rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Skócia megakadályozhatja a brexitet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

London nem akadályozhatja meg az újabb skót függetlenségi népszavazást, ha ennek kiírásáról dönt a skót parlament, a skót parlamentnek viszont módjában állhat megakadályozni a brexitet, vagyis az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból, mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Angela Merkel német kancellár kabinetfőnöke eközben azt nyilatkozta, időt kellene adni a brit vezetésnek arra, hogy átgondolja a brexitet.


A BBC televízió egy interjúműsorában Nicola Sturgeon skót miniszterelnök felvetette annak lehetőségét, hogy Skóciának módjában állna megakadályozni az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból. 

A skót parlament is kellhet a brexithez 

Sturgeon szerint nehezen elképzelhető, hogy a skót parlamentnek ne kelljen törvényalkotási aktussal hozzájárulását adnia a brexithez. Arra a riporteri kérdésre, hogy ebben az esetben a kilépés elvetését kérné-e a skót parlamenttől, a skót miniszterelnök úgy válaszolt, hogy "természetesen". Kijelentette: ha a skót parlament annak alapján ítéli meg ezt a kérdést, hogy mi szolgálja Skócia javát, akkor a lehetőségek között kell szerepelnie annak is, hogy nem szavaz meg olyasmit, ami ellentétes Skócia érdekeivel. 

Most a skótok dühösek 

Arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, milyen dühödten fogadnák a kilépés hívei, ha Skócia akadályozná meg Nagy-Britannia távozását az EU-ból, Nicola Sturgeon igennel felelt, de hozzátette: Skóciában nagyon sokan azt a lehetőséget fogadják dühödten, hogy akaratuk ellenére távozásra kényszerítik őket az EU-ból. 

Merkel kabinetfőnöke szerint nem kellene sietni 

Peter Altmaier, Angela Merkel német kancellár kabinetfőnöke a Madsack médiacsoport regionális lapjainak közös szerkesztősége (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) szerint azt mondta, a londoni politikusoknak meg kellene adni azt a lehetőséget, hogy átgondolják a kiválás következményeit". A kabinetfőnök úgy vélte, ha az Egyesült Királyság valóban elhagyná az integrációs szervezetet, az "számos következménnyel, nehézséggel járó vízválasztót jelentene". Altmaier hozzátette, a britek természetesen később újra csatlakozhatnának az EU-hoz, ez azonban sok időbe telne. 

Ez már nem az az ország 

Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: igaz, hogy a 2014-ben tartott előző skóciai függetlenségi népszavazáson a skótok többsége még arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része, de már nem létezik az az Egyesült Királyság, amelyhez akkor tartozni akartak". Hangsúlyozta, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson Skócia az országos átlaggal ellentétben nagy többséggel a bennmaradásra voksolt. 

Skócia nem fogad el diktátumokat 

Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha az új brit miniszterelnök, aki a távozó David Cameront követi majd a Downing Streeten, megtiltaná az újabb skót függetlenségi népszavazást, a skót kormányfő kijelentette: ez teljesen elfogadhatatlan lenne Skócia számára, ha a skót parlament megszavazza a függetlenségről tartandó második referendumot. A brit EU-népszavazás után kialakult helyzetben már senki nem írhatja elő diktátumokkal, hogy Skócia hogyan döntsön saját jövőjéről, és óvnám a következő (brit) miniszterelnököt attól, hogy ilyen helyzetbe hozza magát" – mondta a vasárnapi BBC-műsorban a skót miniszterelnök. 

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek