no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vasárnap államfőt választunk

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Vasárnap 1990 óta immár hetedik alkalommal választhatnak államfőt az ország polgárai: most dől el, hogy a baloldal tíz év után visszaszerzi-e az államfői tisztséget, vagy megmarad a politikai egyensúly, és a jobbközép megtarthatja azt.


Most az első fordulót rendezik meg, és amennyiben egyik jelölt sem kapja meg a nyilvántartott választópolgárok voksainak felét plusz egy szavazatot, az első két helyezett továbbjut a 16-ai második fordulóba. A 18 296 567 választópolgárt vasárnap reggel hét és este kilenc óra között várják a szavazófülkébe, a szavazás pedig a megszokott módon zajlik majd: mindenki kap egy szavazólapot és egy bélyegzőt, és arra a jelöltre kell pecsételnie, akit szívesen látna az államfői székben.

Mint ismeretes, 2004-ig négy évre szólt az államfő mandátuma, azóta viszont immár harmadszor választhatunk öt évre elnököt. Fontos tudnivaló, hogy nemcsak a lakhely szerinti szavazókörben lehet leadni a voksot: a polgárok az ország bármely szavazóhelyiségében voksolhatnak, nem lesznek különleges, csupán a más településekről érkezetteknek szánt szavazóhelyiségek.
Az október 3-án kezdődött kampány szombaton reggel hétkor véget ér, ekkor elkezdődik a kampánycsend, amely urnazárásig tart.

A megmérettetésnek 14 jelöltje van, idén először két magyar induló is van: az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor mellett az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke, Szilágyi Zsolt is sorompóba áll. Az RMDSZ ezúttal – mint a választási kampányok során általában – az autonómia ügyével kampányol, ki is dolgozott egy autonómiatörvény-tervezetet a Székelyföld számára. Az EMNP jelöltje szintén az autonómiát, emellett a regionalizmust és a föderalizmust tűzte zászlajára.

A legesélyesebb jelölt a felmérések szerint a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Victor Ponta. Legreményteljesebb kihívójának Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nagyszeben polgármestere, a PNL és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) összefogása nyomán létrejött Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) jelöltje számít. Johannis indulását ugyanakkor beárnyékolja az ellene az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) által megfogalmazott összeférhetetlenségi vád, amelyben a legfelsőbb bíróságnak kell ítéletet hirdetnie.

Ugyancsak a jobbközép szimpatizánsainak szavazataiért, de a PSD hathatós támogatásával száll harcba a PNL korábbi elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu volt kormányfő, aki azon PNL-szavazók voksait gyűjtené be, akiknek nem tetszik, hogy a PNL felrúgra a PSD-vel megkötött koalíciót, és kilépett a kormányból.

Ugyancsak jobbközép politikusként határozza meg magát Monica Macovei EP-képviselő, volt igazságügy-miniszter, aki viszont a PDL-ből lépett ki a PNL-lel megkötött szövetség miatt. 
A PDL-ből lépett ki Elena Udrea is, aki a Traian Băsescu államfő pártjaként számon tartott Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje, és szintén a jobboldali szavazók kegyeit keresi.

Igazi sötét lónak minősül Teodor Meleş­canu, aki meglepetésember: csupán egy nappal a jelentkezési határidő előtt jelentette be, hogy ő is elindul, ekkor mondott le a Külügyi Hírszerző Szolgálat éléről, ahova 2012-ben pártja, a PNL javaslatára nevezték ki. Azt, hogy lépése nem hirtelen döntés eredménye, abból is nyilvánvaló, hogy azonnal több mint 300 ezer támogatói aláírást mutatott be, amelyet „civil” szervezetek, valamint a volt katonatisztek szakszervezete gyűjtött össze. Spekulációk szerint ő lehet az ACL „tartaléka”, ha a bíróság Johannis ellen ítél.

Harcba száll még a magyarellenes, soviniszta irányzat két, szebb napokat is látott, és jelenleg a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöki tisztségéért egymással is vetélkedő alakja: Corneliu Vadim Tudor a PRM jelöltjeként, Gheorghe Funar pedig függetlenként.

Hozzájuk hasonlóan a futottak még kategóriába tartozik Dan Diaconescu, a róla elnevezett, két évvel ezelőtti támogatottságát – és parlamenti képviselőit – látványosan elveszítő populista párt vezetője, Constantin Rotaru, a Szocialista Alternatíva Párt, William Brânză, a Román Ökologista Párt jelöltje, valamint Mirel Mircea Amariţei.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek