rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szent István Rend: Kertész Imre és Rubik Ernő az idei kitüntetett

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az elismerést a köztársasági elnök adta át a Sándor-palotában, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök jelenlétében. Áder János azt mondta: a kitüntetésre azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van.


Kertész Imrét írói munkásságáért 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. "Nemzetünk nevében köszönöm Önnek mindazt, amit Öntől tanulhattunk emberi helytállásból, írói bátorságból, a világgal dacoló művészi őszinteségből." Ezekkel a szavakkal méltatta Áder János a Nobel-díjas írót. A köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében adta át Kertész Imrének a legmagasabb állami kitüntetést: a Szent István Rendet. Áder János azt mondta: ezzel az író életművét ismerik el.

Kertész Imre a díjátadás kapcsán a közmédia érdeklődésére úgy fogalmazott: "a konszenzus megteremtésének vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele."

Születésnapi kiállítással ünnepelték idén az Egyesült Államokban az egyik leghíresebb magyar találmányt: a rubik kockát. A tárlatot New Jerseyben, az egyik legnagyobb tudományos múzeumnak számító Liberty Science Center-ben Áder János, köztársasági elnök és maga Rubik Ernő nyitotta meg.

A feltaláló szerint a kocka különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre egyszerű és összetett játék, másrészt pedig azért szerethető, mert a lényege a rendteremtésről szól.

Kertész Imre mellett Rubik Ernő kapta meg idén augusztus 20-a alkalmából a Szent István Rendet. Áder János azt mondta a rubik kockáról, hogy szimbolikus jelensége korunknak. Olyasmi, aminek kitalálására igazi magyaros észjárásra volt szükség. Hozzátette: nem avul, nem megy ki a divatból, megunhatatlan és természetes része életünknek.

Áder János a díjátadók után tartott beszédében azt mondta: nagy adománya életünknek, hogy mi magyarok azok közé a nemzetek közé tartozunk, amelynek tagjai megannyi világraszóló alkotással, felfedezéssel, találmánnyal és tudományos felismeréssel gyarapították és gyarapítják az emberiség tudását és európai kultúránkat.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek