k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Történelmi csúcsokat dönt az euró árfolyama – meddig tart a lej gyengülése?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az elmúlt napokban többször is történelmi mélypontra süllyedt a lej értéke az európai valutához képest, az euró árfolyama túllépte a 4,8 lejes pszichológiai küszöböt. Miért gyengül a román nemzeti valuta és meddig tart ez a folyamat?


Elemzők szerint a lej euróhoz képesti gyengülésének több oka is van: egyrészt a nemzetközi instabilitás, másrészt a régióbeli országok nemzeti valutáinak értékvesztése, amely egy idő óta már amolyan trenddé vált. De a jelenséghez hozzájárul az ország politikai instabilitása is, ami elriasztja a külföldi vállalkozókat Romániától.

Ám a lej értékvesztését legfőképpen a romániai gazdasági egyensúly felborulása okozza. A hazai infláció nagyobb, mint az eurózóna államaiban, ami megint csak természetszerűen a lej gyengüléséhez vezet. Közgazdászok egybehangzó értékelése szerint nem lehet erős a nemzeti valutája egy olyan országnak, amely folyamatosan pénzhígulással küzd.

Ráadásul Romániának évek óta úgynevezett „ikerdeficittel” – költségvetési és kereskedelmi hiánnyal – is szembe kell néznie: az ország többet költ a bevételeinél, importja pedig jóval meghaladja exportját. Amikor pedig egy ország az exportjánál többet importál, akkor a valutaigény nyilvánvalóan nagyobb a valutakínálatnál, ami újból nyomás gyakorol a nemzeti valutára. A román export alacsony szinten maradásának is több oka van. Elemzők szerint a legfontosabb az, hogy az elmúlt években a kormány minden gazdasági és pénzügyi megfontolás nélkül emelte a béreket ahelyett, hogy a beruházásokra összpontosított volna. Mit tehet a Román Nemzeti Bank? A lej gyengülése voltaképp évek óta tart, mivel Románia kereskedelmi deficitje is állandósulni látszik, mi több, a hiány az utóbbi években tovább mélyült, az ország folyó fizetési mérlege pedig a legnagyobbak között van Európában. Az elmúlt évben Románia költségvetési hiánya magasan a legnagyobb volt az egész térségben, elérte a 48 milliárd lejt, ami a bruttó össztermék 4,6 százalékával egyenlő. Az ország kereskedelmi mérleghiánya ugyanakkor 17,28 milliárd euró volt, a folyó fizetési mérleg deficitje pedig 10,48 milliárd euróra emelkedett. Emellett a román gazdaság egyensúlyvesztése egyre nagyobb lesz, miközben a környező országokban a deficitek csökkenő tendenciát mutatnak. A lej folyamatos értékvesztés pontosan jelzi azt, hogy a román gazdaság rossz irányba halad. A Román Nemzeti Bank vagy a több alkalommal is beavatkozott, korrigált az árfolyamon, ám jelenleg tehetetlen a romániai belpolitikai instabilitással szemben. Gazdasági megfigyelők egyébként biztosra veszik, hogy a nemzeti bank a mostani politikai válság körülményei között egyelőre leállít mindenfajta közbelépést. Előrejelzések A Román Nemzeti Bank szakértői úgy vélik, hogy a lej értékvesztése természetes folyamat, és a mostani árfolyam nem tekinthető tragikusnak. A lej értékvesztését a kormányalakításra felkért ügyvivő pénzügyminiszter, Florin Cîțu szintén normálisnak tekinti, mivel hasonló arányban gyengül a térségben a forint és a zlotyi is. Pénzügyi elemzők szerint a lej ebben az évben tovább gyengül, és december végén az euróért nagy valószínűséggel 4,8823 lejt kell majd fizetni. Ilyen arányú értékvesztésre számít egyébként minden pénzpiaci szereplő. A prognózisok szerint az első évnegyedben némi javulás mutatkozik, az euró árfolyama akár a 4,79 lejre csökkenhet – bár a Bloomberg 4,81-es átlaggal számol az első három hónap végén. A Raiffeisen Bank vezető közgazdásza, Ionuț Dumitru év végére 4,85 lejes euróárfolyamra gondol, a Román Kereskedelmi Bank közgazdasági osztályának vezetője, Cristian Dascălu pedig 4,87 lejt saccol. A román nemzeti valuta értékvesztése természetesen jelentősen kihat a lakossára is, hiszen megnöveli a megélhetési költségeket. Ilyen körülmények között a bankok emelik a kamatokat, nőnek a lakásárak, a bérleti díjak, a lakásköltségek, az élelmiszerek, az importtermékek árai.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek