rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Sírba vitte titkait a londoni merénylő?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az eddigi bizonyítékok igazolják a korábbi gyanút, miszerint magányos elkövetőként, egyedül cselekedett a szerdán Londonban négy emberrel végző terrorista, Khalid Masood. A hatóságok hozzátették, „előfordulhat, hogy soha nem derül rá fény, miért tette ezt”. Az Iszlám Állam ugyan a támadás másnapján magára vállalta a felelősséget a merényletért, ám az eddig feltárt nyomokból úgy tűnik, ez inkább „ihletet” jelenthetett, mint konkrét kapcsolatot. A szakemberek megvizsgálták a terrorista telefonját is, amiből szintén az derült ki, hogy az 52 éves férfi még a merénylet előtt néhány perccel is használt üzenetküldő szolgáltatást, azonban nem ezen keresztül kapta az utasításokat.


Beszédes az is, hogy például a berlini merénylet után az Iszlám Állam olyan videót töltött fel az internetre, amin a tettes, az Olaszországban agyonlőtt Anis Amri hűségesküt tesz, ezúttal azonban ez is elmaradt. A hatóságok feltételezik, hogy a terrorszervezet csak azután jelentkezett be, miután tudomást szereztek az újabb merényletről.

Nem tártak fel tettestársakat a kihallgatások sem. A csütörtök óta őrizetbe vett 11 ember közül kilencet már szabadon is engedtek, csupán egy birminghami (innen bérelték a gyilkos gépjárművet) férfi maradt a rácsok mögött, továbbá egy nőt – valószínűleg a támadó élettársát – csak óvadék ellenében engedtek ki, ellenük még vizsgálat folyik. Az ugyan egyértelmű, hogy Masood jól megtervezte a támadást – az időpont, a helyszín, a módszer is erre utal –, másrészt nem úgy tűnik, mint aki a halálra készült. Annak a hotelnek az alkalmazottai, akiknél az utolsó éjszakán megszállt, „rendes tagként”, nyugodt és problémamentes vendégként írták le, akivel kedélyesen elbeszélgettek a családjáról, és aki még alkudni is próbált a szoba árából (ellenben az öngyilkos merénylők földi javaiktól általában megválnak).

Egyelőre csak keresik a választ arra is, hogyan radikalizálódhatott a Nagy-Britanniában, eredetileg Adrian Arajo néven született elkövető. Szaúd-Arábia londoni nagykövetségének tájékoztatása szerint a férfi három alkalommal járt a közel-keleti iszlám országban, először mint angol tanár 2005-től egy évig, majd 2008–2009-ig, végül egy rövidebb, néhány napos látogatást tett 2015 márciusában. Ezen időszakok alatt nem került a szaúdi rendőrség látókörében. Figyelték viszont a brit hatóságok, azonban úgy ítélték meg, nem valószínű, hogy szélsőséges lenne. Stimmelt ugyan az erőszakos háttér – Masood harmincas éveiben egy kocsmában késsel megvágta egy férfi arcát, és más bűncselekmények is voltak lajstromján –, másrészt viszont 52 évesen már nem illett rá a „bűnözőből lett dzsihadista” profilja.

Ezek fényében a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy az Iszlám Állam internetes propagandája szippantotta be az egyébként sokáig nem kifejezetten vallásos férfit. Más sajtóinformációk szerint viszont Masood már a kétezres évek elején, a börtönben radikalizálódott. Szabadulása után jól menő vállalkozást vezető feleségével és két lányával is összeveszett, miután próbálta rájuk erőltetni a vallás szigorát. Meglehetősen agresszív emberként írták le azok is, akik ismerték. „Mindig a zsebében volt a kése” – mesélte például az egyik „barátja”, egyik korábbi párjának rokonai pedig arról számoltak be, hogy a kapcsolatnak is a férfi erőszakossága miatt lett vége.

Közben több áldozat még mindig kórházi kezelésre szorul. Egyikük továbbra is súlyos életveszélyben van, és kettejük állapota még kritikus.

Berlinben előre figyelmeztettek

Kilenc hónappal a terrortámadás előtt előre figyelmeztetett a német rendőrség, hogy a Berlinben 12 embert meggyilkoló, tunéziai származású Anis Amri merényletre készül – tudta meg a Bild am Sonntag. Egyéb bizonyítékok mellett a 24 éves férfi mobiltelefonján talált üzenetek is arra utaltak, hogy támadást tervez. A figyelmeztetés ellenére azonban az illetékesek úgy látták, hogy a kitoloncolása nem kikényszeríthető. A férfi egyébként 18 hónapon át kerülte el a kitoloncolást csupán azzal, hogy különféle személyazonosságokat használt, és feltorlódott a papírmunka a hatóságoknál. Korábban nem mellesleg az is kiderült, hogy titkosszolgálati információk alapján már egyszer Marokkó is figyelmeztette Németországot, hogy Anri veszélyes lehet, ám ezt is figyelmen kívül hagyták.

(mno.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek