k rmdsz
2024. április 23., kedd Béla napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Új székhelye lesz a szatmári könyvtárnak: jól felszerelt, modern térben várják majd az olvasni vágyókat

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Új székhelyre költözik a Szatmár Megyei Könyvtár, amely a jövőben a régió egyik legfelszereltebb, legmodernebb közösségi terével várja az olvasókat. Az újdonságokról Paula Horotan, a Szatmár Megyei Könyvtár aligazgatója számolt be a Krónikának.


Javában zajlik a Szatmár Megyei Könyvtár tulajdonában lévő gyűjtemények áthelyezése az új székhelyre. A Iuliu Maniu utcában található egykori Ankora bevásárlóközpont épületét egy éve vásárolta meg a Szatmár Megyei Tanács a könyvtár új épülete számára, júliusban hagyták jóvá az ingatlan átadását. A költözés augusztus 9-én kezdődött. A Krónika megkeresésére Paula Horotan, a Szatmár Megyei Könyvtár aligazgatója számolt be minderről. „Számos oka van annak, hogy a könyvtárat új épületbe kell átköltöztetni. A Decebal utcai régi székhelyünk 1150 négyzetméter, amiért több mint 10 ezer eurós bérleti díjat kellett fizetni. A szerződés 2021. december 31-én jár le, és egyik fél sem szeretné meghosszabbítani” – mondta az aligazgató. Hozzátette, hogy

a régi helyszín nem tudta kielégíteni egy megyei rangú könyvtár szükségleteit, ami a működtetést és szervezést illeti. A régi székhelyen kezelt dokumentumok közel 380 ezer egységet, és csaknem 8 ezer folyóméter könyvet tartalmazott, ami nagyjából 191 tonnának felel meg. Ezzel a hely 100 százalékát elfoglalták, és az új gyűjteményekre már nem maradt kapacitás. A megyei könyvtár a szatmári lakosok segítségét kérte a költözéshez. „A könyvtár anyagi forrásai szerények, bíztunk a közösség pozitív hozzáállásában, mert intézményünk az ő érdekében tevékenykedik. Sokan válaszoltak a felhívásunkra” – fejtette ki az aligazgató. A szatmáriak három héten keresztül regisztrálhattak a könyvtárba és a kiadványokat az új központba lehetett visszavinni. Az előző év azonos időszakában 3800 kölcsönzést regisztráltak, a kampány során több mint 7200-at jegyeztek. A szatmárnémeti Caritas szervezet fiatal önkéntesei és néhány diák is részt vett a könyvek dobozolásában.

A szatmárnémeti könyvtár régi székhelye

Különböző cégek biztosítottak kamionokat, teherszállításra szánt gépkocsikat. Számos vállalat, szupermarket, üzlet és magánszemély adományozott karton- vagy műanyag dobozokat a gyűjtemények csomagolásához és szállításához. Az intézmény az összefogásnak köszönhetően különféle anyagokat is kapott a költözést megkönnyítendő: ragasztószalagot, kartondobozokat, festéket, fogasokat. „

A szatmári közösség hozzáállása példaértékű volt, ami annak a jele, hogy a könyv nagy tiszteletnek és megbecsülésnek örvend. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szatmáriaknak” – fejezte ki háláját Paula Horotan aligazgató. A Szatmár Megyei Könyvtár új helyszíne lehetővé teszi új szolgáltatások megszervezését és fejlesztését. Az intézmény vezetősége úgynevezett multikulturális részleget akar létrehozni, idegen nyelven írott könyveket, újságokat, magazinokat kínálnak ott. A gyerekeknek „játékkönyvtárat” rendeznek be.

A tizenévesek számára tanulásra, olvasásra, kreativitásra ösztönző információkkal szolgálnak. A könyvtár egyik fő célja a gyűjtemények digitalizálása és az online platformon tárolt információk rendszerezése. Az új székház mozival, különféle közösségi terekkel, konferenciateremmel és színvonalas rendezvényteremmel várja majd a közönséget. „Ez lesz az egyik legmodernebb könyvtár az ország északnyugati részén, remélem, képesek leszünk versenyezni az ország számos megyei könyvtárával, de addig hosszú utat kell megtennünk” – mondta a Szatmár Megyei Könyvtár aligazgatója. A közeljövőben új polcokat és egyéb, a könyvtárhoz tartozó berendezéseket fognak vásárolni. Egyelőre nem lehet tudni, mikor kezdik el az új könyvtár kialakítását, de biztosítják a szatmáriakat, mindent megtesznek, hogy ez a lehető leghamarabb bekövetkezzen. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek