k rmdsz
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Teleki Napok – tavaszi ünnep, történelmi hangulatban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ha tavasz, akkor Teleki Napok! A rendezvény – amelyre idén május 13-17. között, nyolcadik alkalommal kerül sor Nagybányán – ezúttal is gazdag programot kínál az érdeklődőknek. Először gróf Teleki Sándor halálának 115. évfordulója és a nagybányai Teleki-szobor (Dinyés László alkotása) felállítása nyújtott alkalmat 2007-ben a Teleki Magyar Ház ünnepségsorozatának megszervezésére, amelynek programját évről-évre kiállítások, előadások, könyvbemutatók, konferenciák, hangversenyek gazdagítják.


A jelentős történelmi szerepet játszó Teleki-ősök előtti tisztelgés mellett hagyományosan a Teleki Emlékplakettek és Ösztöndíjak ünnepélyes átadásának is a rendezvény biztosít lehetőséget. 

Idén tavasszal, a rendezvénysorozat első, szerdai napján Petelei Klára Erdély térképeit ismertető kötetét mutatjuk be, s a térképek másolataiból kiállítás is nyílik a Teleki Magyar Házban. A sepsiszentgyörgyi ARTprinter Kiadó gondozásában megjelent Descriptio Transylvaniae c. igen szép kiállítású kiadvány 57 szerzőtől 85 olyan térképet tartalmaz, 1532-től 1848-ig, Johannes Honterustól Franz Friedig, amelyek önálló régióként mutatják be Erdélyt. Régi ismerőseink – Feiszt György történész-levéltáros (Szombathely) és Gróf Lászlótérképtörténész (Oxford), a Brit Királyi Földrajzi Társaság tagja – mellett az eseményen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is jelen lesz, aki ezúttal elsősorban térképgyűjtőként köszönti a rendezvényt.

A Teleki Napok második, csütörtöki napján színházi estre invitáljuk az érdeklődőket: Kocsis István Árva Bethlen Kata c. monodrámáját Meister Évaneves erdélyi-magyarországi színművésznő fogja bemutatni. Bethlen Kata (1700-1759) – gróf Teleki József özvegye, korának neves gyógyítója, a református vallás és a könyvkiadás támogatója – az erdélyi Olthévízen élt egy ideig, s épített templomot, iskolát és papírmalmot történetesen ugyanabban a faluban, ahol később Meister Éva is megszületett. A színművészt sorsa így valósággal predesztinálta erre a szerepre. Kocsis István drámáját 1997-ben játszotta először, majd az elmúlt 18 évben számtalanszor bemutatta Erdélyben, Magyarországon és sok más országban, ahol magyarok élnek.

A harmadik, pénteki napon ismét egy rangos esemény színhelye lesz a Teleki Magyar Ház, ahol ezúttal Erdély egyik legnevesebb grafikusa, az erdélyi fametszés koronázatlan királya, Gy. Szabó Béla tiszteletére nyílik emlékkiállítás. A tárlat a hagyaték gondozójának, Ferenczy Miklós kolozsvári református esperes-lelkipásztornak köszönhetően látogat Nagybányára. Gy. Szabó Béla, a Gyulafehérváron született, gépészmérnök végzettségű művész Kós Károlybiztatására kezdett fametszéssel foglalkozni („fiatalember, miért nem mászik fára?” – kérdezte tőle Kós…), majd vált a grafikai művészet virtuóz mesterévé. Képei az egész világot bejárták. Gazdag életművet hagyott hátra, 14 ezer rajz, közel 200 pasztell, 150 körüli olajkép és közel 1500 fametszet maradt utána, ez utóbbiakból láthatunk most Nagybányán válogatást.

A rendezvény talán legmozgalmasabb negyedik, szombati napja a hagyományos Teleki-konferenciával indul. Neves anyaországi vendégeket várunk az eseményre: Dövényi Zoltán egyetemi tanár (Pécsi Tudományegyetem) Teleki Pálról mint geográfusról, Szavári Attila szekszárdi tanár pedig Teleki Pál és Erdély kapcsolatáról tartanak izgalmas előadást. Balogh Béla ny. levéltárosunknak köszönhetően az 50 éve elhunyt neves nagybányai művészettörténészről, Szász Károlyról is megemlékezünk. Szász 1950-51-ben a nagybányai Tartományi Múzeum, 1956-63-ban pedig az Állami Levéltár igazgatója volt, s tragikus körülmények között, fiatalon vesztette életét. A Teleki Napok keretében a római katolikus temetőben található síremlékét is megkoszorúzzuk.

A szombat délelőtt könyvbemutatóval, író-olvasó találkozóval folytatódik; igazi irodalomtörténeti csemegére – vagy csemegékre – számíthat közönségünk. Vendégünk ugyanis nem más, mint Nyáry Krisztián könyvkiadó, író és irodalomtörténész, az „Így szerettek ők” és az „Igazi hősök” című könyvek szerzője! A Teleki Napok szombati napján Könyvvásár is lesz, az Erdélyi Virtuális Antikvárium és Könyvesbolt, valamint a kolozsvári Idea Könyvtérgazdag könyvkínálatával.

Délután „Várfalséta” címmel városnéző barangolásra hívjuk az érdeklődőket: Balogh Béla ny. levéltáros vezetésével járhatjuk végig Nagybánya hajdani várfalainak nyomvonalát, s hallhatunk izgalmas történeteket a város múltjáról, épületeiről. Este borkóstolóval és borvacsorával lazítunk és zárjuk a napot, amelynek ezúttal is különleges házigazdái lesznek; a Teleki Zsigmond által 1881-ben alapított Chateau Teleki Borászat utóda, a népszerű Teleki, illetve Chateau Teleki borok termelője, a magyarországi Csányi Pincészet képviselői kínálgatják jobbnál-jobb boraikat.

A programsorozat zárónapja ismét az emelkedett gondolatoké és a méltóságteljes történéseké lesz: a veresvízi Krisztus Király templomban ünnepi istentiszteletkeretében kerül sor ezúttal is az idei Teleki Ösztöndíjak és Teleki-emlékplakettek átadására, majd autóbuszos Emlékhelytúra keretében keressük fel a Nagybánya-környéki Teleki-emlékhelyeket, s tisztelgünk végül gróf Teleki Sándor koltói szobránál és síremlékénél.

A rendezvényt a Teleki család több tagja is megtiszteli jelenlétével, s mint állandó kedves meghívottaink, ezúttal is velünk lesznek a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete és a Kiskun- Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület képviselői.

A rendezvényekre a belépés ingyenes (kivéve a borkóstolót), a Ház irodájában és a rendezvényhelyszíneken kihelyezett perselyekbe azonban köszönettel fogadjuk az adományokat. Várjuk olyanok jelentkezését is, akik szállást tudnak biztosítani vendégeinknek. A 2015. évi Teleki Napokat a Communitas Alapítvány is támogatja!

Teleki Magyar Ház

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek