no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tűzvész: őrizetbe vették a Colectiv klub tulajdonosait

| Vélemények 5 | Nyomtatom | A+ | A-

Őrizetbe vették hétfő este a bukaresti Colectiv klub három tulajdonosát. A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított bűnvádi eljárást annak a bukaresti szórakozóhelynek a részvényesei ellen, ahol pénteken tűz ütött ki, és a tragédiában eddig 31-en életüket vesztették.


A Colectiv klub három részvényesét hétfőn rendőrök kísérték be az ügyészségre, majd több mint hatórás kihallgatás után mindhármukat 24 órára őrizetbe vették. A vádhatóság előzetes letartóztatásukat javasolta, erről kedden dönt a bíróság. A gyanúsítottak sem érkezésükkor, sem elvezetésükkor nem voltak hajlandók nyilatkozni az épület előtt várakozó újságíróknak – számolt be az MTI.

A szórakozóhely működtetőinek felelősségét annak kapcsán vizsgálják, hogy annak ellenére is 400 személyes koncertet szerveztek, hogy a hivatalos engedélyre vonatkozó kérelmükben csupán 80 ülőhelyes helyiséget jelentettek be, hogy ne kelljen megfelelniük a tűzvédelmi előírásoknak. Mivel a szándékosság gyakorlatilag kizárható, a tulajdonosokat gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amit egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek.

Bár a holttestek nagy részét már átadták a családoknak, az igazságügyi orvostani intézet még nem adott ki jelentést arról, mi okozta az egyes áldozatok halálát. Az egyik boncolóorvos hétfőn azt közölte az Agerpres hírügynökséggel, egyelőre annyi bizonyosodott be, hogy a tragédia áldozatai a belélegzett füsttől és mérgező gázoktól szenvedtek mérgezést. A román hírtelevíziók által megszólaltatott szakértők szerint a klub hangszigetelésénél használt szivacs rendkívül mérgező, hidrogén-cianidot tartalmazó füsttel töltötte meg a helyiséget, amikor elégett.

Két áldozat állami kitüntetést kapott

Klaus Johannis államfő „Az Érdemért” nemzeti érdemrend lovagi fokozatát adományozta post mortem a pénteki bukaresti tűzvész két áldozatának, Claudiu Petrének és Adrian Ruginának, annak a bátorságnak, önfeláldozásnak és odaadásnak az elismeréseként, amellyel megpróbálták mások életét megmenteni sajátjuk feláldozása árán a Colectiv klubnál történt tragédiánál – közölte hétfőn az MTI által idézett román elnöki hivatal.

A román médiában megjelent beszámolók a belvárosi szórakozóhelynél történt, több mint harminc áldozatot követelő tűzvész hőseiként írták le Claudiu Petre fotóst és Adrian Ruginát, a Bucium együttes dobosát. A szemtanúk szerint mindketten sértetlenül kijutottak az égő klubból, majd visszatértek a sűrű füstbe borult, lángokban álló helyiségbe, hogy segítsenek azoknak, akiknek nem sikerült kimenekülni.

Ruginát barátai látták, amint a kijárat közelében a menekülők által letaposott, földön fekvő embereket próbálja felemelni, és kivonszolni a klubból. Később már nem került elő, annyira megégett, hogy felesége csak a tetoválásai alapján tudta azonosítani a halottak között.

Claudiu Petre kétszer is visszatért a lángok közé, hogy bennragadt barátait kimentse. Végül ő is eszméletét vesztette a mérgező füstben. Az időközben megérkezett tűzoltók hozták ki a klubból, a szomszédban működő szülészet ügyeletes orvosa pedig háromnegyed órán keresztül próbálta újraéleszteni, de már nem sikerült megmenteni az életét.

Amint arról beszámoltunk, péntek este a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity nevű rockegyüttes koncertje közben az előadáson használt tűzijáték miatt lángra lobbant a termet borító hangszigetelés.

Az ott szórakozó több száz ember nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, öten pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Kamal 2015.12.19 21:25:43
Whoever edits and pubeishls these articles really knows what they're doing. http://bdpmnyacsw.com [url=http://wjshzxupgjp.com]wjshzxupgjp[/url] [link=http://giffmlchm.com]giffmlchm[/link]
Ananth 2015.12.19 10:58:15
stiu ca nu are legatura cu ptosul dar am ascultat aseara ultima emisiune a voastra de la radio si vreau sa zic ca povestea elenei m-a tulburat atat de tare...si acum ma gandesc la ce i s-a intamplat...si nu imi vine sa cred.transmite-i salutari si sa il gaseasca pe daniel...
Anna 2015.12.18 11:09:20
Io sunt leneș de ceend mă știu, dar bag de seama că și pe voi v-a lovit. Știam că se ia, motiv pentru care evit să ne eenteelnim prea des, dar een ultmia vreme mai subtire cu scrisu'. V-a lovit Criza (de vreestă mijlocie, desigur) sau nu mai aveți contract?:-)O bere? O maslină? O scobitoare străină? http://rkzerq.com [url=http://cwmbwaba.com]cwmbwaba[/url] [link=http://wlqcuthnqa.com]wlqcuthnqa[/link]
Anas 2015.12.14 23:31:27
Kedves Őcse9m!Ha me1r parabole1kban te1rsalgunk, he1t ahhoz mit szf3lsz?' f6sszeverem olyan lege9ny mf3dramint egy sze1lig lrpeeeg a rozsda rf3la!'vagy az, hogy 'Ide veled re9gi kardunk'de az se rosszabb.'lyukas a kalapon tetejekile1tszik a hajam belőle' Na most ha Te azt mondod Zsombor :-) Tőke9s, akkor e9n :-) Zsombor.Hogy eze9rt kirugte1k, akkor is 'a vedz az far!'A sf6r vagy bor partira hedvjad meg, mert: 'f6sszetart az , ami nem zfclleszt sze9t' Egy Igazse1g , Egy Isten , Egy e9letem , egy hale1lom! Ha edgy van, ki van ellenem? Mie9rt fe9lne9m a sf6te9tse9get , ha nekem az f6rf6kke9valf3se1g fe9nye vile1git?S most egy me1sik bf6lcsesse9g: 'A test nem le9lek , a le9lek nem test! Nem f6lheted meg a lelket ha megf6lf6d a testet, a le9lek f6rf6kke9valf3, mert a le9lek, maga a le9t! A le9t nem kezdődik nem ve9gződik, csak van!'Na e9s akkor csak egy le9pe9s me1r: 'Aki engem kf6vet, az nem ve9sz el, mert c9n vagyok az Alfa e9s az d3mega!'Na le1tod , eze9rt nem esek zavarba , nem fe9lek, e9s nem ijedhetek meg! Csak tudome1sul veszem a dolgokat, e9s persze ember vagyok, de keresem a fe9nyt!
Botik 2015.12.14 13:54:31
Ramona,am prins sfe2rșitul unei epoci frmoause. Poate că și noi o făceam frmoausă, deși nu aveam bani een buzunar dece2t pentru o carte, acolo. Pe vremea acee, Traian T. Coșovei venea la Cenaclul de Luni eembrăcat een uniformă de general din timpul nu știu cărui război mondial !


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek