rmdsz 1
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Varga Csaba - élménybeszámoló a Manaszlu expedícióról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Teltház előtt tartotta meg máramarosszigeti élménybeszámolóját az idei Manaszlu expedicióról Varga Csaba nagyváradi hegymászó. Varga Csaba a negyedik magyar, aki meghódította a Manaszlu 8163 méter magas csúcsát 2017 szeptemberében.


A nagyváradi hegymászó oxigénpalack használata és serpák támogatása nélkül jutott fel a Föld nyolcadik legmagasabb hegyére. Varga Csaba a világ nyolcezer méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt. „Az idei Manaszlu expedíció sikeres, gyors és erőteljes volt, melynek fő mondanivalója az, hogy nincs lehetetlen. Hogyha én Nagyváradról meg tudtam mászni már a harmadik nyolcezrest saját pénzből, kisebb-nagyobb támogatással, akkor bennünk, összmagyarságban olyan erők vannak, hogy nem szabad eltűnnünk.

Ezért viszem fel a magyar zászlót a magas hegyekre, hogy ezzel is ösztönözzem a Kárpát-medencei, főleg az elszakított területeken élő magyarságot, hogy ne adják fel az őseik nyelvét, kultúráját, maradjanak meg magyarnak, ne asszimilálódjunk, és sokasodjunk” – nyilatkozta a hegymászó. A közönség az alpinista által készített videókon és fotókon keresztül ismerhette meg az egy hónapig tartó expedíciót, hogyan ért fel Nepál fővárosából, Katmanduból a Manaszlu csúcsára. Ezt követően Varga Csaba az érdeklődők kérdéseire is válaszolt.

A Nepálban található Manaszlu nevének jelentése szellemhegy. A hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra. Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgárságú hegymászó leereszkedés közben vesztette életét. Szintén a hegyen vesztette életét 2009-ben a máramarosszigeti születésű dr. Szabó Levente, aki Erőss Zsolték csapatával indult útnak, de fáradtság miatt nem ért fel a csúcsra, és ereszkedés közben több mint 500 métert zuhant.

A bemutatott videóban róla is beszélt Varga Csaba, ugyanakkor az eseményen egy perces néma csenddel is adóztak emléke előtt. Az előadás után a hegyen készített fotókból összeállított színes naptárat is lehetett vásárolni, melynek utolsó oldalán ugyancsak megjelenik a Manaszlun elhunyt két magyar. Varga Csaba Jóna Bálint meghívására érkezett Máramarosszigetre, aki ajándékot nyújtott át a nagyváradi hegymászónak.

(facebook)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek