no
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Sárvári tanulók Szinérváralján

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Új fejezet nyílt a testvérvárosi kapcsolatok nagykönyvében. Május 7-e és 9-e között elsõ ízben látogattak Szinérváraljára sárvári diákok, a két település között immár több mint másfél évtizede létrejött testvérvárosi kapcsolat jegyében. A találkozóra a tavaly aláírt iskolaközi társulási szerzõdés teremtette meg a hivatalos hátteret.


Tíz tanuló és négy felnõtt kísérõ tett eleget a Szinérváraljai „Alexiu Berinde” Technikai Líceum magyar tagozatának a pedagógusai és tanulói által intézett meghívásnak. A küldöttséget a testvérintézmény, azaz a Sárvári „Gárdonyi Géza” Általános Iskola igazgatója, Németh Ernõ vezette. Vele jött Vörös Krisztina tanárnõ, Sárvár Város Önkormányzata nevében Nagy Miklós történelemtanár, valamint Tóth Sándor, a Jobbik sárvári szervezetének az elnöke, aki a gépjármûvezetõi teendõket is ellátta.

Akárhogy is nézzük, a látogatás fõszereplõi a tanulók voltak, név szerint: Amey Borbála, Horváth Réka, Mesterházy Dóra, Németh Diána, Zsoldos Melissza (VIII. osztályosok), Horváth Vivien, Barasits Gréta, Rába Zsófia, Gerencsér Dóra, Baksay-Isopp Rebecca (VII. osztályosok). A szinérváraljai befogadó családok részérõl Czompa Angéla, Domokos Mónika, Hajdú Ildikó, Kálmán Judit és Vasvári Melinda volt jelen a küldöttség érkezésekor.

A kisváros fõterén Tulbure Gabriela polgármester asszony, Bodea Octavian alpolgármester, Pop Mihai iskolaigazgató, a két RMDSz-es tanácsos, Sike Mária Márta és Székely Miklós, Czompa Mónika tanítónõ, a váraljai iskola kapcsolattartója, illetve tanárnõk, tanítónõk, óvónõk, szülõk fogadták a vendégeket.

Már akkor este elkezdõdött az ismerkedés a vendégek és a befogadó családok, illetve a testvérvárosból jött és az itteni gyermekek között, mindez szórakoztató, játékos formában történt.

Másnap, azaz pénteken délelõtt a vendégek megtekintették a helyi nevezetességeket, az iskolát, a római katolikus és a református templomot, valamint az ortodox fatemplomot, hogy csak a fontosabb látnivalókat említsem.

Az ebédet követõen a környék nevezetességeit térképezték fel közösen a sárvári és a szinérváraljai gyerekek és pedagógusok. Elõbb a Misztótfalusi Kis Miklós Emlékházat látogatták meg, ahol egyebek mellett megkoszorúzták a nemrég leleplezett Kis Miklós-szobrot.

Innen Nagybányára vették az irányt, ahol – az Ásványtani Múzeum anyagának a megtekintése után – a Teleki Magyar Háznál ízelítõt kaphattak a Teleki-kúria múltjából és egykori lakóinak regényes életútjából.

A megyeszékhely régi fõterének a megtekintése után Koltóra látogattak a vendégek és vendéglátóik. Ott, a nevezetességek lajstrombavétele, illetve a Petõfi-Szendrey-szobor megkoszorúzása közben-után  egy megható pillanatnak is szem- és fültanúi lehettek. Vörös Krisztina magyar nyelv és irodalom szakos tanárnõ az említett szobor tövében nagy átéléssel szavalta el a Szeptember végén címû verset, tanítványa, Németh Diána pedig Szendrey Júlia egyik versét (Bár merre nézek...) tolmácsolta.

Megkésve bár, de fogyva nem érkezett a csoport vissza Szinérváraljára, Adoreanu-Kraiger Boglárka tanítónõ lakásához, ahol késõ estébe nyúló közös bográcspartin, amolyan búcsúvacsorán vettek részt a vendégek és a szervezõk.

A rendelkezésre álló idõ meglehetõsen rövidnek bizonyult, hiszen másnap, azaz szombaton sajnos már el is érkezett a búcsú pillanata. Elõtte azonban a két iskola képviselõi kölcsönösen megköszönték azt a lelki töltetet, amit egymástól kaptak, megajándékozták egymást jellegzetesen otthoni ajándékokkal, és Vörös Krisztina egy gyönyörû népdalt énekelt el. Az itt-tartózkodás emlékére elõkerült egy nagykönyv is, amelybe a vendégek itteni élményeikrõl írhattak be pár sort, mintegy bizonyítékul, hogy e tájakon jártak.

Suttogva ugyan, de azt is elmondom: mi, szinérváraljaiak titkon abban reménykedünk, hogy a diákok számára nem csupán egy porosodó emlék marad az itt töltött idõ, hanem elõbb-utóbb visszavágynak és visszatérnek ide. Bízunk benne, hogy az a bizonyos nagykönyv – bár meglehetõsen vaskos – lassan megtelik bejegyzésekkel, gondolatokkal, véleményekkel, egyszóval: lélekkel.

Végül pedig, ahogy azt a korszellem megköveteli, elmondom: ez a találkozó nem jöhetett volna létre, ha a szervezõk mögött nincsenek ott a támogatók. Név szerint is felsorolom õket: Szinérváralja Polgármesteri Hivatala, Adoreanu-Kraiger Zamfir, Bak-Menyhárt Anetta, Domokos Erika, Hajdú Ildikó, Stauder Ágnes, Stauder Rudolf, Székely Miklós, Szilágyi Annamária, Ujlaki Melinda.

Tamási Attila

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek