no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Uniós forrásokból újítják fel Beszterce evangélikus templomát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Európai uniós alapokból újítják fel Beszterce 700 éves evangélikus templomát – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Ovidiu Creţu polgármester. Az A kategóriás műemlék rehabilitációs munkálataira 15 millió euró értékű uniós projektet nyert a megyeszékhely.


A felújításról szóló szerződést csütörtökön írják alá Kolozsváron. A Beszterce belvárosának arculatát meghatározó épület felújítására tavaly augusztusban nyújtották be a pályázatot az északnyugati fejlesztési régióhoz. A projekt összértéke 15 millió euró, amelynek 86,87 százaléka vissza nem térítendő támogatás.

A tervek szerint nemcsak az épületet, hanem a templomi bútorzatot és az orgonát is felújítják. Ebből az alkalomból digitális felvételt is készítenek, hogy lehetőség legyen a templom virtuális „bejárására”. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a besztercei polgármesteri hivatal arra számít, hogy a felújítás után következő tíz évben mintegy félmillió látogatója lesz az evangélikus templomnak. A polgármester szerint a munkálatok jövő tavasszal kezdődnek el és 2020-ig tartanak. Egyébként a besztercei evangélikus plébániatemplom tornya és a hajó tetőzetének egy része 2008 június 11-én egy tűzvészben megsemmisült, a lángokban az 1430-ban öntött harangok is elolvadtak, és a több száz éves toronyóra szintén elégett. A három harangot 2009-ben pótolták a kivándorolt szászok adományából, és kicserélték a toronyórát is.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek