rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Uniós pénzből újul meg 17 belső- és észak-erdélyi templom és kastély

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Belső- és Észak-Erdély 17 jelentős műemlék épülete újul meg a következő években a Regionális Operatív Program keretében. Többek között a kolozsvári Szent Mihály-templom, a szatmárnémeti székesegyház, a besztercei evangélikus templom és több kastély részesül vissza nem térítendő uniós támogatásban.


Tizenhét belső- és észak-erdélyi műemlék épület újul meg a következő években a Regionális Operatív Program (POR) keretében – közölte az Északnyugati Fejlesztési Ügynökség. Önkormányzati vagy alapítványi tulajdonba került magyar nemesi kastélyokon kívűl műemlék templomokat is korszerűsítenek, restaurálnak.

Európai uniós vissza nem térítendő támogatásból újul meg például a kolozsvári Szent Mihály-templom: a kincses városi Főtér ékességének helyreállítása közel 22 millió lejből valósul meg, ebből 18 millió lej az EU-s finanszírozás, derül ki az ügynökség honlapján ismertetett adatokból. A templom felújítására már október elején aláírták a támogatási szerződést, Kovács Sándor plébános-esperes akkor arról számolt be, a felmérések szerint a római katolikus templomban nagyarányú rehabilitációs munkálatokra is szükség lesz, úgy tűnik ugyanis, hogy megcsúsztak az oszlopok, továbbá a gótikus épület tetőzete és mennyezete is javításra szorul. A munkálatok elvégzésére a szerződés aláírásától számítva két év áll a kivitelező rendelkezésére.

Templomfelújítás Bánffyhunyadtól Désig A Szent Mihály-templom nem az egyetlen kolozsvári műemlék, mely finanszírozást nyert, a Főtér másik fontos épülete, a Kossuth Lajos (Bulevardul 21 Decembrie) és a Híd (Regele Ferdinand) utca sarkán található, püspöki székhelyként szolgáló evangélikus-lutheránus templom szintén a Regionális Operatív Program keretében kap új külsőt. A 6,4 millió lejes beruházáshoz 5,1 millió lejt folyósít az Unió. Ezenkívül további Kolozs megyei templomokat is uniós pénzből korszerűsítenek, a regionális fejlesztési program keretében újul meg Ótorda református temploma, amelyre több mint 8,2 millió lejt biztosít az EU. Ennél is nagyobb összegből újítják fel Bánffyhunyad ékességét, a kisváros központjában álló református templomot. A kalotaszegi templomok jellegzetes jegyeit viselő fiatornyos istenháza helyreállítására 10,5 millió lejes támogatást ítéltek meg. A dési református templom szintén szerepel a támogatásra érdemesnek tartott műemlékek listáján, 11,7 millió lejes vissza nem térítendő támogatást kap. Szamosújváron a ferences templom és kolostor részesül uniós finanszírozásban, az értékes épületegyüttes korszerűsítésére mintegy 19,5 millió lejt folyósít az Unió, a nagyszabású beruházás elvégzésére a finanszírozási szerződés aláírásától számítva 55 hónap áll a pályázó római katolikus parókia rendelkezésére. Megújul a szatmárnémeti székesegyház Szatmár megyében is új külsőt nyer a program keretében több templom: a római katolikus püspöki székhely, a szatmárnémeti székesegyház is megújul. A közel 13 millió lejes beruházás keretében – melyből több mint 12,7 milliót az Unió biztosít – teljesen korszerűsítik az impozáns épületet, megerősítik a struktúráját, restaurálják a homlokzatát, díszítőelemeit. Közművesítését is modernizálják, illetve a körülötte lévő teret is rendezik, számolt be korábban a püspökség, amely azt reméli, hogy már tavasszal hozzáláthatnak a munkálatokhoz.

A két évig tartó felújítás szakaszait úgy ütemeznék, hogy a székesegyház folyamatosan látogatható legyen, a munkálatok ne zavarják az ott zajló egyházi tevékenységet. A projekt célja, hogy a restaurálást követően mintegy tíz százalékkal több látogató keresse fel évente a város régi főterét uraló székesegyházat, és a település bekerüljön a turisztikai körforgásba. Uniós pénzből újul meg a határ menti térség másik jelentős műemléke, Ákos község református temploma, Szatmár megye egyik legrégebbi épülete is, ott a beruházás révén 50 százalékkal növelnék a turisták számát. Az impozáns román kori műemléknek – melynek évek óta tart a restaurálása – 2,2 millió lej vissza nem térítendő uniós támogatást ítéltek meg. Folytatják a munkát Besztercén Évek óta tart a helyreállítása a besztercei evangélikus templomnak, restaurálása most 15 millió lejes beruházás keretében folytatódik, az összegből 12,6 millió lej a vissza nem térítendő támogatás. A Beszterce ékességének számító szász evangélikus templom – mely Erdély második legmagasabb kőtornya – restaurálásához 83 hónap áll a szakemberek rendelkezésére. A beruházás nyomán azt remélik, hogy 2020-ra évente 20 ezer látogató keresi fel a turisták körében jelenleg is népszerű építményt. A Beszterce jelképének is számító evangélikus templom egyébként 2008-ban került a hatóságok látószögébe, amikor a már felújítás alatt álló, felállványozott épület egy része leégett. Az állványzatról a toronyra és a templomhajó tetőzetére átterjedt lángokban leégett a toronysisak, elolvadtak a harangok, és a templomhajó tetőzetének nagy része is a tűz martalékává vált. A következő években zajló felújítási munkálatok során a 14. századi templom új harangokat és óraszerkezetet kapott, a torony megsemmisült belső falépcsőzete helyére liftet szereltek, így a turisták feljuthatnak a 76 méter magas toronyba, ahonnan nem csak az egykori szász várost, de a környező hegyeket is belátni.

Megmenekülnek a kastélyok A besztercei evangélikus templomon kívül az észak-erdélyi megye másik jelentős műemléke, a paszmosi Teleki-kastély is megmenekül, a 21 millió lejes európai uniós finanszírozásra már aláírta a szerződést a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat.

Belső- és Észak-Erdély magyar nemesi kastélyai közül – mint arról beszámoltunk – Máramaros megyéből a koltói Teleki-kastély részesül uniós finanszírozásban: a 6,8 millió lejes támogatásból kívül-belül megújul a 18. századi, Mária Terézia idején épült barokk épület, illetve a benne működő Petőfi-múzeumot, emlékhelyet is bővítik.

Kolozs megyéből két jelentős nemesi műemléknek jut támogatás. Mint megírtuk, a gyalui Vass–Bánffy-kastély felújítására pályázó Traditio Transylvanica Alapítvány 20 millió lej vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítheti és kapcsolhatja be a turisztikai körfogásba Erdély egyik legnagyobb várkastélyát.

A válaszúti Bánffy-kastély korszerűsítésére a Kolozs megyei önkormányzat nyert 21 millió lejes finanszírozást. Az Erdély-szerte egyedi, épségben megőrzött neoreneszánsz berendezéssel rendelkező műemlék épületben turisták által is látogatható kulturális központot alakítanak ki.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek