rmdsz 1
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tudja, hol van a Föld leghidegebb pontja?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A jelenlegi, szokatlanul zord januári hideget már-már extrém, elviselhetetlen téli időjárásként éljük meg. Ám a hazai csikorgó mínuszok valóságos szubtrópusnak számítanak a Föld néhány valóban nagyon hideg pontjához képest.


Még elképzelni is nehéz a világűrközeli mínuszokat

A Föld globális átlaghőmérséklete, ami napjainkban 14 Celsius-fok körül ingadozik, a Naprendszer bolygóit jellemző szélsőségesen hideg vagy forró hőmérsékletekhez képest kifejezetten barátságosnak, kellemesnek számít. Ám a kozmikus összehasonlításban kellemes átlaghőmérsékleten belül akadnak ugyancsak szélsőséges eltérések.

Azóta, hogy nagyjából 35 millió éve, az eocén időszak végén, a nagy déli kontinensen megjelent az állandó jégtakaró, az Antarktiszt tekintjük a Föld leghidegebb területének. Ha a −47 Celsius-fokos antarktiszi éves átlaghőmérsékletet borzongatónak, akkor az eddig mért negatív rekordot egyenesen elképzelhetetlennek tarthatjuk a mérsékelt égöv lakóiként. Az antarktiszi nyár idején általában a „kellemes” −15, illetve −35 Celsius-fokos hőmérséklet jellemző, télen viszont −45 és −70 Celsius-fok közé zuhan vissza a fagyos levegő hőmérséklete.

A déli kontinens „fagyzuga” a Transzantarktiszi-hegységtől keletre elterülő hatalmas kiterjedésű fennsíkon található.

1983. július 21-én a Wilkes-föld kiterjedt pajzsterületén működő szovjet Vosztok-állomás hidegtől edzett orosz kutatói −89,2 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Hosszú évekig ez volt az abszolút földi hidegrekord.

Ez a fajta elképzelhetetlen hideg úgy alakul ki, hogy a fennsík felett megülő és hosszú ideig mozdulatlan légtömeg a szikrázóan derült időben a jégréteg albedója (fényvisszaverő képessége) miatt, amely a napsugarakat szinte száz százalékban visszaveri a világűrbe, extrém módon lehűl.

A Kelet-Antarktisz azonban ezzel a rekorddal még korántsem tombolta ki magát; 2010. augusztus 10-én műholdas adatrögzítéssel a fennsíkot határoló hátság körzetében, amely 3900 méter magasan emelkedik a tengerszint fölé,

már-már a világűrre emlékeztető −93, 2 Celsius-fokos hideget mértek.

Mind a mai napig ez a legkeményebb földi hidegrekord.

Szergej kemény gyerek, s nem fázik!

Ha farkasordító hideg, akkor Szibéria, hiszen az egzotikus és lakatlan Antarktisszal szemben itt elszánt emberek is élnek, nem akármilyen hidegtűrő képességgel. A Föld leghidegebb települése címmel a kelet-szibériai Jakutföld egyik apró falvacskája, az Ingyigirka folyó közelében fekvő, mindössze 510 lelket számláló Ojmjakon büszkélkedhet.

A térséget a sarkkörközeli, szubarktikus tundra éghajlat jellemzi, ahol egész évben fagyott marad a talaj. Ojmjakon az 1930-as évek elejéig sarkvidéki expedíciók meg az őslakos nomád jakut prémvadászok állomáshelye volt. A szerény település a második világháború idejében „virágzott fel”, amikor katonai repülőteret létesítettek a határában.

Ennek köszönhetően hízott fel félezresre a lakossága.

Ojmjakon attól vált híressé, hogy itt mérték az északi félteke abszolút hidegrekordját;

1933. február 6-án −67,8 Celsius-fokra zuhant a hőmérséklet. Nagy valószínűséggel volt itt azonban egy ezt meghaladó hidegrekord is, mégpedig hét évvel korábban, 1926. január 26-án.

tovább az origo.hu-n

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek