rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Sárga mellényes tüntetés: Macron minimálbér-emelést jelentett be

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Televíziós beszédet tartott Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, melyben minimálbér-emelést és az adórendszer átalakítását jelentette be, írja a BBC.


A kormányintézkedések a 4 hete tartó, erőszakos összecsapásokkal járó francia sárga mellényesek tüntetéssorozata után érkezik. Macron hétfő esti beszédében elismerte, hogy a tltakozók dühe megalapozott, és jelképesen "gazdasági és szociális rendkívüli állapotot" hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából.

Konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére: a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent.

A 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetések alól), a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől. Ez utóbbi, a 2007-2012 között hivatalban volt Nicolas Sarkozy államfő által bevezetett intézkedést, az előző elnök, a szocialista Francois Hollande törölte el.    

Emmanuel Macron arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz. Ennek érdekében az elnök kedden és szerdán fogadja a nagyvállalatok és bankok vezetőit. Macron azt is szeretné, ha minden francia nagyvállalat ezentúl Franciaországban adózna, írta az MTI.

A bejelentett intézkedések Olivier Dussopt költségvetési államtitkár szerint mintegy 8-10 milliárd euróba kerülhetnek a költségvetésnek. Az Európai Bizottság azonnal jelezte is, hogy figyelemmel kíséri a bejelentett új kiadások költségvetési vonzatait.

Macron elismerte saját felelősségét

Macron saját szavai szerint belátta, hogy sok francia elégedetlen az életkörülményeivel, és úgy érezték, nem hallgatják meg őket. Az elnök szerint az elmúlt 40 évben rengeteg faluból és elővárosból eltűntek az alapvető állami szolgáltatások, és romlott az életszínvonal.

"Gyávák módjára hozzászoktunk ehhez, és azt éreztettük velük, hogy elfeledkeztünk róluk"

– mondta a 13 perces televíziós beszédében a politikus, majd hozzátette, hogy elismeri a saját felelősségét ebben a helyzetben, joggal gondolhatták azt a franciák, hogy van, ami jobban érdekli a kormányt az állampolgáraik életszínvonalánál. Ezzel az elnök arra utalhatott, hogy pont ezeket a vidéki, elővárosi franciákat, akik csak autózással tudnak eljutni a városokba érintette hátrányosan a kormány üzemanyagadó-tervezete.

A felbőszült franciák november közepén mentek először utcára, hogy tiltakozzanak az üzemanyag adójának emelése ellen. Ekkor Franciaország számos pontján zárták le az utakat, így az útblokádok mellett sárga láthatósági mellényben ácsorgó emberekről nevezték el „sárga mellényes” tüntetésnek a tiltakozást. A tiltakozásoknak nincs egyértelmű politikai üzenete, sokféle ember, sokféle ideológiával vett részt rajta, akiket a kormányellenesség köt össze leginkább. A korábban bankárként dolgozó francia elnököt gyakran kritizálták amiatt, hogy nincs tisztában az átlagos franciák hétköznapjaival, problémáikkal.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek