no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tánczos: követni fogják a faanyag útját

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Január 31-én üzembe helyezik a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL) új változatát, amely hozzá fog járulni a törvénytelen fakivágások és falopás mértékének csökkenéséhez – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.


„Maximális intenzitással dolgozunk a SUMAL új verzióján, január 31-én el is indítjuk. Bár nem varázslatszerűen, de csökkenteni fogja az erdőlopást. Az erőfeszítések ellenére, valószínűleg ebben a rendszerben is lesznek hiányosságok az elején, mint minden új számítógépes rendszerben, de betartjuk a január 31-ei határidőt” – idézte Tánczost az Agerpres hírügynökség.


A SUMAL segítségével ellenőrizni lehet, hogy mennyi fát vágtak ki, hová szállítják, milyen raktárba kerül a faanyag, és amikor az ágazatban tevékenykedő minden felhasználó – erdészetek, erdészek, szállítók, fűrésztelepek és fafeldolgozók – köteles lesz a rendszert használni, a nagyméretű falopás lehetősége jelentősen le fog csökkeni – magyarázta Tánczos, aki szerint ez az egyetlen megoldás, amellyel ellenőrizni tudják a helyzetet.

Hozzátette: a január 1-én hatályba lépett törvény, amely tíz évre megtiltja a rönkfa exportját az EU-n kívüli országokba, de hangsúlyozta: nem az export ritkította úgy az erdőket, hanem az illegális fakitermelés.

Rámutatott, a nagy romániai vállalatok óriási mennyiségű faanyagot importálnak feldolgozás céljával Németországból, Lengyelországból és más országokból, mivel ezekben az országokban alacsonyabbak az árak, mint Romániában.

A környezetvédelmi miniszter szerint növelni kell az újrahasznosítás mértékét, mert ennek révén csökkeni fog a fakitermelés is.

(szabadsag.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek