k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Valósággá válhat a kurdok álma

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Karnyújtásnyira vannak a kurdok attól, hogy felszabadítsák az észak-szíriai Manbidzsot, így rövidesen egyesíthetik a várost és környékét az általuk ellenőrzött területekkel. Ezzel egyre közelebb kerülnek a legnyugatibb kurd enklávéhoz, amellyel együtt immáron megvalósulhat az Észak-szíriai Föderáció.


„Manbidzsot rövidesen felszabadítjuk. A felszabadulás után pedig integráljuk a Rodzsava – Észak-szíriai Föderációhoz” – mondta el az orosz Sputniknews-nak Hediye Yusuf, a föderáció alkotmányozó nemzetgyűlésének társelnöke.

A politikusasszony közölte: a manbidzsi városi tanács néhány tagja már csatlakozott is a föderáció alkotmányozó nemzetgyűléséhez, köztük nemcsak kurdok, hanem arabok és türkmének is vannak. Az pedig már csak idő kérdése, hogy a helyiek mikor döntenek úgy, hogy csatlakoznak a föderációhoz.

A nagy álom...

A szíriai kurdok eddig sem csináltak titkot abból, hogy mihamarabb egyesíteni akarják az észak-szíriai kurd enklávékat. Március 17-én már jóvá is hagyták a Rodzsavában (így hívják Szíria északi részét) létrehozandó föderatív rendszer tervezetét, ez Afrint, Kobanit és Dzsazirit, valamint a további észak-szíriai területeket egyesítené.

Mások azonban nem rajongtak túlságosan az ötletért: a szíriai kormány azonnal közölte, hogy a bejelentésnek nincs jogi ereje, és nem lesz jogi, politikai, társadalmi vagy gazdasági hatása mindaddig, amíg a föderációról szóló kurd döntés nem tükrözi a szíriai nép akaratát. Az ellenzéki koalíció is közleményben utasította el, hogy a szíriai nép akaratának „kisajátításával” hozzanak létre szervezeteket, térségeket vagy közigazgatási egységeket.

Még ennél is hevesebben reagáltak a törökök, de az Egyesült Államok szintén jelezte: nem ismeri el a kurdok önállósodási törekvéseit (mindeközben fegyverekkel támogatják az arab-kurd Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) és a kurd Népvédelmi Egységeket (YPG). Hozzájuk hasonlóan Moszkva is bírálta a kurdok lépését.

Más kérdés, hogy mit gondolnak a helyiek. Ugyan az arab és keresztény kisebbségek biztosítékokat követeltek, hogy az autonómia irányába tett lépés később nem vezet majd a Szíriától történő elszakadáshoz, de az bizonyos, inkább élnének a föderációban, mint az Iszlám Államban (IÁ), amely továbbra is megszállása alatt tartja Rodzsava központi részét.

...valósággá válik

A legutóbbi hadi sikerek most egyre inkább azt valószínűsítik, hogy rövidesen megvalósul a kurdok forgatókönyve. Amennyiben Manbidzsot visszafoglalnák, a visszamaradó 50 kilométer széles, még az IÁ kezén lévő terület könnyedén az SDF kezére kerülhet, mivel néhány nagyobb várostól eltekintve többnyire néptelen vidékről van szó. Ami viszont Manbidzsot illeti, az Egyesült Államok központi parancsnoksága szerint az SDF jelentős előrehaladást ért el a városban és elfoglalta az IÁ parancsnokságát, amit egy kórházban rendeztek be.

Emellett jelentős területeket is visszafoglaltak az ostromgyűrűbe zárt városból, ami lehetővé tette a civileknek, hogy elmeneküljenek a városból – számolt be a Rudaw.net nevű kurd hírportál. Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy Manbidzs bevételéért súlyos árat kellett fizetniük a helyi lakosoknak. Hétfőn legalább 21 civil, kedden pedig legalább 56 civil, köztük 11 gyerek  vesztette életét a szövetségesek légicsapásaiban egy At-Túkhar nevű falunál, ami 14 kilométerre található Manbidzstól.

Mindez azért fordulhatott elő, mert az IÁ fegyveresei megakadályozták, hogy a civilek elhagyják a várost, máskor pedig élő pajzsnak használják őket, ami megint csak növeli a légicsapások civil áldozatainak számát. Mindemellett a város visszafoglalása azért is nehézkes, mert a terroristák rengeteg robbanóanyagot halmoztak fel a városban, mesterlövészeik vannak, harcosaik sokszor robbanó övekkel vannak felszerelve.

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek