rmdsz 1
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

SCHÖNHERR 150 - Vetélkedő, konferencia, táblaavatás Schönherr Gyula emlékére

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A mai nappal, szeptember 26-án emlékezünk meg dr. Schönherr Gyula nagybányai múzeumalapító születésének 150. évfordulójára, egyúttal kezdetét veszi háromnapos rendezvénysorozatunk négy helyszínt érintve, hat történész előadót megszólaltatva. Tapolcáról és Pécsről érkezve két ifjú magyarországi történész, D. Fekete Balázs és Rendeki Gábor a Schönherr korát is meghatározó Monarchiáról, illetve a monarchizmusról tartanak bemutatkozó előadást, mintegy megnyitva és hangulatot teremtve a konferencia további előadásaihoz. Helyi történészeink, Vánk Sándor és Varga Zsolt betekintést nyújtanak Schönherr életébe, munkásságába, kiemelve nagybányai kezdeményezését, a helyi Múzeum Egyesület és a városi Múzeum megalapításában játszott szerepét. Előadásaikat a budapesti zenetörténész, Fancsali János egészíti ki, Schönherr zene iránti elkötelezettségére, zeneszeretetére helyezve a hangsúlyt. Az elhangzottakhoz Fülöp Gábor tanár úr vezetésével a Németh László Elméleti Líceum kórusa és a XII. C osztályos Asztalos Örsike elnök irányította Schönherr Gyula Történelem Kör tagjai biztosítanak ünnepi hangulatot.


Születésének évfordulójára emlékezve a római katolikus temetőben fellelhető Schönherr-sírnál méltató beszédet mond Román János katolikus esperes és Balogh Béla levéltáros. A sírra koszorút helyez el a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület, a Nagybányai Rákóczi Diákszövetség és a Schönherr Gyula Történelem Kör. A koszorúzáshoz csatlakozhatnak mindazon szervezetek és magánszemélyek, akik akár egy virággal is méltatni akarják Schönherr Gyula személyét. A sírnál verset szaval Farczky Dóra, VIII. osztályos némethlászlós diák.

Harmadik helyszínünk - a Teleki Magyar Ház és a katolikus temető után - Schönherr Gyula lakóháza (Crișan utca, 11-es szám, a La Fontana étterem), amelyen 1910-től Schönherr-emléktábla állt. Az eredeti táblát a kommunizmus kezdeti időszakában eltüntették a ház homlokzatáról, de Egyesületünk kezdeményezésére és a jelenlegi tulajdonosok jóváhagyásával Schönherr-táblát leplezhetünk le a régi helyén. Beszédet mond a Szervezők nevében Nagy-Jenei Zoltán. Itt kell kiemelnünk a tábla megteremtőinek neveit, hiszen egy kőtáblára erősített bronzplakettről van szó, mely plakettet tervezte Petrovits István sepsiszentgyörgyi szobrászművész, öntötte Lázár László öntőmester műhelye, a követ előállította a Boros-kőfaragó műhely.

Vasárnap a Németh László Elméleti Líceumban kerül sor a konferencia záróakkordjára, az előadó történészek zártkörű kerekasztal-beszélgetésére, amelyen napirendre kerül a Schönherr-hagyaték jelene és jövője, a Schönherr-kultusz megőrzésének hogyantovábbja.

Szándékunk az elhangzott előadásokat füzet formájában megjelentetni, a Schönherr-sírnál emlékoszlopot emelni, a Schönherr-kézíratokat az érdeklődő közönséggel rendre közölni és Nagybányán egy közterületet Schönherr Gyuláról elneveztetni.

Minden érdeklődőt szerettel várunk rendezvényeinkre, kiváltképpen azért is, hogy Schönherr Gyula neve bekerüljön a nagybányai köztudatba. Emléktáblája pedig ne csak egy elfeledett múltba mutasson vissza, hanem a gyökerek melletti élniakarás, a nagybányai helybenmaradás számára tőrjön új utat, új lehetőséget.

A Szervezők nevében,

Nagy-Jenei Zoltán elnök

A rendezvénysorozat programja:

2014. szeptember 26.,

  • 16.00 óra: a Teleki Magyar Házban megnyitó beszédet mond Nagy-Jenei Zoltán, közreműködik a Schönherr Gyula Történelem Kör diáktagsága,
  • 16.10 óra: előadást tart D. Fekete Balázs  „A Harcos Egyház eszménye - a keresztes hadjáratok lelkisége” címmel,
  • 16.50 óra: Rendeki Gábor „Kontinuitás és diszkontinuitás a Magyar Királyság utolsó századaiban - a monarchia létjogosultságának történeti és aktuális vetülete” címmel, 
  • 18.00 óra: Koszorúzás Schönherr Gyula sírjánál (Horea utcai római katolikus temető, 7-es parcella, 24-es sír). Méltató beszédet mond Balogh Béla levéltáros.

2014. szeptember 27.,

  • 11.00 óra: A Teleki Magyar Házban előadást tart Vánk Sándor. Előadásának címe: „Schönherr élete és munkássága”,
  • 11.45 óra: Varga Zsolt tart előadást „Schönherr Gyula a nagybányai Múzeum Egyesület szorgalmazója” címmel,
  • 12.15 óra: Fancsali János zenetörténész előadása: „Schönherr Gyula a muzsikus”,
  • 17.00 óra: Schönherr-emléktábla leleplezése a Schönherr-háznál (Crisan utca 11 szám). Beszédet mond Nagy-Jenei Zoltán.

2014. szeptember 28.,

  • 11.00 óra: A Németh László Elméleti Líceumban kerekasztal megbeszélés a konferencián résztvevő történészek körében. Témájuk a Schönherr-hagyaték jelene és jövője.
  • 12.30 óra: A konferencia záró momentumai.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek