Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vallatást idéző vásárhelyi DNA-kihallgatás

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Végig úgy éreztem magam, mint egy vallatáson" – foglalta össze tapasztalatait az egyik szülő, akit a korrupcióellenes ügyészek hallgattak ki a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében.


Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ezen a héten is folytatja a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumba járó diákok szüleinek kihallgatását az iskolaalapítás körülményeivel kapcsolatban. Az egyik szülő – akit szerdán idéztek be az ügyészségre – részletesen beszámolt tapasztalatairól a Vásárhelyi Hírlapnak. Azt állítja, végig úgy érezte, vallatáson vesz részt, és a DNA képviselője folyamatosan próbálja szájába adni a szót.

A neve elhallgatását kérő édesanya elmondta, miután felvették az adatait – többek között arra is kíváncsiak voltak, hogy hisz-e Istenben –, elkezdték a kihallgatását. A mintegy másfél órát tartó kihallgatásról videofelvétel is készült, az ügyészség képviselője pedig írásban is rögzítette a tanúként kihallgatott szülő válaszait.

„Az elején felsorolta a gyanúsítottak nevét, de Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ştefan Someşan volt főtanfelügyelő mellett Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes, illetve Nadia Raţă volt főtanfelügyelő neve is elhangzott. Kérdéseket tettek fel arra vonatkozóan, hogy 2015-ben hol és mikor közölték velünk az iskolaalapításról szóló döntést, kitől hallottam először az iskoláról, mit mondott akkor Tamási Zsolt az iskola amfiteátrumában, amikor aláírtuk, hogy átkerülnek a gyerekeink a katolikus iskolába – részletezte az édesanya. – Aztán elém tettek két aláírást, mindkettő az enyém volt, de azt sugallták, hogy az egyik nem az enyém, mert nem hasonlítanak egymásra a szignók. Biztosítottam őket afelől, hogy mindkettő az enyém. A kérdések között volt az is, hogy részt akarok-e majd venni abban a perben, amely a felsorolt személyek ellen irányulna, ha sor kerülne rá, amennyiben úgy érzem, hogy a gyerekem sérült az iskolaügy kapcsán. Határozott nemmel feleltem erre."

Az ügyészség képviselője a kihallgatás végén kinyomtatta a jegyzőkönyvet, és a szülő aláírását kérte. „A szöveget átfutottam, és észrevettem, az áll benne, hogy azért írattuk át a gyereket az Unirea Főgimnáziumból a katolikus iskolába, mert kizárólagosan magyar iskolába szerettük volna járatni. Kértem, hogy ezt húzza ki, mert nem ezt mondtam, hanem azt, hogy azért, mert az Unirea iskolában elkezdődött a magyar osztályok szisztematikus leépítése, először az óvodát, majd az iskolai osztályokat szüntették meg a magyar tagozaton. A hatóság képviselője kijavította ezek után a szöveget, bár elkezdte bizonygatni nekem, hogy még vannak magyar osztályok az Unireában" – mondta a szülő.

Úgy érezte, meglehetősen kimért, hivatalos hangnemben zajlott a kihallgatás, a kérdező viszont nagyon sokat beszélt, ami szorongással töltötte el a szülőt. „Úgy éreztem, mintha számba akarta volna adni a szót, és félek, hogy bármikor felhasználhatják, ha valamit félreértettem, mert nem is az anyanyelvemen beszélt hozzám, ráadásul sokat és gyorsan” – nyilatkozta a szülő.

Amint arról beszámoltunk, az RMDSZ és a gimnázium vezetőségének panasza nyomán a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyelet kedden közölte: nem tartja törvénytelennek, hogy a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozása ügyében vizsgálódó ügyész az iskolában tanuló gyermekek szüleit is kihallgatja. A felügyelet közölte: a szülők beidézése révén tájékoztatni kívánták őket, hogy sértett félként csatlakozhatnak ahhoz a büntetőperhez, amely a Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt létrehozása ügyében indul. A felügyelet április 5-én kiállított átiratából kiderül, hogy e dátumig 48 szülőt idéztek be tanúként a korrupcióellenes ügyészség marosvásárhelyi részlegére, és a beidézések addig folytatódnak, míg a szülők mindegyikét ki nem hallgatják.

Amint a felügyelet fogalmazott, a beidézések célja az, hogy tájékoztassák őket a polgári peres lehetőségről. Erre – a dokumentum szerint – az a tény jogosítja fel szülőket, hogy a tanulók érdekeit sértette a Római Katolikus Gimnázium nem engedélyezett működtetése a 2015/2016-os, valamint a 2016–2017-es évben. A dokumentum szerint a szülőktől azt kérdezték: a gyermekük iskolába íratásakor voltak-e olyan személyek, akik biztosították őket a tanintézet törvényes működéséről? Mikor értesültek az iskola körüli gondokról? Az iskola körüli problémák ismeretében is oda íratták volna-e a gyermekeiket? Ha társulnak a perhez, milyen kárigényük van? A felügyelet szerint a szülők vallási hovatartozására nem a kihallgatás során kérdezett rá az ügyész. Ez a kérdés csupán a nyilatkozattétel előtt merült fel, amikor a beidézettek esküt tettek arra, hogy a valóságot közlik.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek