rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szijjártó Péter: Visegrádi megállapodás a határvédelemről

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Zágráb számára elfogadhatatlan a V4 katonai jelenléte a határon.


Megállapodás született a visegrádi országok között arról, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán az Európai Unió és a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban. Zágráb számára elfogadhatatlan a visegrádi négyek katonai jelenléte Magyarország déli határán.

A miniszter a Törökország, Libanon, Jordánia és a nyugat-balkáni országok képviselőivel tartandó migrációs konferencián vesz részt a többi uniós tagállam bel- és külügyi tárcavezetőjével közösen, amelyet magyar kezdeményezésre szerveztek meg az uniós intézmények.

A politikus elmondta, hogy a migrációs válság súlyos globális probléma, ezért komoly globális megoldást igényel. A miniszter sérelmezte, hogy a külső határok megvédését több európai vezető fontosnak nevezi a kommunikációban, de nem tesznek semmit ennek érdekében.

Zágráb: Elfogadhatatlan a visegrádi négyek katonai jelenléte Magyarország déli határán
Horvátország számára elfogadhatatlan, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán az Európai Unió és a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében - mondta Ranko Ostojic belügyminiszter csütörtökön Luxemburgban.

A miniszter azt hangsúlyozta: nem jó üzenet, hogy a horvát-magyar határon húzódó drótkerítés mellett az említett országok rendőrségi és katonai erőkkel is részt vesznek a határ ellenőrzésében. "Ez olyan dolog, ami Horvátország számára abszolút elfogadhatatlan" - szögezte le.
A belügyminiszter úgy véli: ez további diplomáciai problémákat okoz majd azon országok között, amelyek ellenőrzik a határt, és azok között, amelyek ellen felállítják a védelmet.
Noha kis létszámú katonaságról és rendőrségről van szó, "szimbolikus szinten nem elfogadható, hogy két EU-tagállam között szögesdrót, valamint katonai és rendőrségi erők álljanak" - mondta. 
Vesna Pusic külügyminiszter szintén Luxembourgban arra reagált, kinek az érdeme, hogy Magyarország csütörtökön visszaküldte azt a horvát vonatot, amelyet a hatóságok még szeptember 18-án foglaltak le, mert előzetes bejelentés és engedély nélkül migránsokat szállított Magyarországra.
A leköszönő horvát szociáldemokrata kormány szerint nem Kolinda Grabar-Kitarovic konzervatív államfő Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásának hozadéka a vonat visszaszolgáltatása. A horvát belügyminisztérium azt állítja: erről már egy hete megállapodott a magyar és a horvát rendőrség vezetője Letenyén.
A külügyminiszter szerint pártellentétek állnak a háttérben, és Magyarország - azzal, hogy bejelentette: a horvát államfő kérésére küldte vissza a vonatot -, beleavatkozott a horvát parlamenti választásokba. 
Pusic azt mondta: "A magyar kormány bizonyára úgy gondolja, azzal, ha a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kerül hatalomra, könnyebben jut közös nevezőre egyes dolgokban, mint például a INA horvát olajiparai vállalat ügye."

 

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek