rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját – PROGRAM

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az idén július 2-án, szombaton tartják a Ezer Székely Leány Napját. A szervezők és társszervezők szerdán a csíkszeredai városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették az idei rendezvény programját és részleteit.


Hargita Megye Tanácsa idén 20 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, hiszen fontosnak tartják idéntitásőrző, értékőrző szerepét. Emellett a megyei tanácsnak két kiegészítő programjával segíti ezt a területet, a kulturális programok között nagy hangsúlyt fektet a néptánc oktatására, illetve saját pályázatán keresztül támogatja az autentikus népviseletek beszerzését. Utóbbira idén 160 ezer lejt különítettek el, ismertette Lőrincz Csilla. A megyei tanácsos kifejtette: az Ezer Székely Leány Napja rendezvény túlmutat Csíkszeredán és Hargita megyén, közösségépítő szerepe mellett a régiót népszerűsíti. 

Az idei rendezvény házigazdája Csíkszentimre község, amely a hagyományoknak megfelelően készül az alkalomra, számolt be Fülöp Kinga alpolgármester. 
Évről évre a színvonal emelésére, a produkciók igényességére törekednek, és ugyanez az igényesség köszön vissza a viseletekben is, mondta András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója. Úgy fogalmazott: a rendezvény olyan, amilyenek a székelyek. 

Az idei program újdonságairól és részleteiről Gábos Rozál, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkatársa számolt be. A mostanig beérkezett jelentkezések szerint idén több mint 1600-an érkeznek Hargita megyéből, 300-an Kovászna megyéből, 25-en Fehér megyéből és több mint 40-en Maros megyéből. A csíksomlyói Nyeregben 25 táncegyüttes lép színpadra. A regisztráció tekintetében fontos, hogy nemcsak azok regisztrálhatnak, akik teljes népviseletbe vannak öltözve, ehhez egyetlen ruhadarab, például egy népi ing is elég. Idén ismét díjazzák a legfiatalabb és a legidősebb népviseletbe öltözött személyt, illetve fotópályázatot hirdetnek meg profi fotósoknak és amatőröknek egyaránt. A rendezvény díszmeghívottja Fábián Éva bukovinai székely származású, Budapesten élő népdalénekes. 

A rendezvény programja a megszokott módon zajlik, 10 órakor pedig a Szabadság tér mellől autóbuszok indulnak a csíksomlyói kegytemplomban tartandó szentmisére, hangsúlyozta Füleki Zoltán. 

Az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány idén a nap elsőszülött lánygyermeke mellett az elsőáldozókat és a bérmálkozókat is megajándékozza egy-egy székely ruhával az adományozók jóvoltából, mondta el Lőrincz Mária, az alapítvány elnöke. 

Közlemény


A RENDEZVÉNY RÉSZLETES PROGRAMJA:

8.30–9.00 óra – Gyülekező a város bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca, majd ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre.


Szabadság tér

9.30–10.00 óra – Megnyitó, közös tánc, majd ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra


Csíksomlyói kegytemplom

11.00 óra – Ünnepi szentmise


Csíksomlyói Nyereg

10.00–18.00 óra – Kézműves kiállítás és vásár, mesterség-bemutató

13.00 óra – Ünnepi beszédek, résztvevők üdvözlése

13.00–16.00 – Népviseletmustra

13.15 – Fábián Éva népdalénekes, zenepadagógus és mesemondó előadása

13.30 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – I. rész

15.00 óra – A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

15.40 óra – Közös játék és tánc

16.10 óra – Közös fotó készítése

16.40 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – II. rész

17.10 óra – Népviselet-mustra kiértékelés és a legnépesebb település díjazása

17.40 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – III. rész

Az ünnepség meghívott előadója Fábián Éva népdalénekes, zenepedagógus és mesemondó, akit a nap folyamán többször is láthatnak a rendezvényre látogatók.

A rendezvény napján, a gyülekezőpontoknál, illetve a Szabadság térre vezető felvonulási útvonalon forgalomkorlátozásra és útlezárásra kell számítani, az alábbiak szerint:

- 9.00 – 10.15 óra között le lesz zárva a forgalom előtt a Mihail Sadoveanu utca (a Postabanktól a Temesvári sugárúttal való útkereszteződésig), illetve a Temesvári sugárút a Szabadság tértől a Kőrösi Csoma Sándor utcával való útkereszteződésig.

- 9.45 – 10.30 óra között a Kossuth Lajos utcának a Szabadság tér és Márton Áron utca közötti szakasza.

erdely.ma

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek