Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Több ezer fekete lyuk hemzseghet a Tejútrendszer közepén

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Több ezer fekete lyuk hemzseghet a Tejútrendszer magjában - állapították meg a kutatók.


A tudósok évtizedek óta sejtik, hogy a galaxisok, köztük a mi galaxisunk, a Tejútrendszer közepe is rengeteg, gravitációs összeomlás nyomán keletkezett fekete lyuknak ad otthont. Ám a Tejútrendszer középpontjában egészen mostanáig nem találtak bizonyítékot ezen objektumok jelenlétére - írja az MTI.

A Columbia Egyetem szakemberei azonban most régi, röntgencsillagászati megfigyeléseket fésültek át, aminek eredményeként tucatnyi fekete lyukra utaló jelet azonosítottak a Tejútrendszer magjában, és mivel a fekete lyukak többsége nem észlelhető ilyen módon, ezért úgy vélik, hogy valószínűleg több ezer hemzseg belőlük a területen.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban nagyjából tízezerre teszik a galaxisunk szívében lévő fekete lyukak számát.A gravitációs összeomlás nyomán keletkezett fekete lyukak a Tejútrendszer középpontját uraló szupermasszív fekete lyukat, a Sagittarius A* nevű objektumot ölelik körül.

A tanulmányt vezető Chuck Hailey, a Columbia Egyetem asztrofizikusa szerint a Tejútrendszer többi részében eddig csupán nagyjából öt tucat másik fekete lyukat észleltek a tudósok. Az újonnan azonosított fekete lyukak tömege nagyjából a Nap tízszeresének felel meg, míg a Földtől mintegy 24 ezer fényévnyire található Sagittarius A* tömege a Nap négymilliószorosának felel meg.

A most észlelt objektumok mindegyike kettős fekete lyuk. Az ilyen csillag-fekete lyuk kettős rendszerek nagy mennyiségű röntgensugarat bocsátanak ki, ahogy a csillag külső rétegét beszippantja a fekete lyuk. A csillagászok ezeket a röntgen hullámhossztartományba eső sugarakat tanulmányozva azonosították a fekete lyukakat.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Varga Gábor 2018.04.10 13:37:54
Lebilincselő cikk!


Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek