rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Új állam születhet Irak és Szíria romjain

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A katonai erőfölényre alapozta tervét az iraki kurd körzet elnöke, amikor bejelentette: nyár végén népszavazást írnak ki a terület függetlenségéről. Az erő nem ahhoz kell, hogy a referendumon többségbe kerüljenek az elszakadáspártiak, hanem ahhoz, hogy ennek érvényt szerezhessenek a világpolitikában. És a kurdok még sosem voltak ilyen erősek.


A kurd állam megalakulása fel fogja borítani a nagyhatalmi geostratégiai megállapodásokat. A jelenlegi leosztás szerint az Iszlám Állam veresége után Szíria és Irak megőrizné területi egységét: Damaszkusz orosz, Bagdad amerikai befolyás alatt maradna. Ez a kiindulási pont azonban nem fedi a realitásokat, mert a kurdok katonai sikerei után ma már sem Irak, sem Szíria esetében nem beszélhetünk egységes államról, hiszen a kurdok lakta területekre egyik ország kormányának hatalma sem terjed ki.

Az új kurd állam a két arab országból jelentős területeket szakítana ki. Amerikának mind a bagdadi kormány, mind az Erbilben székelő iraki kurd adminisztráció a szövetségese, és mindkettőt meg akarja tartani. Ezt a tervet a független Kurdisztán kikiáltása után lehetetlennek tűnik fenntartani, mivel Bagdad tiltakozik országa megcsonkítása ellen. Washingtonnak a konfliktus feloldására a jelek szerint nincs elképzelése, de a szíriai kurdok kezelésére Moszkvában sem formálódik terv.

A kurdok mindig a nagyhatalmak kegyeit keresve akarták kivívni függetlenségüket, ezért is voltak mindig sikertelenek. Washington és Moszkva bármennyire rá van most szorulva a kurdok támogatására, kérdés, mit lép a két nagyhatalom, amikor az Iszlám Államot leverik. Nem volna meglepő, ha most is cserbenhagynák a kurdokat.

(valasz.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek