k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Van, aki külföldről jön Szatmárra dolgozni

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szatmár megyében magasan az országos átlag alatt van a munkanélküliség aránya, de sajnos az átlagbér is. Ennek ellenére több tucat külföldi keresi kenyerét Szatmárban. Tekintve, hogy a nagy munkaadók folyamatosan munkaerőhiányra panaszkodnak, megkockáztathatjuk, a munkaerő importja még csak az elején tart.


Szatmár megyében jelenleg 58 külföldi állampolgár „aktív a munkaerőpiacon”, fogalmaz a területi munkaügyi felügyelet. A szám nem magas, de várhatóan nőni fog.

A munkaerő-ügynökség legfrissebb adatai szerint márciuban csak 3,87%-os volt a munkanélküliségi ráta a megyében. Ez a szám gyakorlatilag nem változott a tavaly óta, 2016 márciusában ugyanis 3,91% volt a munkanélküleik aránya. Kijelenthető tehát, hogy a helyzet stabil.

Mindkét szám alaposan elmarad az országos adatoktól, a munkanélküliségi arány romániai átlaga ugyanis 5,4%-os volt februárban. Van egy másik adat is, amely jelentősen kisebb Szatmáron, mint az országos átlag. Ez pedig a bér átlaga. Az országos statisztikai hivatal tavaly novemberi adatai szerint Romániában az átlagfizetés 2172 lej volt. Szatmár megyében viszont csak 1569 lej.

A munkaerő-ügynökség legfrissebb adatai arra is kitérnek, hogy Szatmár megyében március 31-én 5853 volt a munkával nem rendelkezők száma. Legalábbis ennyien szerepeltek a nyilvántartásban. Tekintve, hogy a helyi sajtóban soha nem látott mennyiségű álláshirdetés olvasható, hallható, a munkaadók pedig folyamatosan munkaerőhiányról paanszkodnak, felmerül a kérdés, hol vannak a szatmári munkavállalók. Aligha állunk távol a valóságtól, ha azt mondjuk: külföldön dolgoznak. Nem a munkahely hiánya kényszeríti erre őket – amint azt az előbbi adatokból láthatjuk -, hanem az alacsony bér.

Nem csak munkára, hanem jól fizetett, versenyképes fizetésekre van szükségük, különben a munkaerő exportját mindinkább a munkaerő importjával lesz kénytelen kompenzálni a munkaadó.

(szatmar.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek