rmdsz 1
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Svindal a király lesiklásban Phjongcshangban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Aksel Lund Svindal nyerte az alpesi sízés királyszámát, a férfi lesiklást a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki napján.


A norvég sztár a 2010-es, vancouveri olimpián ugyan már nyert egy aranyérmet szuperóriás-műlesiklásban, de a leggyorsabb szakág kétszeres világbajnokaként ez a medál nagyon hiányzott a gyűjteményéből. Mögötte honfitársa, Kjetil Jansrud lett a második, míg a másik nagy favorit, a svájci Beat Feuz a harmadik.

Svindal lett az első férfi, aki mindkét gyorsasági számban szerzett olimpiai aranyat, továbbá az első norvég, aki lesiklásban a csúcsra ért. Az elmúlt hat olimpián négy ezüst és egy bronz jutott a skandináv nemzet képviselőinek férfi lesiklásban.

Az elmúlt napok szeles időjárása után, amely lehetetlenné tette az alpesi számok megrendezését, végre kisütött a nap, felmelegedett a levegő és megállt a légmozgás. Tökéletes körülmények várták a versenyzőket a dzsongszoni pályán, amely közel három kilométer hosszú volt. Mivel a pályatűzés kissé kanyargós volt, már-már a szuperóriás-műlesiklásra hajazott, így Svindal és Jansrud előzetesen előnyben volt az abszolút lesiklókkal szemben. Az egyedüli, ami beárnyékolta a versenyt, az a síversenyeken megszokott kevés néző, ugyanis legfeljebb negyedház volt a 6500 férőhelyes lelátón. Egyedül a norvégok és a svájciak próbáltak kisebb csoportokban olyan hangulatot teremteni, mint ami Európában megszokott.

Elsőként a kombináció lesikló futamában leggyorsabb német Thomas Dressen indult el az 1370 méteren lévő rajtból, de az ő idejét hamar felülmúlta az olasz Dominik Paris. A legnagyobb favoritok közül elsőként a világbajnoki címvédő Feuz vette birtokba a lejtőt és már a sebességkülönbségből látszott, hogy nem lehet kérdéses az első helye. Előnyét fokozatosan növelve simán átvette a vezetést. Innentől biztos volt: aki nyerni akar, ezt az időt kell felülmúlnia.

Svindal menete nem úgy indult, hogy ő lesz ez az ember, akinek sikerül. A pálya felső részén, kifejezetten idegesen síelt, többször lesodródott az ideális ívről, vagy megbillent, így háromtizedes hátrányban volt. Csakhogy a pálya középső részén olyan íveket talált, olyan szűken siklott a kapuk között, hogy a célba 18 százados előnnyel ért. Viszont látható volt, nem volt hibátlan menet, azaz a pálya felső részén legyőzhető Svindal, ha valaki az alsón nem veszti el az ott megszerzett előnyt.

Bár még sok kiváló síző volt hátra, de tulajdonképpen csak Jansrud járt közel a bravúrhoz. Szocsi szuperóriás-műlesikló bajnoka egészen fantasztikus és hibátlan pályát síelt a pálya felső kétharmadán, viszont a cél előtt - ahogy az edzéseken is - többször hibázott, így sebességet vesztett, több mint négytizedes előnyéből pedig 12 százados hátrány lett mire áthaladt a célvonalon.
Svindal sikere azért is szenzáció, mert a 35 éves síző három rendkívül súlyos sérülés után diadalmaskodott. Korábban elszakadt az Achilles-ina, kétszer pedig a térdszalagja, a mostani idényre is egy ilyen sérülésből tért vissza.

A magyar síző, Kékesi Márton viszonylag óvatos menetet produkált és több mint 11 másodperces hátránya lett, amivel a leérkezett versenyzők között a legrosszabb volt.

 "Elégedett vagyok, mert teljesítettem a pályát egészségesen. Lesiklásra nem igazán tudunk készülni otthon, így nem érzem a helyes íveket. Sokan mondták, hogy ne induljak, ha rázósnak érzem, de miért ne!? Így legalább ebben a számban is volt magyar résztvevő. Viszont már nagyon várom a technikai számokat, mert azokban jobb vagyok" - értékelt az MTI-nek Kékesi, akire a lassabb számok előtt még csütörtökön vár egy szuperóriás-műlesiklás.

Eredmények:
Alpesi sí, férfi lesiklás, olimpiai bajnok:

Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:40.25 perc
2. Kjetil Jansrud (Norvégia) 1:40.37
3. Beat Feuz (Svájc) 1:40.43

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek