rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Sötét felsõbányai ablakok

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Gyermekkoromban a felsõbányai Nagy- és Kiskákáson, valamint a Tölgyes alatti úton karbidlámpák pislákoló fénye jelezte, hogy ,,sittbe” mennek a bányászok.


Késõbb, a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben a Fõutcán laktunk. Akkoriban nem csak a bányába indulók miatt szûrõdött ki sárgás-fehéres fény sok ház ablakából, hanem azért is, mert az ötórás ,,kávédarálóval” sokan ingáztak nagybányai gyárakba, hivatalokba, iskolákba.

Miután megházasodtam, a város alsó részében, tömbházban laktunk. Munkanapokon fél ötkor ébredtem, hogy nyolc órára munkahelyemen, a szinérváraljai középiskola magyar tagozatán, majd az általános iskolában várjam az elsõ órára szólító csengõt.

2004-ben nyugdíjasként kilenc óráig is aludhattam, de szervezetem csupán öt-hat óra alvást igényelt, ezért gyakran a kora reggeli órákban ébredtem fel. Azokban az években felfigyeltem arra, hogy egyre több lakás ablaka sötét marad. Ezt többek között azzal magyaráztam, hogy végkielégítés ellenében sok bányásznak meg kellett válnia munkahelyétõl.

Hogyan vészelték át ezt a megpróbáltatást azok, akik azt hitték, hogy bányászként vonulhatnak öregségi nyugdíjba? Egyesek a bizonytalan jövõn töprengve álmatlanul hánykolódtak ágyukban, a vállalkozó szellemûek azon törték a fejüket, hogy mibe fektethetnék a végkielégítésként kapott pénzt, a fiatalabbak, az egészséges középkorúak külföldön próbáltak szerencsét, a gyenge akaratúak, a borúlátók az italban kerestek menedéket, a lusták azt várták, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, a hívõk pedig az imádkozásból merítettek erõt.

Bányáinkban jelenleg sem dolgoznak. Szerintem az infrastruktúra fejlesztésével, kis- és középvállalkozások központi és helyi támogatásával, a turizmus fejlesztésével új munkalehetõségeket teremthetnének. Felsõbánya természeti szépségei, sajátos varázsa a XIX. század végén és a XX. század elején Budapestrõl, Debrecenbõl, Szegedrõl, Miskolcról sok üdülõt vonzott városunkba.

Ha a kora reggeli órákban ismét több házban, lakásban fognak fényt vetni a villanyégõk az ablakokra, örvendezve fogom megállapítani, hogy felsõbányán is csökken a munkanélküliség.

Boczor József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Molnár Tünde 2015.05.26 09:25:20
Gratulálok, nagyon szép a cikk.


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek