no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Várady Emese, Szilágyi Domokos első szerelme

| Vélemények 5 | Nyomtatom | A+ | A-

2012-ben jelent meg a viszontagságos, vívódásokkal teli, „örvényes” életû, tudásra szomjas, igazságszeretõ Várady Emese Tartozás címû könyve, amelyet a szerzõ „palackba zárt üzenetnek” tekintett.


Várady Emese 1939-ben egy Szamos-menti faluban született. A kommunista rendszer mindenkinek érthetõen prédikáló, munkaszeretõ édesapját kuláknak nyílvánította, és börtönbe vetette. „Kulákné”, tanítónõ édeasnyja két hónapig raboskodott.

Várady Emese az ötvenes évek elsõ felében a nagybányai Vegyészeti Középiskolában, majd a Színesfémkohászati Mûszaki Kézépiskolában, 1955-tõl pedig a helyi magyar líceumban tanult. 1956-ban felvették a Bolyai Egyetem magyar nyelv és irodalom karára.

1956-ban õ is hordta az elesettek emlékére készített gyászszalagot, és részt vett az egytemisták forradalommal kapcsolatos vitáiban. 1958 õszén házkutatást tartottak diákotthonbeli szobájában, majd kicsapták az egyetemrõl, mert a felvételin nem vallotta be származását, és azt is eltitkolta, hogy édesapja politikai fogoly volt.

Szilágyi Domokoshoz fûzõdõ kapcsolatát így jellemzi: „Ebbõl ugyanis nem testileg, hanem szellemileg megnyomorodva vetett partra a nagy érzelmi ár... Tanultam, fejlõdtem mellette, csodáltam az eszét, a könnyedségét, ahogy szétbontott, rendszerezett, ahogy verselt.”

Sziszit nem tekintette szilárd jellemûnek. A költõ Hervay Gizellát vette feleségül, majd ismét megházasodott.

Várady Emese a szatmári Egészségügyi Technikum elvégzése után a nagybányai kórház sebészeti osztályán dolgozott, aztán egy mérnökkel kötött házasságot. Két gyermek anyjaként is megpróbált helyt állni.

Bevallotta, hogy hajlamos a kacérkodásra, de nõs emberekkel nem flörtölt.

Nyolc hónapig nem élt férjével, mert megtudta, hogy az megcsalta õt. Családja nehezen meggyõzte, hogy bocsásson meg élettársának. Ezután házasságukat ritkán zavarták meg nézeteltések.

Várady Emese életét 1976 nyarán gyógyíthatatlan betegség oltotta ki.

A csinos Emesét a nagybányai magyar líceum önképzõ körének egyik ülésén  láttam elõször.

Két osztálytársamnak elárultam, hogy szeretnék találkozni vele. Másnap örömmel újságolták nekem, hogy vasárnap délután három órakor a nagybányai régi fõtér cukrászdája elõtt találkozhatom vele. Azt tanácsolták nekem, hogy egy piros szegfût tûzzek a bársonykabátom hajtókájára.

Vasárnap már fél három körül türelmetlenül sétálgattam a cukrászda elõtt. Úgy éreztem, hogy a szívem a torkomban dobog, amikor a toronyóra mutatója a hármas számhoz közeledett. Miután fél négyig hiába várakoztam, csalódottan, lehajtott fejjel bandukoltam a kispiac felé. Egyszer csak ismerõs hangok ütötték meg a fülemet. Amint hátra fordultam, megpillantottam a két osztálytársam.

- Jóska, ne búsulj, fel a fejjel! Ne haragudj Emesére! Nem beszéltünk vele, beugrattunk téged - mentegetõztek mosolyogva tréfacsináló barátaim.

A hetvenes években egyszer-kétszer véletlenül találkoztam volt egyetemi kolléganõmmel a nagybányai piacon. A munkahelyérõl, a házasságáról beszélt, de Domi nevét nem ejtette ki, a múltat nem idézte fel.

Boczor József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Anhell 2015.12.19 21:26:26
!Hola Jose Luis!pues sed, ya ves, no se9 como sere1 en Rumaneda, pero aqued ased son las cosas (por cierto, no se si lo he cometnado ya antes, pero aqued cambiaron las leyes justo antes del referendum para la entrada en la UE justo por temor a que no llegara al 50% ve1lido de entonces, sino lo hubieran hecho el referendum no habreda sido ve1lido !!!)Sed, claro en Espaf1a es igual (o peor)... aqued al menos una asociacif3n se ha atrevido a denunciarlo ante los tribunales (sin mucho e9xito eso sed).!Saludos! http://jnaxnkcbwbh.com [url=http://lzdjmexzgbm.com]lzdjmexzgbm[/url] [link=http://nbclulve.com]nbclulve[/link]
Alpay 2015.12.19 10:58:52
Con un 28% se considera vialda una eleccion Madre mia, en que democracias vivimos En fin. Asi son las cosas en todo el mundo 'democratico' actual. En cuanto al valor diferente de los votos en cada distrito, eso sucede en Espaf1a tambien, no? En todos los sistemas en los que la asignacion de electivos depende de criterios de poblacion dependiendo de donde se vota asi vale mas tu voto o menos. El caso de Espaf1a donde IU consiguio mas de 1000000 de votos pero muchos menos escaf1os que los partidos nacionalistas con menos de la mitad de sus votos es evidente.
Baleseng 2015.12.18 11:09:47
Azt gondolne1m, hogy picit naygbob gyerkőcf6knek edrodott. Huncut e9s csintalan manf3krf3l e9s tfcnde9rekről szf3l, 68 oldalon 5 mese van benne. A főhőse 5 e9s fe9l e9ves. http://vztpsnhbpzz.com [url=http://qdcjuhijmz.com]qdcjuhijmz[/url] [link=http://hdzlazzekf.com]hdzlazzekf[/link]
Shinichi 2015.12.14 14:48:42
Azt gondolne1m, hogy picit nagobyb gyerkőcf6knek edrodott. Huncut e9s csintalan manf3krf3l e9s tfcnde9rekről szf3l, 68 oldalon 5 mese van benne. A főhőse 5 e9s fe9l e9ves.
Sz Zsuzsa 2015.09.24 17:05:43
Pontosítás :Várady Emese 1977-ben hagyott itt minket ,Szilágyi Domokos pedig 1976-ban


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek