rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szatmárnémeti harc a kétnyelvűségért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A magyar nyelvű ügyintézés lehetőségének megteremtését és a lakosság magyar nyelvű tájékoztatását követeli a szatmárnémeti polgármesteri hivataltól Maskulik Csaba önkormányzati képviselő.


A tanácsos a városi önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén adott hangot nemtetszésének, amiért két éve alig-alig kerülnek fel magyar nyelvű hírek, tájékoztatók a polgármesteri hivatal honlapjára, s szerinte elfogadhatatlan, hogy azt a kevés magyar nyelvű tartalmat, ami megjelenik, fordítóprogramok segítségével generálják.

Azt is kifogásolta, hogy a normatív jellegű döntéseket nem közlik a magyar nyelvű újságokban, ahogy a tanácsülések napirendjét sem, holott a kisebbségi törvény értelmében a közel 40 százalékban magyarok által lakott városban ez kötelező lenne. Maskulik kilátásba helyezte, hogy feljelentést tesz a prefektúrán, valamint az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), ha a helyzet nem változik.

Rámutatott: a jogszabály értelmében a magyar nyelven történő ügyintézés lehetőségét biztosítani kellene Szatmárnémetiben, ezért arra szólította fel a szatmári magyarokat, hogy használjanak magyar nyelvű formanyomtatványokat, és ha nem részesülnek megfelelő bánásmódban, jelezzék panaszaikat.

„Nem kérek semmi mást, csak azt, hogy tartsák be a törvényt” – jelentette ki a képviselő, aki szerint a lakosság mentalitásváltására is szükség lesz ahhoz, hogy valóban meghonosodjék a magyar nyelv használata a helyi közigazgatásban.

Maskulik érdeklődésünkre elmondta, Radu Roca alpolgármesterrel konzultált a felszólalását követően, aki úgy vélte, jogos az igény, és ígéretet tett arra, hogy igyekszik tenni a törvényben foglaltak betartása érdekében.

A Szatmár megyei önkormányzat egyébként a magyar nyelvű helyi sajtóban is közli az ülések napirendjét, és a honlapon is jelennek meg magyar nyelvű hírek – gyakran helytelenül és magyartalanul –, a tájékoztató anyagok zöme azonban kizárólag románul érhető el.

A tanács honlapjával kapcsolatos kifogásainkra 2011 őszén Csehi Árpád volt elnök azt válaszolta, hogy folyamatban van egy új, négynyelvű (román, magyar, angol és német) honlap készítése, emiatt nem fordítottak különösebb figyelmet a dologra, azonban e téren a mai napig sem történt jelentős előrelépés. Riedl Rudolf, a megyei önkormányzat alelnöke érdeklődésünk nyomán megígérte, hogy utánanéz a dolognak.

Ottjártunkkor a megyei tanács által létrehozott turisztikai információs irodában sem kaptunk magyar nyelvű felvilágosítást, ezzel kapcsolatban Riedl Rudolf elmondta: távozott a napokban az irodavezető, utódja pedig még nincsen, azonban odafigyelnek majd arra, hogy magyarul is tudó munkatársat vegyenek fel a helyére.

A prefektúra hivatalos internetes oldalán egyébként egyáltalán nincs magyar nyelvű tartalom, ami miatt korábban el is marasztalta a szatmári kormányhivatalt a diszkriminációellenes tanács. A döntést bíróságon támadták meg, határozat viszont, mint kiderült, egyelőre nem született az ügyben. Korábbi érdeklődésünkre a prefektúra volt jogásza kifejtette: egyrészt nincs anyagi keretük a fordítások elvégeztetésére, másrészt pedig törvény kötelezi őket arra, hogy minden olyan határozatot megtámadjanak, ami pluszköltségeket jelentene számukra, ezért folyamodtak ehhez az eljáráshoz.

Krónika

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek