Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Uniós forrásokból újítják fel Beszterce evangélikus templomát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Európai uniós alapokból újítják fel Beszterce 700 éves evangélikus templomát – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Ovidiu Creţu polgármester. Az A kategóriás műemlék rehabilitációs munkálataira 15 millió euró értékű uniós projektet nyert a megyeszékhely.


A felújításról szóló szerződést csütörtökön írják alá Kolozsváron. A Beszterce belvárosának arculatát meghatározó épület felújítására tavaly augusztusban nyújtották be a pályázatot az északnyugati fejlesztési régióhoz. A projekt összértéke 15 millió euró, amelynek 86,87 százaléka vissza nem térítendő támogatás.

A tervek szerint nemcsak az épületet, hanem a templomi bútorzatot és az orgonát is felújítják. Ebből az alkalomból digitális felvételt is készítenek, hogy lehetőség legyen a templom virtuális „bejárására”. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a besztercei polgármesteri hivatal arra számít, hogy a felújítás után következő tíz évben mintegy félmillió látogatója lesz az evangélikus templomnak. A polgármester szerint a munkálatok jövő tavasszal kezdődnek el és 2020-ig tartanak. Egyébként a besztercei evangélikus plébániatemplom tornya és a hajó tetőzetének egy része 2008 június 11-én egy tűzvészben megsemmisült, a lángokban az 1430-ban öntött harangok is elolvadtak, és a több száz éves toronyóra szintén elégett. A három harangot 2009-ben pótolták a kivándorolt szászok adományából, és kicserélték a toronyórát is.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek