rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Szeletenként enni az elefántot” - elindult az RMDSZ elnökválasztási kampánya

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Mi, magyarok ötödik alkalommal állítunk jelöltet azzal a tudattal, hogy nyerni valószínűleg nem fogunk ugyan, bár nagyon ráférne az országra, mégis alkalmunk lesz elmondani, amit fontosnak tartunk” - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje Csíkszeredában, a szövetség kampányindító rendezvényén.


Kelemen beszédében a nyílt beszéd, a tabuk lerombolása mellett állt ki, legyen szó autonómiáról vagy például a székely zászlóról. „Ha el tudjuk érni, hogy tabuk nélkül beszéljünk egymással, ha el tudjuk érni, hogy ne mindig a hátsó szándékokat kutassuk a másikban, hogy az előítéleteket lebontsuk – akkor már a jó úton vagyunk. A kommunista diktatúrát akkor temethetjük el végleg, ha lebontjuk a köztünk és bennünk élő történelmi és politikai tabukat, ha megszabadulunk az előítéleteinktől. Akkor mondhatjuk azt, hogy a román társadalom bízik bennünk: nem idegen érdekek destruktív képviselőit, hanem egy közös országot építő polgárok közösségét látja bennünk. Ezért ebben a kampányban egy megújulni tudó és erős ország víziójáról fogok beszélni” - mondta. 

Kelemen felemlegette, hogy az elmúlt 25 év két nagy célkitűzése – amelyben a romániai magyarság és az RMDSZ is partner volt –, a jogállam, annak intézményeinek, egy működő demokrácia és piacgazdaság megteremtése, valamint Románia euro-atlanti közösségbe való integrálása volt. Az elnökválasztási kampányt pedig jó alkalomnak tartja a mai nagy közös cél megvitatására. 

„Felelősségünk is, hogy egy erős, tiszteletet érdemlő és tiszteletet kivívó országot teremtsünk. Tiszteletet érdemlő és polgárainak mindenekelőtt tiszteletet adó országot – ahol mi magyarok is megkapjuk a nekünk járó tiszteletet. Egy modern, regionális alapon szervezett országot, ahol a helyi közösségek döntenek az őket érintő ügyekről és nem Bukarestből diktálnak nekik. Egy olyan országot, amelyben az államigazgatás van a polgárokért, és nem fordítva” - mondta Kelemen. 

Az államfőjelölt egy „dakota bölcsességet” is beszúrt beszédébe, miszerint „hogyan lehet megenni egy elefántot? Vékony szeletenként. Így vagyunk mi is a mindennel, mint a dakoták az elefántevéssel. Rájöttünk, hogy vékony szeletenként sokkal könnyebb...” 

„Ez az elnökválasztás sem egyszemélyes játék. Ez sem lehetséges csapat nélkül. Ma kettő, de valójában egy csapat áll mellettem: a szövetség és az erdélyi magyar közösség. A kampányban majd többnyire én beszélek, de az erdélyi magyarok hangja hallatszik majd. Minden magyar hangja. Egy erős közösség hangja. Ezt vállalom, ezt teljesítem” - zárta beszédét Kelemen Hunor. 

Az Erőss Zsolt Arénában szervezett kampánynyitón felszólaltRáduly Róbert csíkszeredai polgármester, Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, Winkler Gyula EP-képviselő, Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, Borbély László politikai alelnök, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szőcs László, a szövetség egyik legfiatalabb polgármestere és Markó Béla szenátor, korábbi RMDSZ-elnök is. Markó azt mondta, Romániának olyan elnökre lenne szüksége, mint Kelemen Hunor, aki „kulturális miniszterként, az ország egyik legfontosabb, az identitással kapcsolatos tárcáját vezetve megmutatta, hogy a többség fejével is tud gondolkodni. Egy ilyen politikus Romániát is el tudná vezetni” - jelentette ki. 
 

Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes videó-üzenetében arra kérte az EU vezető politikusait, hogy vállalják fel az Uniós tagországok nemzeti kisebbségeinek a problémáit. Kiemelte: az európai állampolgároknak, bármilyen etnikumhoz is tartoznak, biztosítani kell azokat az alapvető jogokat, amelyek a saját anyanyelvhasználatot, a nemzeti szimbólumok védelmét írják elő. Böjte Csaba szerint a romániai magyar érdekképviselőknek az a feladatuk, hogy a mindannyiunk számára fontos törekvéseket előterjesszék, illetve bírják jó meglátásra a többségi nemzet politikusait. 
 

Az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul szintén videóüzenetet küldött, amelyben arról biztosította az RMDSZ-t, hogy a Néppárt a jövőben is támogatni fogja a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét, a kisebbségek azon törekvéseit, hogy megőrizzék hagyományos kultúrájukat és anyanyelvüket. "Biztos vagyok abban, hogy az RMDSZ-nek meglesz a bátorsága ahhoz, hogy folytassa felelősségteljes és jól átgondolt politizálását. Romániának folytonosságra van szüksége, az eddig véghezvitt reformok folytatására" - mondta Daul üzenetében.

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek