újjáépítés.


„Együtt újraépítjük ezt a katedrálist” - üzente a franciáknak Emmanuel Macron hétfőn nem sokkal éjfél előtt, és percekkel az után, hogy a tűzoltók bejelentették: sikerült megfékezni a Notre-Dame-nál pusztító tüzet, és meg tudták menteni a Párizs egyik jelképének számító épület két fő tornyát és az épület szerkezetét. A francia államfő az EP-választási kampány szempontjából (is) kulcsfontosságú, este nyolcra tervezett televíziós beszédének sugárzását halasztotta el a tűzeset miatt, amely nem sokkal este hét óra előtt kezdődött a felújítás alatt álló épület felső részénél.

© AFP / PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP

A tűz okát egyelőre nem sikerült biztosan megállapítani, a hatóságok azonban nem szándékos károkozás ügyében indítottak nyomozást, ennek keretében kihallgatták a rekonstrukción dolgozó munkásokat. Az első kérdés azonban hétfőn este nem is az volt, hogy mi okozta a tüzet, hanem hogy sikerül-e megakadályozni annak terjedését.

Sokáig úgy tűnt, mintha megállíthatatlanul pusztítottak volna a lángok. Kártyavárként dőlt össze mindössze egy óra alatt a Notre-Dame huszártornya, majd omlott be a tetőszerkezet, amelynek gerendázatát egy nemrég készített francia riport is bemutatta. A filmből az is kiderül, hogy a tűzveszély miatt nem volt villamos áram a templomnak ezen a közönség elől is elzárt részén.

Este kilenc óra után már a gótikus épület ikertornyainak egyikét fenyegette a szeles időben könnyen terjedő, több tíz méteres magasságban pusztító tűz. A Notre-Dame mentésén dolgozó több mint négyszáz tűzoltó akkor úgy ítélte, ha az északi tornyot is elemészti a tűz, menthetetlen lesz a székesegyház. Munkájukat a szeles időn kívül az is nehezítette, hogy a több mint nyolcszáz éves építményt túl erős vízsugárral sem lehetett volna oltani, hiszen az önmagában helyrehozhatatlan károkat okozott volna benne.

A mentés utáni első beszámolók szerint a főhajó és a kereszthajók metszéspontjára épült huszártorony helyén egy óriási lyuk keletkezett, megmenekült azonban az oltár, rajta a kereszttel. Anne Hidalgo párizsi polgármester a tűzeset után a katedrálisból kilépve annyit közölt, hogy „kevésbé rossz, mint amitől tartottam”.

Itt olvashatja esti beszámolónkat a tragédiáról:

Pusztítások és megújulások sora

A Maurice de Sully, Párizs püspöke által 1163-ban elindított építkezés kezdete után 180 évvel átadott Notre-Dame katedrálisban először a francia forradalom okozott elsőre jóvátehetetlennek tűnő károkat. A többször kifosztott, megrongált épületet, amelynek királyszobrait lefejezték a forradalmárok és eredeti huszártornyát is ledöntötték, 1802-re nagyrészt helyreállították, ám 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, az érseki palotát romba döntötték. Ebben az évben jelent meg Victor Hugo híres regénye, A párizsi Notre-Dame, amely ráirányította a közönség figyelmét a főváros közepén omladozó épületre.

A Notre-Dame oltára megmenekült

© AFP / PHILIPPE WOJAZER / POOL

Ezt követően 1843 és 1865 között Eugène Viollet-le-Duc építész vezényletével zajlott az első nagyobb rekonstrukció, ennek keretében újult meg a katedrális orgonája. Csaknem száz évvel később kezdtek hozzá, hogy letisztítsák a kövekre rakódott szennyeződéseket, harminc évvel később pedig újabb tisztítás és felújítás következett. A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát.

Ennek sorsáról egyelőre nincs hír, de azt tudni lehet, hogy megmenekült a katedrális kincstára. Annak felmérése reggel kezdődhet meg, hogy a templom hajóinak falán található festményeket milyen mértékbe károsította a füst és az oltáshoz használt víz.

Egy tűz kellett a megmentéshez? 

Az, hogy a Notre-Dame rendkívül rossz állapotban van, nem újdonság: néhány héttel ezelőtt még a francia Pókemberként emlegetett falmászó, Alain Robert is akciót szervezett a műemlék megmentése érdekében. Akkor arról beszélt – miután megmászta Párizs modern negyedének, a Défense-nak az egyik toronyházát –, hogy a Notre-Dame felújításához 150 millió euróra (47,5 milliárd forintra) lenne szükség.

A katedrális állapotáról tavaly a Vice készített riportfilmet, ebben nemcsak a kőszobrok kopása, de az is látszik: a fém megerősítés sem elegendő már, hogy stabilan megtartsa az épület szerkezetét.

Hogyan került ilyen tragikus állapotba Európa egyik legnépszerűbb, évente több mint 13 millió turistát vonzó műemléke? Az épület a francia állam tulajdonában van, a párizsi érsekség ingyen használhatja azt, a karbantartásra pedig évente mindössze kétmillió eurót tettek félre. A kettős fenntartásból eredő ellentmondásos helyzet a gyűjtést is megnehezíti, hiszen mindkét fél a másiktól várja a megoldást. A katedrális felújításának céljából létrehozott alapítvány amerikai támogatókat is megtalált, ám az általuk felajánlott összeg sem volt elegendő.

Most újabb gyűjtés indul, és meg is érkezett az első nagy felajánlás: a több luxusmárkát birtokló Pinault család 100 millió eurót szabadított fel. Kérdés, hogy a nemzeti tragédia mennyire teszi adakozóbbá a franciákat, vagy a Notre-Dame iránt aggódó hívőket és turistákat. És az még ennél is nagyobb kérdés egyelőre, hogy a mostani tűz után mennyi pénzbe kerül és mennyi időbe telhet a felújítás.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek